Σιγά μην φοβηθεί ο Παναθηναϊκός

Σιγά μην φοβηθεί ο Παναθηναϊκός

Το φαβορί στο ντέρμπι είναι ο Ολυμπιακός, αλλά η πίστη στο «τριφύλλι» για νίκη ξεχειλίζει περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα ντέρμπι αιωνίων υπάρχει φαβορί; Πολλές φορές όχι. Ανεξαρτήτου έδρας ξεκινάς τις εκτιμήσεις σου με το 50%-50%.

Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει και είναι ο Ολυμπιακός. Γενικά, πάντως, τα τελευταία 6-7 χρόνια στην έδρα τους οι ερυθρόλευκοι είναι το φαβορί (από το φθινόπωρο του 2011 και τον φουριόζο Λέτο έχει να πάει με προοπτικές 50%-50% ο Παναθηναϊκός σε ντέρμπι). Πότε ακλόνητο, πότε σε μικρότερο ποσοστό, αλλά σίγουρα ένα κλικ πάνω από το «τριφύλλι». Μήπως δεν ήταν φαβορί πέρσι που δεν βλεπόταν; Οι Πειραιώτες ήταν τραγικοί, αλλά ο Παναθηναϊκός πήγε διαλυμένος στο «Γ. Καραϊσκάκης», έμεινε πίσω στο σκορ στη μία ώρα παιχνιδιού και με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Οικονόμου, ωστόσο, πήρε το 1-1.

Όπως υπήρχε φαβορί ξεκάθαρο και το 2014. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και πήγε αρχές Μαρτίου η παρέα του Μπεργκ κι έκανε παρέλαση με το 0-3. Έτσι και φέτος, φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Φάληρο να τον αντιμετωπίσει με μία νεανική ομάδα. Κυρίως, όμως, θα πάει να κοντράρει τον αιώνιο αντίπαλο ίσως με τη μεγαλύτερη πίστη που είχε συνολικά η ομάδα από το 2011 κι έπειτα.

Πίστη σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν εισέπραττα ούτε τη σεζόν του 0-3. Αισιοδοξία ναι, αλλά όχι όπως τώρα. Ενδεικτικά, την επόμενη σεζόν του ιστορικού 0-3, ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει στον πρώτο γύρο στο «Γ. Καραϊσκάκης» και με καλή ψυχολογία από το 1-1 εκτός έδρας με την Αϊντχόφεν για το Γιουρόπα Λιγκ. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά, όμως, για τους «πράσινους» απουσίαζε λόγω τραυματισμού (είχε υποστεί εξάρθρωση ωμοπλάτης) ο Μπεργκ. Είχε χαθεί ένα μέρος της πίστης, διότι ο Σουηδός ήταν πολυβόλο. Για να ηττηθεί, φυσικά εκείνη τη μέρα το –μέτριο είναι η αλήθεια – «τριφύλλι» έπρεπε να σφυριχτούν καμιά δεκαριά υπερβολικά φάουλ γύρω από την περιοχή (ένα από αυτά οδήγησε στο γκολ του Αυλωνίτη, που έκρινε το ματς) και να ανακαλυφθεί στις καθυστερήσεις χέρι σε προσπάθεια του Πέτριτς, λίγο πριν εκτελέσει ο Ατζαγκούν.

Τώρα, όμως, ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Και είναι κρίμα που αυτό το ματς για το «τριφύλλι» δεν είναι κομβικό για τον τίτλο. Διότι με το -6 και τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους εννέα βαθμούς δεν είναι εύκολο τώρα να γίνει κουβέντα για πρωτάθλημα. Αν έρθουν τα πάνω κάτω στην πορεία αλλάζει το πράγμα. Οι παίκτες του Δώνη σε κάθε περίπτωση, μετά την εμφάνιση επί της πρωταθλήτριας ΑΕΚ έχουν τονώσει την αυτοπεποίθησή τους. Όσο κι αν ορισμένα παιδιά είναι άπειρα και δεν γνωρίζουν από ντέρμπι αιωνίων, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. «Σιγά μην κλάψει, σιγά μην φοβηθεί», ο Παναθηναϊκός…

Στο γήπεδο, άλλωστε, αυτή η ομάδα είναι στο +1 από τον Ολυμπιακό, που διαθέτει σίγουρα τετραπλάσιο μπάτζετ. Την περασμένη σεζόν, επτά μήνες πριν (στις 4/3/18 έγινε το ματς κεκλεισμένων των θυρών) οι Πειραιώτες ήταν κακοί, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη πήγε να παίξει με τους παίκτες να είναι έτοιμοι για απεργία εξαιτίας του χάους που επικρατούσε. Με μεγαλύτερο συμβόλαιο των έντεκα που ξεκίνησαν αυτό του Κουρμπέλη με 280.000 ευρώ κι ακολουθούσαν οι Γιόχανσον, Ινσούα με 250.000 ευρώ. Μπήκε αλλαγή επίσης ο Μουνιέ των 300.000 ευρώ πέρσι. Και οι Αυλωνίτης, Χατζηγιοβάνης… Μαζί έπαιρναν 60.000 ευρώ. Ο Ολυμπιακός που είχε Μιραλάς, Οφόε, Μποτία κι άλλους ακριβοπληρωμένους, έβαλε αλλαγή τους Φορτούνη, Μάριν. Μόνο ο τελευταίος κόστιζε όσο όλη ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Κι όμως, οι «πράσινοι» με δέκα παίκτες από το 60’ έφυγαν αήττητοι.

Γιατί, λοιπόν, να φοβηθεί τώρα ο Παναθηναϊκός; Ας είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός. Καλύτερος είναι και ο Παναθηναϊκός. Εννοείται, φυσικά ότι ο σωστός οδηγός είναι η πίστη. Όχι η υπερβολική αισιοδοξία. Καμία φορά οι μεγάλες ήττες για τους αιωνίους έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Ποιος περίμενε, για παράδειγμα, ότι το ματς κυπέλλου του 2008, που ήταν η αφορμή –κι όχι η αιτία- για να έρθει στο προσκήνιο η ΠΕΚ, θα έληγε 4-0, όταν λίγες μέρες πριν το ντέρμπι για το πρωτάθλημα ήρθε 1-1 με τον Παναθηναϊκό να χάνει σωρεία ευκαιριών και πέναλτι; Ποιος περίμενε το 0-3;

Σε ένα ντέρμπι αν κάτι ξεκινήσει στραβά για μία ομάδα, μπορεί το βράδυ να είναι εφιαλτικό. Το σίγουρο, όμως, στην παρούσα φάση είναι ότι ξεχειλίζει η πίστη του Γιώργου Δώνη και των παικτών του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Γιατί να πάει με φόβο κόντρα σε μία ομάδα που ναι μεν έχει ποιότητα, που δεν πήρε, ενώ είχε τις φάσεις τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, αλλά ζορίστηκε να νικήσει εντός Λεβαδειακό (γκολ στο 62’ με φάουλ του Λάζαρου), Τρίπολη (στο 92’), Απόλλων (στο 89’), εκτός τον Πανιώνιο (92’) και ηττήθηκε από τον ΟΦΗ;

ΥΓ.: Ο Δώνης θέλει η ομάδα του να κάνει το παιχνίδι της. Ξέρει ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν θέλει έναν παθητικό ρόλο, όπως στην Τούμπα. Εκείνο το ματς ίσως να αποτελεί μάθημα περισσότερο για τη μάχη του Φαλήρου, παρά γι’ αυτήν που δόθηκε με την ΑΕΚ. Διαφορετικό, άλλωστε, να παίζεις με 30.000-35.000 κόσμο υπέρ σου και διαφορετικό εναντίον σου.

ΥΓ.1: Στα δύο ντέρμπι ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε. Είναι δύσκολο να μην τα καταφέρει και σε τρίτο…

ΥΓ.2: Ο ξένος διαιτητής – αν σφυρίζει λίγο όπως οι υπόλοιποι που έχουμε δει έως τώρα- θα δώσει λογικά ρυθμό στο ματς. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποιον ευνοεί. Τον πιο ποιοτικό Ολυμπιακό, ή τα τρεχαντήρια του Δώνη;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ