Το πρώτο της σεζόν

Το πρώτο της σεζόν

Ένα είναι σίγουρο. Το αποψινό ντέρμπι στο Ο.Α.Κ.Α είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν. Παραδοσιακά οι δύο αιώνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Το σημερινό απλώς θα μας δείξει κάποια από τα νέα πράγματα, που μπορούμε να περιμένουμε από τους ανανεωμένους και διαφορετικούς, σε σχέση με πέρυσι, μονομάχους.

Ο.Α.Κ.Α, Παρασκευή εννέα το βράδυ. Αντιμέτωποι στο παρκέ οι δύο αιώνιοι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Μπλατ εναντίον Πασκουάλ στην πρώτη μονομαχία τους επί ελληνικού εδάφους. Ο νέος τεχνικός των ερυθρόλευκων στην παρθενική του παρουσία σε τέτοιο ντέρμπι θέλει να δει την καινούρια ομάδα που έχει χτίσει να αντέχει σε μια από τις δυσκολότερες έδρες στην Ευρώπη και γιατί όχι να φεύγει και με το ροζ φύλλο αγώνα. Ο Καταλανός κόουτς του τριφυλλιού από την άλλη θέλει να ξεκινήσει με το δεξί στις κόντρες του με τον πολυδιαφημισμένο συνάδελφο του, αφού γνωρίζει ότι αν ηττηθεί η γκρίνια και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του θα πολλαπλασιαστεί. Καλά τα εισαγωγικά, πάμε και στο αγωνιστικό τώρα.

Ξεκινάμε με τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι ψάχνουν ακόμα την αγωνιστική τους ταυτότητα. Μετά την αποχώρηση των Τζέιμς, Ρίβερς και Σίνγκλετον το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να βρει τους αντικαταστάτες εκείνους που θα του έδιναν την ίδια ευχέρεια με τους προκατόχους τους στο μακρινό σουτ. Έχει κερδίσει σε συνέπεια, αμυντική προσήλωση και ομαδικότητα, αλλά έχει χάσει σε ταλέντο. Το φετινό σύνολο, που μας παρουσιάζει ο Τσάβι Πασκουάλ είναι κοντύτερα από τα προηγούμενα χρόνια στα δικά του θέλω. Το πιο σοβαρό ζήτημα για το τριφύλλι εντοπίζεται σε δύο σημεία. Πρώτον στον παίκτη που έρχεται από τον πάγκο να ξεκουράσει τον Καλάθη και δεύτερον στις θέσεις των ψηλών. Μπορεί φαινομενικά να παρουσιάζει πληρότητα στο τέσσερα- με Μήτογλου, Τόμας και υπό ειδικές συνθήκες Γκιστ, στο πέντε- με Λάσμε, Γκιστ, Βουγιούκα και Παπαγιάννη, είναι όμως έτσι επί της ουσίας ή όχι; Δυστυχώς δεν είναι. Οι Λάσμε και Γκιστ δεν αποδίδουν όπως οι περισσότεροι περίμεναν, ο Βουγιούκας είναι για συγκεκριμένα πράγματα, ο Παπαγιάννης είναι εμφανώς πιο πίσω από τους υπόλοιπους λόγω της αποχής του τις σεζόν που πέρασαν, ενώ ο Μήτογλου είναι στοίχημα και ο Τόμας προσθήκη για να υπηρετήσει την επιθυμία του Συλλόγου να βγει ο Έλληνας φόργουορντ. Η προσθήκη του Λάνγκφoρντ βοηθά αρκετά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, ο ελληνικός κορμός είναι πλέον γεγονός, αλλά οι παθογένειες, ειδικά μακριά από την Αθήνα, παραμένουν. Με μόνο αξιόπιστο σουτέρ, τον επιρρεπή σε τραυματισμούς, Ματ Λοτζέσκι αναζητείται η σταθερότητα στο σκορ μακριά από το καλάθι.

Ο νέος Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά άλλαξε πολλά το καλοκαίρι. Η έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ στη θέση του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφερε νέα δεδομένα και κυρίως αλλαγή φιλοσοφίας. Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής επέλεξε να φέρει σχετικά άγουρους ξένους στον άσο και στο πέντε, αλλά πιο έμπειρους στην περιφέρεια για να τους πλαισιώσουν. Η παραμονή του Σπανούλη και του Πρίντεζη βοηθά στην ευκολότερη μετάβαση στη νέα εποχή, αφού και φέτος οι δύο αυτοί παίκτες αποτελούν τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ομάδας. Η φυγή του Παπαπέτρου μπέρδεψε ελαφρώς τον αρχικό σχεδιασμό κάνοντας τον προπονητή να πάρει δύο ξένους για μια θέση, που θεωρητικά θα μπορούσε να καλυφθεί και από τον Βεζένκοφ. Τα πάνω και κάτω στην απόδοση της ομάδας είναι φυσιολογικά μιας και οι νέοι παίκτες ψάχνουν ακόμα τα πατήματα τους και στερούνται πολλών εμπειριών από το κορυφαίο επίπεδο. Σοβαρότερο πρόβλημα, προς το παρόν τουλάχιστον, η έλλειψη προσαρμογής του Τίμα και η » εξαφάνιση» σε αρκετά παιχνίδια του Λε Ντέι, που ώρες – ώρες μοιάζει να μην ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.

Που θα κριθεί το ματς; Αφενός στον έλεγχο του ρυθμού. Οι γηπεδούχοι ξέρουν ότι για να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους πρέπει να βρουν πόντους εναντίον ανοργάνωτης άμυνας, δηλαδή στον αιφνιδιασμό. Οι φιλοξενούμενοι αν δείξουν την ίδια διάθεση στην άμυνα με τα προηγούμενα ματς θα έχουν τον πρώτο λόγο για τη νίκη, γιατί ο Παναθηναϊκός εγκλωβίζεται στο παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε, ενώ και ο Πασκουάλ βραχυκυκλώνει όταν η ομάδα του δεν μπορεί να βρει σκορ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντική παράμετρος για να ισχύσουν τα παραπάνω η απόδοση του Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ είναι η κολώνα τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση και να δεν είναι καλά τότε έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός συνολικά στη διαχείριση του παιχνιδιού. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να κρίνει κάτι άμεσα για την πορεία των δύο αιωνίων αντιπάλων στη διοργάνωση, όμως κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει το φετινό γαϊτανάκι με μια αποτυχία. Το τι σημαίνει αποτυχία σήμερα δεν είναι το ίδιο για πράσινους και ερυθρόλευκους. Για τους γηπεδούχους κάθε άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη απόψε θα ισοδυναμεί με καταστροφή. Η πλειοψηφία του κόσμου αμφιβάλει για τις δυνατότητες του συνόλου που έχει φτιάξει ο Πασκουάλ φέτος, οπότε μια ήττα σήμερα θα διογκώσει την εσωστρέφεια. Για τους φιλοξενούμενους η ήττα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.Εάν όμως αυτή έρθει με διαφορά και κυρίως αν η εικόνα ορισμένων παικτών δεν είναι πειστική θα φέρει τα πρώτα σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ. Με δεδομένο ότι ακολουθεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα και το ντέρμπι για το εγχώριο πρωτάθλημα, πάλι στο Ο.Α.Κ.Α βέβαια, όλοι γνωρίζουν στα δύο στρατόπεδα ότι το πρώτο μεγάλο crash- test είναι εδώ. Τα υπόλοιπα μετά τον αγώνα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ