Οι αστάθμητοι παράγοντες και οι ξένοι

Οι αστάθμητοι παράγοντες και οι ξένοι

Ο Ολυμπιακός που δεν είναι πιεσμένος από το «πρέπει» της νίκης, του θετικού απολογισμού στην Ευρωλίγκα, αλλά και οι 5 αθλητές που δεν ξέρουν τι εστί ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

Με το που έρχεται ένας παίκτης στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει πρώτα να του δίνουν και έναν σκληρό δίσκο με τις μεταξύ αναμετρήσεις των ομάδων σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Να μπαίνουν απευθείας στο νόημα οι ξένοι και με την τριβή των προπονήσεων να είναι προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουν σε αυτά τα μεγάλα ντέρμπι.

Κοιτάζοντας όσο πιο νηφάλια γίνεται το αποψινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το άγχος βαραίνει τα πόδια των Πρασίνων. Ο λόγος είναι απλός. Εχουν διανύσει ένα βατό πρόγραμμα 5 αγωνιστικών, με τρία παιχνίδια στο ΟΑΚΑ και δύο μακριά από αυτό. Μοναδικό ματς που έκαιγε κοιτάζοντας το καλεντάρι ήταν αυτό με την Μακάμπι και πολλοί ήταν που έλεγαν πως ο Παναθηναϊκός ήταν ικανός να πάει στο ντέρμπι με το 5-0. Αντ’ αυτού το 3-2 και οι εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα σίγουρα προβληματίζουν. Το 4-2 μετά το ντέρμπι θα είναι βάλσαμο και σαν γιατρειά στον άρρωστο. Το 3-3 όμως σίγουρα θα βυθίσει ακόμα περισσότερο σε προβληματισμό την ομάδα, η οποία ουσιαστικά θα έχει χάσει δύο ματς εντός των τειχών και θα έχει πολλές ακόμα δύσκολες μάχες στη συνέχεια.

Οσο για τον Ολυμπιακό; Ναι έχει να περηφανεύεται ότι πέρασε από τις έδρες της Μπασκόνια και την Χίμκι, έβαλε δύσκολα στην ΤΣΣΚΑ, ενώ πέρασε και το εμπόδιο της Μακάμπι στο ΣΕΦ. Δεν ξεγράφεται το κακό ματς με την Αρμάνι Μιλάνο, όμως σίγουρα το 3-2 δεν είναι κακός απολογισμός μέχρι στιγμής βάσει προγράμματος. Εάν φτάσει στο 4-2 η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ, περνώντας και από το ΟΑΚΑ, θα πάει με την καλύτερη ψυχολογία για το επόμενο δύσκολο ματς με την Φενέρμπαχτσε στο Φάληρο. Δεν θα αλλάξει όμως κάτι και με το 3-3, αφού παρότι θα έχει πληγωθεί ο εγωισμός από την ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο και το 0-1 του Μπλατ στην καριέρα του στο Ολυμπιακό απέναντι στον Τσάβι, από την άλλη όμως θα έχει ένα ακόμα κίνητρο για να παίξει τα… ρέστα του απέναντι στην παρέα του Κώστα Σλούκα.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

Σε αυτά τα παιχνίδια ξεχνάμε εντελώς την κατάσταση που είναι κάθε ομάδα. Αφήστε στην άκρη τι έκαναν αμφότεροι στο Κύπελλο και τη συνολική τους εικόνα στις τελευταίες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Όταν πρόκειται για ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (ή και το αντίθετο), τα πάντα διαγράφονται. Σε αυτά τα παιχνίδια μιλάει η προσωπικότητα και ενίοτε και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που ελπίζω να μην μας απασχολήσουν καθόλου μετά τις 11 το βράδυ. Ζητούμενο είναι πως θα αντιληφθούν το πρέπει της αναμέτρησης οι ξένοι παίκτες.

Το καλό στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι ότι με τον ερχομό του Λάσμε, ο Πασκουάλ έχει να δασκαλέψει μόνο τους Τόμας και Λάνγκφορντ για το σημερινό παιχνίδι. Ο Λεκαβίτσιους τα πήγε περίφημα πέρσι η αλήθεια είναι, ο Λοτζέσκι τα έχει φάει τα ματς αυτά με το κουτάλι, ενώ ο Γκιστ είναι σαν Ελληνας πια.

Το δύσκολο λοιπόν για το νέο σε αυτές τις αναμετρήσεις, Ντέιβιντ Μπλατ, είναι το πώς θα βάλει στο κλίμα τους νέους του παίκτες, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Νωρίτερα, την Πέμπτη, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι έχει βρεθεί πολλές φορές αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς όμως για αυτόν, κανένα από αυτά τα παιχνίδια έχει σχέση με το ελληνικό ντέρμπι.

Όπως λέμε τόσο καιρό, ο Ολυμπιακός είναι μία νέα ομάδα. Πέρα από τις παλιοκαραβάνες, υπάρχουν 5 αθλητές που θα μπουν για πρώτη στην αρένα τέτοιου ματς. Η απειρία λοιπόν των Γκος, ΛεΝτέι, Τουπάν, Τίμα και Βεζένκοφ (παρότι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας), έχει δύο αναγνώσεις για την ομάδα του Πειραιά. Είτε ο παίκτης θα εμφανιστεί ακόμα πιο έτοιμος για ένα τέτοιο κλίμα αφού αυτό το άγνωστο θα τον ιντριγκάρει, είτε η πίεση θα του φθείρει την προσωπική του απόδοση. Εδώ δίνω και το αβαντάζ στον Παναθηναϊκό, που πέρα από την έδρα, έχει και πιο μπαρουτοκαπνισμένους ξένους σε ντέρμπι από ότι ο Ολυμπιακός.

Μεταξύ του γοήτρου ενός τέτοιου ματς και του Μαραθωνίου της Ευρωλίγκας, εγώ μέσα μου θα πάρω το δεύτερο, παρότι θέλω τη νίκη των Ερυθρόλευκων.

Το περιμένω με ανυπομονησία αυτό το παιχνίδι και στο τέλος του θα μιλήσουμε μία και καλή για τα συμπεράσματά μας.

ΥΓ1. Σημαντικός παράγοντας για τον Ολυμπιακό οι δύο ψηλοί του. Εάν ο Μιλουτίνοφ δείξει αυτήν την αποτελεσματικότητα στο ΟΑΚΑ δεν θα έχει αντίπαλο. Από την άλλη ο Πασκουάλ έχει πολλά ψηλά κορμιά στη διάθεσή του και σίγουρα θα τον φθείρει με «ξύλο». Αρα εδώ κολλάει το πόσο έτοιμος είναι ΛεΝτέι για αυτό το παιχνίδι. Εάν είναι θετικός ο Αμερικανός, τότε ο Ολυμπιακος έχει τον πρώτο λόγο.

ΥΓ2. Το ζευγάρι Τίμα-Παπαπέτρου για τον προφανή λόγο μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το πώς θα αντιδράσει ο Ιωάννης απέναντι στην παλιά του ομάδα και τους φίλους του, το άγχος του «πρέπει» από τους οπαδούς του, οι αντιδράσεις του στο παρκέ. Οσο για τον Τίμα; Είναι παίκτης ψυχολογίας. Αν μπει το πρώτο σουτ μπορεί να λάμψει, αν όχι; Τότε θα υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

ΥΓ3. Σπανούλης-Καλάθης. Νέα ήθη και έθιμα με τον Μπλατ για τον πρώτο, η… μοναξιά του δεύτερου με τον Τσάβι. Θα του περάσει τον Αντετοκούνμπο για να τον κυνηγάει παντού τον Σπανούλη ο Πασκουάλ; Θα του δώσει το σουτ του Καλάθη για να του κόψει το πικ εν ρολ ο Μπλατ; Απορίες που κανείς μας δεν ξέρει και το ένστικτό μας δεν λέει απολύτως τίποτα εδώ…

ΥΓ4. Καλό ματς να έχουμε και μακάρι στο τέλος να επικρατήσει μόνο το μπάσκετ.. Καλή σεζόν, γιατί τώρα ξεκινούν όλα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ