Ο ΠΑΟ δεν μπορεί να έχει μπάτζετ Τρίπολης ή Ατρόμητου…

Ο ΠΑΟ δεν μπορεί να έχει μπάτζετ Τρίπολης ή Ατρόμητου…

Σε ρεαλιστική βάση κινούνται οι Νταμπίζας, Δώνης, αλλά γνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει μπάτζετ ανάλογο του μεγέθους του. Καμία ένδειξη ότι αυτό θ’ αυξηθεί σημαντικά το ερχόμενο καλοκαίρι…

Οι Νίκος Νταμπίζας, Γιώργος Δώνης όταν ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό γνώριζαν το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Είναι πιθανό να τους μεταφέρθηκε πως αν εισχωρήσουν στην ΠΑΕ ο Παϊρότζ Πειμπονγκσάντ και ο Βίκτωρας Ρέστης, το ισχύον μπάτζετ θα αυξηθεί. Προς το παρόν, κανείς δεν έχει μπει επίσημα στην ΠΑΕ και πολύ περισσότερο δεν έχει ρίξει χρήμα. Το αν έχει βάλει ο Ταϊλανδός 700.000 ή ένα εκατ. ευρώ, όπως διαρρέει η πλευρά Αλαφούζου, δεν είναι δυνατόν να διερευνηθεί. Το γνωρίζει ο νυν μεγαλομέτοχος, ο Παϊρότζ και ο Ρέστης και ενδεχομένως και ορισμένα άτομα που ελέγχουν τους λογαριασμούς. Αλλά και να σου πει κάποιος ότι έτσι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει, μπορείς να τον εμπιστευτείς;

Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να πορεύεται με ένα μπάτζετ κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ μεικτά. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αυξηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Για τον Γενάρη δεν γίνεται κουβέντα. Εκτός του ότι η ΠΑΕ έχει πολλά μέτωπα να κλείσει με πιστωτές, ώστε να πάρει την άδεια την άνοιξη, ακόμα κι αν μπορούσε, θεωρείται δώρο άδωρο να το αυξήσει έστω και λίγο.

Ο περιορισμός, που επιτρέπει μεταγραφή μόνο ενός Έλληνα άνω των 23 ετών κι απεριόριστους κάτω από το ηλικιακό όριο, δεν βοηθάει. Για να αγοράσει ο Παναθηναϊκός καλύτερα ελληνόπουλα κάτω των 23 απ’ αυτά που ήδη διαθέτει, θα πρέπει να πληρώσει ακριβά. Ειδικά τον χειμώνα. Και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο Δώνης, άλλωστε, είπε ότι κάτω των 23 δεν υπάρχουν Έλληνες καλύτεροι απ’ αυτούς που έχει ήδη το «τριφύλλι».

Ο Δώνης, όμως, σε συνέντευξη που παραχώρησε, είπε και κάτι άλλο σημαντικό. Ουσιαστικά ανέφερε αυτό που επισημαίνω εδώ και καιρό. Καλή η φετινή πορεία, αξιοθαύμαστη. Ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει και πολλές φορές μπορεί να λειτουργεί ο οπαδός με το συναίσθημα, αλλά σπάνια το κριτήριό του λαθεύει. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον με το συγκεκριμένο μπάτζετ των 5,5 εκατ. ευρώ. Μ’ αυτό θα είναι αξιοπρεπής, αλλά δύσκολα θα μπορεί να τερματίσει στο 1-2. Θα παλεύει για την τρίτη, την τέταρτη θέση…

Στην παρούσα φάση, έχουμε τονίσει ότι εκτός του λείπει το χρήμα και περισσότερη ποιότητα, δεν διαθέτει επιρροή και στα θεσμικά όργανα. Δυστυχώς παίζει κι αυτή μπάλα στην Ελλάδα. Ούτε με θαύμα δεν παίρνεις πρωτάθλημα μ’ αυτό το μπάτζετ.

Ο ΠΑΟΚ έχει μία ακριβή ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα. Μόνο το ρόστερ, χωρίς τα λειτουργικά, μπορεί να κυμαίνεται στα 30-35 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός επίσης έχει υψηλό μπάτζετ. Ο 49χρονος τεχνικός του Παναθηναϊκού, λοιπόν, είπε το αυτονόητο. Είναι ρεαλιστής και γνωρίζει ότι δεν μπορεί –ειδικά με τα περιορισμένα έσοδα και χωρίς Ευρώπη- να έχει τώρα ο Παναθηναϊκός μπάτζετ 30-40-50 εκατ. ευρώ. Αλλά επισήμανε ότι ένας μεγάλος σύλλογος στην Ελλάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει ένα μπάτζετ 12-15 εκατ. ευρώ (να σημειώσω ότι περίπου 12 εκατ. ήταν πέρσι το καλοκαίρι, πριν τραβήξει την πρίζα ο Αλαφούζος).

Αυτό δηλαδή, συνεπάγεται υπερδιπλασιασμό του μπάτζετ που υφίσταται. Μπορεί ο Αλαφούζος να το πράξει; Μοιάζει δύσκολο. Όπως ανέφερα, δεν υπάρχει ούτε ένδειξη, ούτε πληροφορία, ότι αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το καλοκαίρι. Το πολύ να πάει στα 7, βία 8 εκατ. ευρώ. Είναι αρκετό για το πρωτάθλημα; Αν αυτό φυσικά παίζεται 50%-50% κι όλοι ευνοούνται κι όλοι αδικούνται σε ορισμένα ματς στη διάρκεια της σεζόν.

Ο Νταμπίζας και ο Δώνης γνωρίζουν, επίσης, πως κινείται η αγορά. Καλό το μικρό μπάτζετ, αλλά όταν μία ομάδα εξελιχθεί, ανεβαίνει και το κόστος. Πάρτε παράδειγμα την ΑΕΚ. Πήρε το πρωτάθλημα κι όλοι παίκτες αξιολογούσαν φέτος περισσότερο τον εαυτό τους. Δικαίωμά τους. Δικαίωμα και της εκάστοτε διοίκησης να κάνει τη δική της αξιολόγηση. Αλλά το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Καλώς ή κακώς ακολουθείς τους κανόνες.

Ας κάνουμε μία υπόθεση. Ο Παναθηναϊκός τερματίζει τρίτος. Είναι ένα πιθανό σενάριο. Μπορεί να τερματίσει και πέμπτος ή τέταρτος. Το σίγουρο είναι ότι κανείς το περασμένο καλοκαίρι δεν το περίμενε αυτό. Και θα επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου στην Ευρώπη, ανεξάρτητα αν θα παίξει ή όχι η ομάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, με βασικά γρανάζια τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη των 40.000 ευρώ ετησίως, του Μαυρομμάτη (πρέπει να εισπράττει 20.000-30.000 ευρώ), του Διούδη των 100.000 ευρώ… Πιο ακριβοπληρωμένοι είναι οι Ινσούα, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Μακέντα (χοντρικά κυμαίνονται στις 300.000 ευρώ). Ακόμα και ο Κολοβέτσιος, που κλήθηκε στην Εθνική και ο Δώνης τον χαρακτηρίζει ως τον πιο βελτιωμένο παίκτη φέτος, παίρνει 150.000-170.000 ευρώ. Και λήγει το συμβόλαιό του.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο Μπουζούκης, που το καλοκαίρι θα έχει έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου, δεν θα ζητήσει, λέω εγώ, περίπου 100.000 ευρώ για ανανέωση; Για να μην πω ότι είναι και λίγα. Ή, ο Κολοβέτσιος δεν θα θελήσει να βάλει το «2» μπροστά από τα μηδενικά; Ακόμα και για τον Κουρμπέλη ακούγεται ότι για επέκταση, θα ήθελε ένα ποσό άνω των 400.000 ευρώ. Αυτά έχει ο νόμος της αγοράς.

Είναι δύσκολο να ορίσει μία διοίκηση τους κανόνες χωρίς κόστος. Γι’ αυτό ο Δώνης είπε την αλήθεια. Ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει ένα μπάτζετ ρεαλιστικό μεν, ανάλογο του μεγέθους του δε. Ο Αλαφούζος συμφωνεί; Κι αν ναι, μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη σκέψη και στην πράξη;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ