«Τρώγεται το φαγητό, αλλά κάτι λείπει…»

«Τρώγεται το φαγητό, αλλά κάτι λείπει…»

Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» αγκάλιασαν τη φετινή προσπάθεια, όμως, ο ενθουσιασμός έχει κοπάσει.

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με σερί πέντε νικών και ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Έσπευσε στα εντός έδρας ματς στο ΟΑΚΑ (με εξαίρεση τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, λόγω… Ζορμπά) να στηρίξει τη νεανική ομάδα του Γιώργου Δώνη.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει αγκαλιάσει τη φετινή προσπάθεια. Πολλές φορές, όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα «αλλά». Στην Ελλάδα δυστυχώς όλα είναι αποτέλεσμα. Παίρνεις νίκες, ο κόσμος αυξάνεται. Δεν έρχονται, τότε απομακρύνεται. Ούτε είμαστε, ούτε πρόκειται να γίνουμε Αγγλία και Γερμανία. Εκεί η ομάδα τους μπορεί να δέχεται πέντε γκολ σε ένα ματς και στο επόμενο εντός έδρας να υπάρχει sold out. Αυτή είναι η κουλτούρα τους, άκρως διαφορετική από τη δική μας. Εννοείται ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε όλα, να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αλλά δεν το προσπαθούμε. Οπότε πάμε παρακάτω.

Ο Παναθηναϊκός έχει μία νίκη στα επτά τελευταία ματς με το κύπελλο. Η νίκη ήρθε επί του ουραγού και καταδικασμένου επί της ουσίας Απόλλωνα Αθηνών. Ήταν δεδομένο ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα ντέρμπι και δύσκολες αποστολές εκτός έδρας (Τρίπολη, Άρης, ΟΦΗ) ότι δεν θα συνεχιστεί ένα σερί νικών. Ο Παναθηναϊκός με 19 βαθμούς είναι πέμπτος στη βαθμολογία. Ακόμα και με το -6 να προσθέσουμε, πάλι πλέον θα ήταν στην ίδια θέση, αφού η τέταρτη ΑΕΚ με 23β. έχει κι αυτή αφαίρεση τριών βαθμών.

Είναι ισόβαθμος με Άρη και Ξάνθη κι έχει έναν πίσω τους Πανιώνιο, Παναιτωλικό. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα χάσει ο Παναθηναϊκός μία θέση στην πεντάδα (λογικά την πέμπτη ή την τέταρτη αν δεν αντέξει ο Ατρόμητος στη συνέχεια). Είναι ένας στόχος και φυσικά τον διεκδικούν ο Δώνης και οι παίκτες του «τριφυλλιού». Ο κόσμος επίσης θέλει την έξοδο στην Ευρώπη, είτε για να εκτίσει η ομάδα την ποινή της είτε ακόμα και να παίξει αν γίνει κάποια προσπάθεια και αρθεί ο αποκλεισμός.

Ο συγκεκριμένος στόχος, ωστόσο, δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θέλει η ομάδα του να μάχεται για την πρώτη θέση. Ναι, γουστάρει τη φετινή προσπάθεια, του αρέσει που υπάρχουν αρκετά ελληνόπουλα, αλλά δεν του αρέσει που στη βαθμολογία αντί να κοιτάει μπροστά κοιτάει περισσότερο δίπλα και πίσω του μήπως με ένα κακό αποτέλεσμα, όπως αυτό στο Ηράκλειο, τον προσπεράσει κάποιος αντίπαλος. Αυτό είναι άκρως αντίθετο με τις συνήθειες και τις επιθυμίες του Παναθηναϊκού οπαδού.

Με ποια ψυχολογία να πάει στο γήπεδο; Πόση διάθεση έχει να συνεχίσει μία δυνατή αγκαλιά στους παίκτες και στον Δώνη; Ο Ατρόμητος είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Εννέα βαθμούς μπροστά από το «τριφύλλι». Αν βοηθήσει ο καιρός είναι ένα ματς που προσφέρεται για να πας στο γήπεδο. Με τον φίλο σου, το παιδί σου, την οικογένειά σου γενικά. Πόσοι θα προτιμήσουν, όμως, την Κυριακή το ΟΑΚΑ από μία βόλτα στα μαγαζιά ή οπουδήποτε αλλού; Αν η ομάδα ήταν πρώτη ή δεύτερη δεν θα το συζητούσαμε. Τώρα δεν σου αφήνει πολλές ελπίδες.

Είναι γενικά μία μπερδεμένη κατάσταση και ο καθένας σ’ αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί όπως νομίζει. Το να απομακρυνθεί, όμως, ο κόσμος από το γήπεδο επειδή η ομάδα παλεύει για την πέμπτη θέση είναι άδικο. Το γνώριζαν όλοι πριν αρχίσει η σεζόν ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ναι, η ομάδα δημιούργησε προσδοκίες. Ήξεραν, όμως, όλοι ότι θα υπάρχουν μεταπτώσεις. Ακόμα και μετά το καλό ξεκίνημα ήταν σίγουρο ότι θα έρθουν και οι στραβές, αφού υπάρχει έλλειψη μεγάλης ποιότητας. Όπως και να έχει, τώρα αυτά τα παιδιά θέλουν μία πιο σφιχτή αγκαλιά.

Τώρα χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας που με την ήττα από τον ΟΦΗ έχει πληγεί η αυτοπεποίθησή τους.

Δεν γνωρίζω πόση διάθεση έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Το ανέφερα. Είναι όπως νιώθει ο καθένας μέσα του. Σίγουρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού νοερά δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους σ’ αυτή τη νεανική ομάδα. Δεν θα την κατηγορήσουν, δεν θα την επικρίνουν, γιατί γνωρίζουν ότι έχει προβλήματα. Είναι πιθανό, όμως, να την αφήσουν μόνη της. Συμβαίνει αυτό και στις μεγαλύτερες αγάπες. Είναι πάνω από τις δυνάμεις σου μερικές φορές να μένεις και να παλεύεις. Συχνά επιλέγεις την αποστασιοποίηση, γιατί νιώθεις ότι και να προσφέρεις δεν θα έχει τεράστιο αντίκρισμα.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου έχει κοπάσει και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τους βαθμολογικούς στόχους. Γιατί ξέρει ότι υπάρχει ένα πλάνο, ωστόσο, κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα πετύχει και θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, αν δεν πέσει και ανάλογο χρήμα. Μέχρι τώρα είναι αυτό που λέμε… μισή δουλειά. «Τρώγεται το φαγητό, αλλά κάτι του λείπει γΙα να σε απογειώσει». Ετσι δεν λένε οι σεφ; Κι όσο το νιώθει αυτό, δεν θα ανοίγει περισσότερο η όρεξή του.

Για μένα είναι και κάτι ακόμα σημαντικό. Να καταλάβουν ο Δώνης και οι παίκτες ότι το πρώτο στοίχημα που ήταν να φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο το κατέκτησαν. Πάντα αυτό το «αλλά» όμως. Στους μεγάλους συλλόγους (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΩΣ) αν δεν παίρνεις συνέχεια νίκες, πηγαίνεις στον κουβά και στοιχηματίζεις από την αρχή. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ