Ένας ΠΑΟΚ γύρω από τον Πέλκα

Ένας ΠΑΟΚ γύρω από τον Πέλκα

Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει επενδύσει πάνω στον Δημήτρη Πέλκα και να προσπαθήσει να χτίσει μια ομάδα γύρω από τον χαρισματικό μέσο.

Αν για κάτι θα θυμόμαστε αυτή την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων για το Κύπελλο, δεν θα είναι ούτε για το πόσο καλά στάθηκε ο μικρός Κισσαμικός κόντρα στον πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό, ούτε για τις 7.000 κόσμου που μαζεύτηκαν στην Πάτρα, ξανά στο γήπεδο, για να δουν την Παναχαϊκή του Κώστα Κατσουράνη, αλλά ούτε και για την παρουσία δύο ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ στους «16» την στιγμή που μόλις πριν τρία χρόνια είχαμε δει δύο, Απόλλωνα και Ηρακλή να συμμετέχουν στους ημιτελικούς.

Αυτο που θα κρατήσουμε ασφαλώς είναι η έστω και μικρή, αλλά άκρως ενθαρρυντική παρουσία της Νext Gen του ελληνικού ποδοσφαίρου στα γήπεδα της χώρας. Από τον 16χρονο Γιώργο Βρακά του ΠΑΟΚ, που μικρή σημασία έχει αν έγινε ο πρώτος ή ο δεύτερος πιο νέος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του, μέχρι τον συνομιλικό του, τερματοφύλακα και πρώην «δεκάρι», του Ατρόμητου, Χρήστο Μανδά και από τον 18χρονο Χρήστο Γιούση, που μας συστήθηκε με δύο γκολ στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ, έως  τον αρχηγό της U-20 του Ολυμπιακού, Στάθη Λάμπρου και τον 17χρονο πρώτο σκόρερ της U-17 του Παναθηναικού, Δημήτρη Εμανουηλίδη!

Όλοι τους έκαναν ντεμπούτο, σ´ ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που εδώ και χρόνια έχει κατακλυστεί από ξένους αμφιβόλου αξίας και που οι περισσότεροι απ´ αυτούς κερδίζουν θέση στην ενδεκάδα κυρίως λόγω του… διαβατηρίου τους. Και καλά, αυτοί οι πιτσιρικάδες τώρα ξεκινούν τις καριέρες τους και μπορούν να ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο αύριο. Τι να πουν και άλλοι που έχουν ήδη μια, έστω και μικρή διαδρομή πίσω τους και δεν μπορούν να στεριώσουν πουθενά εξ αιτίας της απαρχαιωμένης εγχώριας νοοτροπίας; Να μιλήσουμε για τον Τάσο Δώνη που χρειάστηκε να πάει στη Γιουβέντους για να αρχίσει να παίζει μπάλα, απογοητευμένος από την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Παναθηναικό και τώρα ο Μίχαελ Σκίμπε τον περιμένει στην Έθνική σαν μάννα εξ ουρανού; Για τον Μπάμπη Λυκογιάννη, που μετακόμισε στην Αυστρία και τη Στουρμ Γκρατς προκειμένου να εξελιχθεί, μετά από μακρά αγωνιστική απραξία στον Ολυμπιακό;

Μήπως όμως  να πούμε για τον Δημήτρη Πέλκα, που κινδυνεύει να πάθει τα ίδια στον ΠΑΟΚ; Η εικόνα του στο ματς κόντρα στον Αιγινιακό ήταν για ακόμα μια φορά εξαιρετική σε ρόλο επιτελικού χαφ. Ήταν παρουσία ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή που οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του, δεν αφήνει σπιθαμή του γηπέδου απάτητη, γυρίζει και μαρκάρει, διεμβολίζει στο ένας εναντίον ενός, όπως στη φάση του γκολ του Λημνιού, παίζει κάθετα στον Πρίγιοβιγς στο πρώτο γκολ του Σέρβου, απειλεί έξω από την περιοχή και πατάει σ´ αυτήν, ως κρυφός φορ, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κεντρικό μέσο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και μάλιστα στον ΠΑΟΚ, που στα περισσότερα παιχνίδια του αν σε ρίξουν ξαφνικά στην ενδεκάδα του, ακόμα και στην αποστολή του και δεν ξέρεις αγγλικά, ψάχνεις για μεταφραστή προκειμένου να συνεννοηθείς! Κι όμως, ο Πέλκας μένει στον πάγκο και  μπαίνει σε αδιάφορα ματς τύπου Αιγινιακού προκειμένου να… ξεκουράζει τον Ελ Καντουρί, που ακόμα δεν ξέρουμε σε τι θέση παίζει!

Ο ΠΑΟΚ κανονικά θα έπρεπε να έχει επενδύσει ήδη πάνω του και να προσπαθήσει να χτίσει μια ομάδα γύρω από τον χαρισματικό του μέσο, δίχως να αφήνει τα χρόνια να περνούν αναξιοποίητα. Το αν θα ´πετύχει η… συνταγή ή όχι δεν εξαρτάται μόνο απο την στρατηγική αυτή επιλογή, αλλά και από την προσωπικότητα και το χαρακτήρα  του πιτσιρικά. Αν η απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του και όχι η «διαχείριση» του, δώσει πάτημα προκειμένου  να… καβαλήσει το καλάμι και να σταματήσει να δουλεύει, τότε απλώς ένα ακόμα μεγάλο ταλέντο στην Ελλάδα θα μείνει στα χαμηλά, όπως τόσα και τόσα άλλα. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης δε, θα είναι άλλη μία ή δύο χρονιές χωρις να πετύχει τους στόχους της και μπροστά στις αποτυχίες των προηγούμενων ετών, θα μοιάζει απλώς με μια σταγόνα σε λίμνη.

Αν όμως τα καταφέρει,  η παρουσία του 24χρονου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει «έκρηξη» ενδιαφέροντος και παραγωγής παικτών  στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και όχι μόνο, ανάλογη με αυτή που συντελείται στο ελληνικό τένις τελευταία, εξ αιτίας της ταυτόχρονης  εμφάνισης του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Αξίζει τον κόπο, δεν νομίζετε; Εκτός αν είστε απ´ αυτούς που διακρίνουν τεράστιες διάφορες ανάμεσα στον Λέοβατς και τον Δεληγιαννίδη!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ