Ολυμπιακός, η ξένη ομάδα της Super League

Ολυμπιακός, η ξένη ομάδα της Super League

Οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί της χώρας συμπεριφέρονται στον Ολυμπιακό σαν ομάδα... ξένου κράτους. Ορισαν το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στις 10/02, μόλις τέσσερις ημέρες πριν το πρώτο ματς-τελικό με την Ντιναμό Κιέβου!

Το άκρως ευρηματικό αφήγημα των ημερών είναι ότι ο Ολυμπιακός… ευνοείται! Ο Ολυμπιακός, όχι ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ. Ναι, αυτό λένε/πιστεύουν/αναπαράγουν! Από ποιον δεν λέει κανείς. Αλλά ευνοείται. Ετσι τους αρέσει, έτσι τους συμφέρει/βολεύει, έτσι λένε. Σκανδαλωδώς, θα συμπλήρωνα προς επίρρωση της πράγματι αντικειμενικής αυτής θέσης. Διότι η εύνοια του Ολυμπιακού από το σύστημα ΕΠΟ, Super League και γενικά τους ποδοσφαιρικούς φορείς είναι τόσο ακραία προκλητική, που είναι να απορεί κανείς σχετικά με το ποιος είπε εκείνο το περίφημο «αυτός είναι δικό μας» για τον Γραμμένο.

Η φαιδρότητα έχει πιάσει ταβάνι. Οση ειρωνεία και κριτική διάθεση κι αν έχεις, χάνεται μπροστά στη σκοπιμότητα, στην ανισονομία που βρίθει η απόφαση για την ημέρα διεξαγωγής του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, της 20ής αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Ενώ, λοιπόν, σε μία νορμάλ κατάσταση, που σέβεται τις ομάδες της και σέβεται τη χώρα, θα γινόταν ό,τι ήταν δυνατόν, ώστε να βοηθηθεί η μοναδική ελληνική ομάδα που παραμένει εντός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και έχει ένα εξόχως σημαντικό παιχνίδι στις 14 Φεβρουαρίου, επιλέγεται το παιχνίδι να γίνει Κυριακή και όχι Σάββατο.

Αλλά για το σύστημα ΕΠΟ, Super League και τους λοιπούς εξυγιαντές, ο Ολυμπιακός λογίζεται ως ομάδα ξένη. Μη ελληνική. Από τη… Βόρεια Μακεδονία των κυβερνητικών κολαούζων, ας πούμε. Από κάπου αλλού, τέλος πάντων, όχι από την Ελλάδα. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή ανακοίνωση της Λίγκας, για τις 5 πρώτες αγωνιστικές του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος.

Τι κι αν στις 14 Φεβρουαρίου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ντιναμό Κιέβου, για τη Super League είναι πιο σημαντικό να γίνει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ Κυριακή στις 10 Φεβρουαρίου 2019. Τι κι αν ο Ολυμπιακός, η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη, θα μπορούσε να πάρει μία ημέρα παραπάνω ξεκούρασης και προετοιμασίας του αγώνα με τους Ουκρανούς, εάν το ματς της Τούμπας γινόταν Σάββατο. Αυτά δεν παίζουν ρόλο. Τι νόημα έχει άλλωστε η ευρωπαϊκή συμμετοχή μίας ομάδας μας στους «32» του Europa. Από τη στιγμή αυτή η μία ομάδα είναι ο Ολυμπιακός, δεν έχει καμία σημασία…

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να πήρε αυτή την απόφασή ή με ποια κριτήρια. Αλλά όποιος κι αν βρίσκεται από πίσω, είτε είναι άσχετος και αγνοεί ακόμη και το πότε διεξάγονται τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ακόμη και τα βασικά, είτε το έκανε επίτηδες. Ετσι, για να μάθει ο Ολυμπιακός. Που θέλει και πρωτάθλημα και πρόκριση στους «16» του Europa League. Να στενοχωρηθεί το σύστημα και η Κυβέρνηση.

Μπορεί σε κάποιους αυτή η μία ημέρα διαφοράς, για δύο παιχνίδια που θα διεξαχθούν σε ακριβώς δύο μήνες, να φαντάζει αμελητέα και να κρίνεται περιττό να γίνεται «θέμα». Οποία ασχετοσύνη. Η μία ημέρα στο ποδόσφαιρο, στα επαγγελματικά σπορ γενικώς, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Ένα 24ωρο ξεκούρασης ή τακτικής προετοιμασίας είναι ζωτικής σημασίας σε παιχνίδια που πρέπει να υπερβάλεις εαυτόν, να δώσεις το 200%. Αλλά τι σημασία έχουν αυτά, ε; Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη και τον Ολυμπιακό.

Αν και η αλήθεια είναι ότι μπορούσαν να βάλουν το ντέρμπι για τη Δευτέρα (11/02/2019), όπως μετέφεραν κατά μία ημέρα ετσιθελικά το πρόσφατο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, όλως τυχαίως, ενώ είχε προηγηθεί ευρωπαϊκό παιχνίδι του Δικεφάλου. Ας έβαζαν και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Δευτέρα (11/02), ώστε η ομάδα του Μαρτίνς να έχει μία ημέρα λιγότερη ξεκούρασης. Ετσι για τα… γούστα του συστήματος. Για την επίδειξη δύναμης. Εξάλλου, ποιος ασχολείται με την προπόνηση; Ποιος ασχολείται με την Ευρώπη;

Είναι κατανοητό να γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο. Είναι γελοίο να γίνεται τόσο επιδεικτικά, αλλά το κατανοώ. Δέχομαι ακόμη και να κάνουν… ό,τι κάνουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκθέτουν και τις… αγνές προθέσεις που πουλούσαν με το κιλό προ εξυγίανσης. Είναι σαφές ότι έχουν δημιουργήσει μια σειρά προϋποθέσεων, για να τα ελέγχουν όλα. Αλλά όταν φτάνουν στο σημείο να υπάρχει ασέβεια, ακόμη και σε επίπεδο ευρωπαϊκών αγώνων, όταν χάνεται το μέτρο, τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Και κυρίως ξεμπροστιάζονται οι… αγνές προθέσεις.

ΥΓ. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Ολυμπιακός κι εάν θα αντιδράσει για το πρόγραμμα που του φόρτωσαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Super League οφείλει να το αλλάξει και να διευκολύνει τον Ολυμπιακό στην ευρωπαϊκή του αποστολή. Ο ΠΑΟΚ και οι εγχώριοι αντίπαλοί του δεν έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν κάτι. Ακόμη και στο… Europa League Αφρικής, το πρόγραμμα θα άλλαζε. Ας λειτουργήσουμε, λοιπόν, μια φορά ως μία οργανωμένη ποδοσφαιρική κοινωνία της βορειότερης χώρας της αφρικανικής ηπείρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ