Η κούπα κι ο εξομοιωτής των σερί αγώνων

Η κούπα κι ο εξομοιωτής των σερί αγώνων

Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία ενός τίτλου, ενώ ο θεσμός θα βοηθήσει ορισμένους άπειρους παίκτες να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με παιχνίδι στη μέση της εβδομάδας.

Οι αγώνες κυπέλλου στη φάση των ομίλων είναι απ’ αυτούς που οι μεγάλες ομάδες συνολικά δεν έχουν να κερδίσουν και πολλά πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Κισσαμικό, πήρε έστω και δύσκολα την πρώτη θέση στον όμιλο και ο Γιώργος Δώνης σ’ αυτό το ματς, όπως και στα δύο που προηγήθηκαν είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει παιδιά που δεν παίζουν πολύ στο πρωτάθλημα, όπως οι Αποστολάκης, Θεοχάρης, Παντελάκης, Βέργος. Ο τελευταίος πέτυχε στα Χανιά το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και είναι μαγκιά του Δώνη που δεν τον αντικατέστησε μετά το χαμένο πέναλτι.

Εκτός του ότι ήθελε να διατηρήσει στο σχήμα έναν φορ περιοχής, ήξερε πως αν αλλάξει τον 22χρονο φορ, θα του στερήσει τη δυνατότητα να συμβεί κάτι καλό και να ανέβει η ψυχολογία του. Προτίμησε, λοιπόν, να βγάλει τον Εμμανουηλίδη, που είχε πετύχει το πρώτο γκολ και έκανε όργια στο πρώτο μέρος. Και στο τέλος ο Βέργος βρήκε τη φάση για να πετύχει το νικητήριο γκολ. Ένα γκολ με αδύναμο αντίπαλο φυσικά δεν είναι αρκετό για να μπορέσει και στη συνέχεια της σεζόν να πάρει ματς. Στο χέρι του, όμως, είναι να βελτιωθεί και να πείσει τον 49χρονο τεχνικό να του δώσει παιχνίδια.

Για τον Εμμανουηλίδη δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το ταλέντο του 18χρονου επιθετικού είναι γνωστό. Μπήκε με τρομερή διάθεση, είχε ένα γκολ, ένα δοκάρι, δύο ευκαιρίες και μία τρομερή ενέργεια στο 40’, όπου έφερε μπροστά του με εναέριο τακουνάκι τη μπάλα, αλλά δεν κατάφερε να πασάρει σωστά στον επερχόμενο Βέργο για να γίνει το 0-2. Εξαιρετικός στο ματς των Χανίων ήταν και ο Αποστολάκης. Αν στηριχθεί και φυσικά δουλέψει και ο ίδιος, μπορεί να κάνει καριέρα και να τιμήσει το βαρύ όνομα που κουβαλάει.

Συνολικά όλη ομάδα στο πρώτο ημίωρο ήταν σοβαρή. Στο δεύτερο, όμως, φανέρωσε στοιχεία που δεν θα ήθελε να δει ο Δώνης. Ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με τον ουραγό της δεύτερης κατηγορίας δέχθηκε ένα γκολ, ένα ακόμα που κακώς ακυρώθηκε στους Χανιώτες, οι οποίοι είχαν ακόμα ένα δοκάρι και δύο μεγάλες φάσεις. Στις οποίες φώναξε παρών ο Διούδης, που δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση. Πολλές, αλλά έχει κι αυτό την εξήγησή του. Ίσως όχι πειστική για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, αλλά πάντα οι πολλές αλλαγές φέρνουν ανομοιογένεια, έλλειψη συνοχής.

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση και στους «16» θέλει έναν βατό αντίπαλο. Σίγουρα θα αποφύγει Ολυμπιακό, Ατρόμητο, λογικά και την ΑΕΚ κι έναν εκ των ΠΑΟΚ, Άρη. Ο Δώνης δεν θα ήθελε τόσο νωρίς στον θεσμό έναν δυνατό αντίπαλο. Στη συνέχεια δεν είναι δυνατόν να μην βρει κάποιον μεγάλο στον δρόμο του, ή έστω μία εξαιρετικά υπολογίσιμη ομάδα.

Στο «τριφύλλι» παρουσιάζεται η ευκαιρία να διεκδικήσει μία κούπα. Το πρωτάθλημα δεν μπορεί φέτος να το πάρει και το Κύπελλο, όπως έχει πει και ο Δώνης, είναι ένας μεγάλος στόχος. Στο πρώτο restart με χαμηλό μπάτζετ που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι του 2013, η κατάληξη ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου με τρομερή εμφάνιση στον τελικό επί του ΠΑΟΚ και το εμφατικό 4-1 με το χατ τρικ του Μπεργκ. Τότε, βέβαια, η ομάδα είχε έμπειρους παίκτες. Εκτός από τον Σουηδό, διέθετε ποδοσφαιριστές όπως οι Ζέκα, Πράνιτς, Σίλντενφλεντ, Καρέλης, Μέντες, Αμπέντ.

Μακάρι να γίνει και φέτος το ίδιο. Το Κύπελλο, άλλωστε, δεν είναι μαραθώνιος. Σε δύο ματς με οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και τους ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό που είναι ακριβές και ποιοτικές ομάδες, όλα μπορούν να συμβούν. Ο Δώνης είναι βέβαιο ότι θα κυνηγήσει τη διάκριση. Κι όπου φτάσει. Θα επιδιώξει να περάσει αυτή τη νοοτροπία στους παίκτες και δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτεί. Ξέρουν ότι είναι ένας τίτλος. Και τι πιο ιδανικό για αρκετά από τα νέα παιδιά, αλλά και τους πιο έμπειρους, να κλείσει αυτή η χρονιά με έναν τίτλο; Θα είναι όνειρο, θα δώσει τεράστια ώθηση και θα αποτελέσει οδηγό για έναν Παναθηναϊκό που θα διεκδικεί στο προσεχές μέλλον το πρωτάθλημα.

Εκτός από τη διεκδίκηση του τίτλου, όμως, ο θεσμός δίνει και μία ακόμα ευκαιρία στον φετινό Παναθηναϊκό. Η ομάδα δεν έχει Ευρώπη. Είναι διαφορετικό να παίζεις ένα ματς κάθε Σάββατο ή Κυριακή κι άλλο να προστεθεί ένα ακόμα την Τετάρτη. Τρεις φορές μεσοβδόμαδα είχαν βέβαια αγώνα οι «πράσινοι», αλλά δεν είναι το ίδιο να παίζεις με Κισσαμικό, Ιεράπετρα και το ίδιο ν’ αντιμετωπίζεις μεσοβδόμαδα τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ ή έστω ομάδες όπως ο Ατρόμητος, ο Άρης, ο Πανιώνιος, ο Αστέρας Τρίπολης.

Αυτά τα παιδιά μέσα από σερί δύσκολα παιχνίδια, ναι μεν θα κουραστούν περισσότερο, αλλά θα εξελιχθούν. Θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ποδοσφαιριστές. Πιο σκληροί κι έμπειροι. Στον Παναθηναϊκό βρίσκονται. Όταν με το καλό έρθει η ώρα, ελπίζω το συντομότερο, διότι δεν νοείται να μην παίζει το «τριφύλλι» εκτός συνόρων, θα δίνουν 4 και 5 ματς σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ε, καλό είναι να αρχίσουν φέτος με εξομοιωτή το Κύπελλο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ