Αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται, αυτόν περιμένουν

Αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται, αυτόν περιμένουν

O φετινός Μάρκο Λιβάγια δεν είναι… Λιβάγια και η «επένδυση» της ΑΕΚ κινδυνεύει.

Η φετινή σεζόν θα μπορούσε να είναι για τον Μάρκο Λιβάγια η χρονιά της… εκτόξευσης. Πέρυσι ήρθε δανεικός από την Λας Πάλμας, έγινε ο μαέστρος της επίθεσης δίπλα στον Killer Σέρχιο Αραούχο, έβαλε 10 γκολ, έδωσε 7 ασίστ σε 42 ματς και ήταν κάτι παραπάνω από κομβικός στην πορεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την παρουσία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και την εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη μέχρι τον άδοξο αποκλεισμό με δύο ισοπαλίες από την Ντιναμό Κιέβου στους «32» του Europa League.

Κάπως έτσι… ανάγκασε την ΑΕΚ να πληρώσει χωρίς να το σκεφτεί και πολύ 1,8 εκατ.ευρώ στην Λας Πάλμας για να τον κάνει δικό της. Τα περισσότερα από τότε που επέστρεψε. Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινά… ιδανικά για τον Μάρκο. Στα διπλά ματς με την Σέλτικ και τη Βίντι είναι εκεί, σκοράρει στο εντός με την Σέλτικ και βοηθά στην μεγαλειώδη πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Μέχρι εκεί… Στο επόμενο δευτερόλεπτο της λήξης του ματς με τη Βίντι στο ΟΑΚΑ και ενώ όλοι πανηγυρίζουν την επιστροφή στους ομίλους μετά από 12 χρόνια, ο Μάρκο παίζει μπουνιές και κλωτσιές με τον Λάζοβιτς δίχως λόγο και αφορμή και είναι ο μεγάλος χαμένος. Η τιμωρία των τεσσάρων αγωνιστικών τον… καταρράκωσε, αφού έχανε την γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, για την οποία είχε μοχθήσει πολύ. «Πλήρωνε» πολύ ακριβά την ανοησία του, κάτι που του «χάλασε» πολύ το μυαλό και την ψυχολογία και στα υπόλοιπα ματς. Κάκιστο για έναν top class παίκτη που δεν έπαιξε μέχρι σήμερα σε top ευρωπαϊκό κλαμπ, για αυτά τα προβλήματα του.

Στο πρωτάθλημα έδειχνε άνευρος, δίχως κίνητρο, το μυαλό του ήταν στα περισσότερα ματς εκτός… αγώνα. Και αυτό «φώναζε» διότι η ΑΕΚ είχε στηρίξει πολλά πάνω του στο επιθετικό παιχνίδι, ειδικά από την ώρα που ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποφάσιζε να αλλάξει το τσιπάκι της ομάδας για να την κάνει περισσότερο παραγωγική και επιθετική σε σχέση με την εποχή Χιμένεθ.

Με τον Πόνσε να ψάχνει πατήματα και γκολ, τον Μπογέ εκτός ομάδας, όλοι περίμεναν τον Μάρκο. Αυτόν ήξεραν, αυτόν εμπιστευόντουσαν, σε αυτόν επένδυσαν πολλά (χρήματα και προσδοκίες). Μάταια. Ούτε η κλήση στην Εθνική Κροατίας δεν του έδωσε κίνητρο, δεν τον… ξύπνησε. Για αυτό και δεν βρέθηκε ξανά στις κλήσεις της φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας, από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο πρωτάθλημα μετρά 4 γκολ και 2 ασίστ σε περίπου 1.000 λεπτά και το ντεφορμάρισμα του είναι ένας από τους κύριους αγωνιστικούς λόγους που η ΑΕΚ βρίσκεται σήμερα στο -14 από την κορυφή και τον ΠΑΟΚ και αρκετά πίσω από τη δεύτερη θέση.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ΑΕΚ, ο άνθρωπος που θεωρείται… ταβάνι σε αποδοχές και ποιότητα εντός των αποδυτηρίων δείχνει στο πρώτο μισό της σεζόν «εκτός ομάδας». Στο γκολ του με την Ξάνθη ήθελε να ξεσπάσει, αλλά προτίμησε την σιωπή και το κατεβασμένο κεφάλι, αφού είχε προηγηθεί η νέα αποβολή του και το χέρι-πέναλτι που «χαντάκωσε» την ΑΕΚ στο ματς με τον Αγιαξ στο ΟΑΚΑ.

Χθες στο Βόλο ο Ουζουνίδης παρότι θα μπορούσε να τον αφήσει στην Αθήνα, επέλεξε να τον πάρει μαζί του στο γήπεδο της Νεάπολης. Και όχι μόνο αυτό, τον ξεκίνησε βασικό δίπλα σε παιδιά που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Πίσω του ο Μπότος, στα άκρα Γιαννιώτας-Αλμπάνης. Στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε ξανά νευρικός. Λάθη, επιλογές χωρίς λογική. Μια από τα ίδια. Στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε το κίνητρο που του έλειπε. Έκανε την ατομική ενέργεια και το ιδανικό πλασέ στο πρώτο γκολ, έκανε εξαιρετική ενέργεια στην κίνηση στο δεύτερο από την ασίστ του Κλωναρίδη. Φτάνουν αυτά; Προφανώς και όχι. Δύο γκολ μετά από 390 μέρες.

Μπορεί να μετρά 7 γκολ πια φέτος, αλλά δεν είναι ο Λιβάγια. Δεν είναι ο γνωστός Λιβάγια. Το μυαλό του δεν είναι στον αγώνα, στο πως θα βοηθήσει την ομάδα του από την κάθε ενέργεια του. Και αυτό είναι κακό μαντάτο για την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης του έχει μιλήσει δύο φορές στα Σπάτα και περισσότερες εκτός. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης προσπαθεί να βρει το… κουμπί του, τις ισορροπίες και το πως θα του δώσει κίνητρο, την ώρα που και ο Ελληνας προπονητής έχει 1.002 σκοτούρες στο μυαλό του.

Αν συνεχίσει έτσι ο Λιβάγια, θα έχει σαφές πρόβλημα η ΑΕΚ. Αν συνεχίσει έτσι, θα έχει πρόβλημα και ο ίδιος διότι θα απαξιωθεί αγωνιστικά, λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη του ως κορυφαίου ξένου στο πρωτάθλημα πέρυσι. Την Εθνική Κροατίας δύσκολα θα την ξαναδεί με αυτές τις συνθήκες και ας έγινε τον περασμένο Αύγουστο 25 ετών. Έχει πολλά να δώσει, έχει πολλά να πάρει μέσω της ΑΕΚ που τον έχει δεμένο μέχρι το 2021 και θα ήθελε πολύ να μπει μαζί του, με την φανέλα με το «10» στην «Αγιά Σοφιά».

Και γράφω «θα ήθελε η ΑΕΚ», διότι αν μέχρι και τον Μάιο συνεχίσει με αυτή την εικόνα ο Λιβάγια και δεν ξυπνήσει για να βοηθήσει την ομάδα, τότε και το κλαμπ θα αναθεωρήσει πολλά για την παρουσία του και το συμβόλαιο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ