Τα βήματα έγιναν, σειρά έχουν τα άλματα για τον Παναθηναϊκό

Τα βήματα έγιναν, σειρά έχουν τα άλματα για τον Παναθηναϊκό

Οι «πράσινοι» έκαναν μία νέα αρχή, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Στο δεύτερο μισό της σεζόν θα φανεί πόσο έχει μεγαλώσει η νεανική ομάδα του Δώνη.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από το μηδέν. Γρήγορα η νεανική ομάδα που δημιούργησαν οι Νίκος Νταμπίζας, Γιώργος Δώνης έκανε τα πρώτα της βήματα.

Μεγάλωσε απότομα. Πήρε ύψος, αλλά όχι αυτό που αρμόζει σ’ έναν γίγαντα. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό της σεζόν έκανε βήματα. Ξεκίνησε γοργά και μετά έμεινε στάσιμος. Σε έξι ματς πρωταθλήματος με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, Απόλλων, Άρη, ΟΦΗ νίκησε μόνο τους ουραγούς της βαθμολογίας. Για διάφορους λόγους, ατυχία, κακή απόδοση, έλλειψη της απαραίτητης ποιότητας, δεν μπόρεσε να πετύχει περισσότερες. Βρήκε, όμως, τη δύναμη να λυγίσει τον Ατρόμητο κι έκλεισε το πρώτο μισό της σεζόν εντός στόχων.

Το «τριφύλλι» βρίσκεται στην πεντάδα και συνεχίζει στους «16» του Κυπέλλου. Δύο στόχοι τους οποίους η ομάδα του Δώνη έχει αποδείξει ότι έχει καλές πιθανότητες για να τους διεκδικήσει και να τους πετύχει. Στο δεύτερο μισό, όμως, γίνεται το ταμείο. Στη συνέχεια τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Εκεί κάθε λάθος δεν έχει γυρισμό. Όσο περνούν οι αγώνες, τα περιθώρια θα στενεύουν. Είτε για τον Παναθηναϊκό είτε για τους αντιπάλους του.

Οι «πράσινοι» πλέον δεν πρέπει να κάνουν βήματα, αλλά άλματα. Μπορεί η σεζόν να ξεκίνησε στην απόλυτη μιζέρια, ωστόσο, η φανέλα είναι υπέρβαρη κι αυτό αποδείχθηκε. Οι παίκτες έδειξαν ότι έχουν ποιότητα. Συνολικά η ομάδα μπορεί να μην έχει την ποιότητα που αρμόζει στο μέγεθος του συλλόγου, αλλά δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι αρκετή για να διεκδικήσει την πεντάδα και το Κύπελλο.

Φάνηκε αυτό στο πρώτο μισό. Ο Παναθηναϊκός δυσκόλεψε για ένα ημίχρονο τον ισχυρό και πανάκριβο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ γλίτωσε την ήττα, ο Ολυμπιακός του στέρησε στις καθυστερήσεις τον θρίαμβο και ο Ατρόμητος έφυγε με σκυμμένο κεφάλι. Από τις ομάδες που τον ανταγωνίζονται για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, Πανιώνιος, Ξάνθη, γνώρισαν την ήττα, οι Άρης, Αστέρας Τρίπολης δεν μπόρεσαν να τον λυγίσουν και με τον Παναιτωλικό ακόμα δεν έγινε το ματς.

Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Παναθηναϊκός και την είσοδο στην πεντάδα μπορεί να πετύχει και στο Κύπελλο να πάει μακριά. Αν θα φτάσει στην πηγή και αν θα πιει νερό θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι το «τριφύλλι» και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στο πρωτάθλημα φιλοξενεί στο δεύτερο μισό Ξάνθη, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Παναιτωλικό (έχει και το εκτός στο Αγρίνιο) και εκτός παίζει με τον Πανιώνιο. Αυτό σε ό,τι αφορά τις ομάδες που σύμφωνα με τη βαθμολογική τους θέση έχουν πιθανότητα για την πέμπτη θέση. Η διαφορά είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ικανός όχι μόνο για την πέμπτη θέση, αλλά και για την τρίτη. Κι αν δεν υπήρχε το -6 θα διεκδικούσε και τη δεύτερη που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού θα ήταν στο -2 από τον αιώνιο αντίπαλο, τον οποίο έχουν εντός στον δεύτερο γύρο.

Από την ΑΕΚ απέχει μόλις δύο βαθμούς και στο πρώτο ματς ήταν εμφανώς καλύτερος. Από τον Ατρόμητο η διαφορά είναι έξι βαθμοί, όσο και η αφαίρεση του «τριφυλλιού». Οι Περιστεριώτες έχασαν στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να μην έχει στη σύνθεσή του Κουρμπέλη, Κουλιμπαλί, Μουνιέ και στο δεύτερο ημίχρονο δεν έπαιξε και ο Μακέντα. Επίσης, δεν έχουν τη δυναμική των «πρασίνων». Γιατί λοιπόν, ο Παναθηναϊκός να μην βλέπει και την τρίτη θέση;

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Γι’ αυτό τονίζω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε βήματα, αλλά τώρα απαιτούνται τα άλματα. Πιο δύσκολο πάντα είναι το επόμενο βήμα όταν σκαρφαλώνεις. Όλοι γνωρίζουν καλύτερα τον Παναθηναϊκό, τον αντιμετωπίζουν ως μεγάλη ομάδα που είναι κι ανάλογα διαμορφώνουν και το στυλ παιχνιδιού τους. Με πολυπρόσωπη άμυνα και πολλή δύναμη, όπως συνέβη με τον ΟΦΗ και τον Άρη. Οσο πλησιάζουμε, άλλωστε, στο τέλος παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Η κόπωση, οι απουσίες από κάρτες.

Στο Κύπελλο επίσης ο Παναθηναϊκός έχει πιθανότητες. Η Λαμία μόνο φόβητρο δεν είναι και μπορεί κάλλιστα να βρεθεί στα προημιτελικά. Σε έναν μαραθώνιο, όπως το πρωτάθλημα, μπορεί να μην καταφέρεις να φτάσεις στον τερματισμό. Αλλά σε ένα σπριντ, σε δύο ματς νοκ άουτ τα πάντα μπορούν να συμβούν είτε αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ είτε ο Ολυμπιακός η ΑΕΚ ή ο Ατρόμητος. Το θέμα είναι ότι πιο μακριά πάει το «τριφύλλι» τόσο πιο βαριά θα είναι τα πόδια από τα συνεχόμενα κι απαιτητικά παιχνίδια. Γι’ αυτό θα κληθεί αυτή η νεανική ομάδα να δείξει πόσο μεγάλωσε.

Ο Άρης για παράδειγμα που διεκδικεί Ευρώπη, περνάει κρίση, αλλά δεν θα έχει μεσοβδόμαδα αγώνες. Ο Παναιτωλικός επίσης έχει αποκλειστεί και η Ξάνθη το ίδιο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Μπορεί αυτή η ομάδα να σηκώσει δύο καρπούζια; Η φανέλα, το ταλέντο, η δουλειά που γίνεται, το εξαιρετικό κλίμα, η στήριξη του κόσμου, είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν το «τριφύλλι» να αντεπεξέλθει. Αν μη τι άλλο, το πρώτο μισό του νέου έτους θα είναι ένα τεράστιο στοίχημα. Και θα φανερώσει πολλά για το μέλλον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ