Το ρομαντικό πλάνο του Παναθηναϊκού θέλει άντερα απ’ όλους

Το ρομαντικό πλάνο του Παναθηναϊκού θέλει άντερα απ’ όλους

Τα ωραία πλάνα στο ποδόσφαιρο έχει αποδειχθεί ότι εξίσου… ωραία καίγονται. Ειδικά στην Ελλάδα. Ο Νταμπίζας περιέγραψε ένα ρομαντικό πρότζεκτ, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να οδηγήσει στην κορυφή. Αν τα καταφέρει θα είναι η μεγαλύτερη μαγκιά του τεχνικού διευθυντή και του Γιώργου Δώνη.

Αν στο ακροατήριο ήταν ένας φανατικός οπαδός κι όχι δημοσιογράφοι, τότε ακούγοντας τον Νίκο Νταμπίζα να περιγράφει το τριετές πλάνο που έχει ξεκινήσει στον Παναθηναϊκό, μπορεί που λέει ο λόγος και να είχε αυτοπυρποληθεί.

Έρχεται ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας χρονιάρες μέρες και λέει «δεν θέλουμε μεταγραφές». Στην κατάθλιψη ο κόσμος. Η μεταγραφολαγνεία, το όπιο του οπαδού (και των δημοσιογράφων φυσικά), τα έριξε στην πυρά ο Νταμπίζας. Είπε φυσικά και κάτι άλλο για να γλυκάνει την κατάσταση. Ότι «δεν πουλάμε». Ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ορέγονται παίκτες του «τριφυλλιού». Σε χαμηλό τίμημα φυσικά. Γιατί αν έρθει αύριο μία ομάδα και δώσει 5+ εκατ. ευρώ για να πάρει για παράδειγμα τον Κουρμπέλη, νομίζω ότι ο Νταμπίζας και ο Αλαφούζος θα τον συνοδεύσουν στο αεροδρόμιο. Απλώς έπρεπε να το πει, αλλά το πιστεύει κιόλας.

Ο Παναθηναϊκός είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει ένα πλάνο που δεν θέλει να ξοδεύει γι’ αγορές, αλλά δεν θα πιέζεται και να πουλήσει για να ζήσει. Για να γίνει κατανοητό αν είχε τώρα το «τριφύλλι» Μπεργκ και Ζέκα δεν θα τους έδινε στην τιμή που έφυγαν πέρσι. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν βλέπω η ομάδα να έχει σύντομα Μπεργκ, Ζέκα και Μολέντο. Γιατί οι καλοί κοστίζουν. Ο Νταμπίζας για 80 λεπτά περιέγραψε ένα παραμυθένιο πλάνο. Απ’ αυτά που έζησαν καλά όλοι στο τέλος. Αλλά στον κόσμο, στο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτό το παραμυθένιο, το ρομαντικό πλάνο -ρεαλιστικό για τον τεχνικό διευθυντής ομάδας- τριετίας, μπορεί πολύ εύκολα να καεί. Γιατί όλα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα.

Τώρα επικρατεί ευφορία. Η ομάδα από τη μιζέρια του καλοκαιριού έφτασε ν’ αποπνέει υγεία. Και να χαρακτηρίζεται πρότυπο από τους αντιπάλους. Αφού είναι πρότυπο γιατί δεν το ακολουθούν χρόνια όλοι; Και γιατί δεν το ακολουθούσε ο Παναθηναϊκός; Γιατί οι αντίπαλοι και κυρίως ο Ολυμπιακός είχε το χρήμα και δεν τον ένοιαζε. Τώρα έχει και ο ΠΑΟΚ και δεν καίγεται για ελληνόπουλα. Έχει και η ΑΕΚ, η οποία μεν επένδυσε σε αρκετούς Έλληνες, αλλά όχι από τα σπλάχνα της. Η ευφορία μπορεί να συνεχιστεί. Ν’ αρχίσει νέο σερί νικών ο Παναθηναϊκός και να γίνει άκρατος ενθουσιασμός. Αλλά που θα φτάσει η ομάδα φέτος; Μάξιμουμ στην τρίτη θέση εξαιτίας και του -6 που κουβαλάει.

Του χρόνου; Δεν θα θελήσουν όλοι κάτι παραπάνω; Αν πεις στον οπαδό του Παναθηναϊκού ότι για πέντε χρόνια θα αποπνέεις αυτή την υγεία, δεν θα χρωστάς σε γεωπόνους, παίκτες, προπονητές, ομάδες, μάγειρες, υδραυλικούς, αλλά το πιο πιθανό είναι να έρχεσαι τρίτος θα το αποδεχθεί; Κοντολογίς, το πλάνο του Νταμπίζα μου αρέσει. Αυτό είναι το παιχνίδι. Αλλά δεν παίζουν όλοι με τους ίδιους όρους. Αν με 15 παιδιά από την Ακαδημία σε ρόστερ 25 παικτών μπορεί να φτάσει του χρόνου ή σε δύο χρόνια στην κορυφή ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ. Και του Νταμπίζα και φυσικά του προπονητή Γιώργου Δώνη. Δεν το αποκλείω. Όλα μπορεί να συμβούν στον αθλητισμό. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω και των γνωστών συνθηκών πιο δύσκολα, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο. Θα πρέπει για να συμβεί αυτό, βέβαια, να ξεπεταχθούν αρκετοί Μπουζούκηδες και Χατζηγιοβάνηδες, οι ξένοι που θα έρχονται να μπορούν να κάνουν τη διαφορά και φυσικά να διατηρηθεί το καλό κλίμα, το τρομερό δέσιμο που υπάρχει στα αποδυτήρια.

Επέμεινα στην ερώτησή μου προς τον τεχνικό διευθυντή για το μπάτζετ. Τώρα δήλωσε ότι είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ μεικτά. Όσο γνωρίζαμε. Πρέπει για να γίνεις πιο ανταγωνιστικός να πας σε διπλάσιο μπάτζετ. Γνώμη μου. Δεν χρειάζεται μπάτζετ ΠΑΟΚ η δυναμική του Παναθηναϊκού για να τα καταφέρει. Αλλά θέλει κάτι περισσότερο από το να περνάει για λίγο τον Ατρόμητο ή την Τρίπολη οικονομικά. Για να έρθουν ξένοι που θα κάνουν τη διαφορά.

Πάμε και στην Ακαδημία. Πόσους με την ποιότητα του Μπουζούκη έχει ή θα βγάλει η ομάδα; Ο προηγούμενος που έκανε θραύση θυμίζω ότι ήταν ο Νίνης το 2007… Και το 2013-14, όπως είπε ο Νταμπίζας είχε πολλά παιδιά από την Ακαδημία στο ρόστερ. Αλλά όπως αποδεικνύεται από την πορεία τους, πόσα ήταν επιπέδου Παναθηναϊκού; Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα, δεν ήταν και τοπ κλάσης.

Αν βγουν 2-3 σούπερ ταλαντούχοι από την Ακαδημία, θα είναι ιδανικό. Θα χρειαστεί, όμως, χρήμα για να έρθουν κι ελληνόπουλα από άλλες ομάδες. Μπορεί να υπάρχουν παίκτες σε μικρομεσαίους συλλόγους που να είναι καλύτεροι από τους δικούς σου. Γιατί να καταλήξουν στον ανταγωνισμό; Το μπάτζετ θα πρέπει να αυξηθεί. Όπως και να έχει. Επαναλαμβάνω, σε λογικά πλαίσια. Αλλά δεν γίνεται από το 5,5 να πάει στα 7-8-9 και να έχουμε όλοι και τρομερές απαιτήσεις.

Επιπλέον, το πρότζεκτ έχει ένα κενό. Θα πρέπει να σκέφτονται όλοι όπως ο Νταμπίζας, ο Δώνης, η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Επειδή ο Νταμπίζας έφερε παραδείγματα τη Γιουνάιτεντ, τον Άγιαξ, τη Τότεναμ, την Άντερλεχτ, φέρνω ένα κι εγώ. Εδώ, της γειτονιάς μας. Η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα πέρσι κι όλοι αξιολογούσαν τον εαυτό τους περισσότερο. Με τα γνωστά φετινά αποτελέσματα. Ας υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει το κύπελλο. Ή, έρχεται τρίτος-τέταρτος φέτος, εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Όταν κληθεί το καλοκαίρι ο Νταμπίζας να συζητήσει με αυτούς που έχουν έναν χρόνο συμβόλαιο ακόμα, για παραμονή, είναι πιθανό ν’ ακούσει για τα δικά του πιστεύω παράλογα πράγματα. Ο Διούδης για παράδειγμα, παίρνει 100.000 ευρώ ετησίως. Αν κληθεί στην Εθνική και στην εξαιρετική ηλικία των 25 ετών, θα ανέβει κι άλλο η μετοχή του. Δεν θα θελήσει τα διπλά; Και λίγα μπορεί να λέω. Δεν πάω σε Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, ή Κουρμπέλη; Τα δίνεις;

Ο Κάτσε αν ανέβει κι άλλο, δεν θα θελήσει το συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ (400.000 ευρώ); Καταλαβαίνω ότι ο Νταμπίζας με τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στον σύλλογο θα μιλήσει για κλίμακες συμβολαίων. Όπως και τις ανέφερε. Μαζί του. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές… Δεν εξαρτάται ένας σύλλογος από κανέναν παίκτη. Αν είναι, όμως, να έχεις διαρροές γιατί δεν μπορείς ν’ ακολουθήσεις αυτόν τον άτιμο νόμο της αγοράς, τότε κινδυνεύει το ρομαντικό πλάνο.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί άντερα απ’ όλους. Μπόλικη υπομονή και φυσικά λίγο περισσότερο χρήμα. Εννοείται ότι όσο μειώνεις το χρέος, τόσο τα έσοδά σου μπορούν να καταλήξουν εκεί. Στην επένδυση της Ακαδημίας ή στην αγορά ενός σούπερ ταλέντου. Ο Παναθηναϊκός, όμως, τώρα έχει να δώσει μόνο προοπτική. Πόσα παιδιά το δέχονται αυτό. Και κυρίως η προοπτική φέρνει πρωτάθλημα. Γιατί ο Παναθηναϊκός με αυτό το πλάνο υπάρχει κίνδυνος να γίνει παράδεισος για τα ταλέντα, αλλά να μην κατακτά τίτλους.

Μακάρι να «φουσκώσει» με τη σκληρή γυμναστική ο Παναθηναϊκός, όπως είπε ο Νταμπίζας. Όσο δεν πάει να φουσκώσει. Αλλά θα είναι αρκετό για να κοντράρει τους άλλους φουσκωτούς; Και πότε;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ