Τα δυο εμπόδια του Πιτίνο

Τα δυο εμπόδια του Πιτίνο

Ο faulus Rick έχει δυο βασικά προβλήματα να επιλύσει προκειμένου να περάσει τη φιλοσοφία του στον Παναθηναϊκό.

Ο Ρικ Πιτίνο προσπαθεί να βάλει σιγά- σιγά τις δικές του νόρμες στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού έχοντας δυο σημαντικά προβλήματα: το χρόνο και τη στελέχωση του ρόστερ.

Ο Ιταλοαμερικανός προπονητής είναι μανιώδης λάτρης της άμυνας, της πίεσης στον αντίπαλο, του up tempo παιχνιδιού και της επιβολής πάνω στο παρκέ.

Έχει ξεκινήσει να βάζει τα δικά του «θέλω» στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας του προσπαθώντας πάντα να κρατά τις ισορροπίες. «Δεν μπορώ να δώσω τόσες πολλές πληροφορίες αμέσως στους παίκτες διότι θα προκαλέσουμε το αντίθετο αποτέλεσμα» έλεγε στους συνεργάτες του.

Εκείνο που προσπαθεί λοιπόν είναι μέσα από την άμυνα και τα…deflections να βάλει στο παιχνίδι των πρασίνων τη μαχητικότητα και την πίεση που επιβάλλεται να έχουν για να ισορροπήσουν το έλλειψε που υπάρχει στην επίθεση.

Για να υπάρχει όμως τέτοια απόδοση και αποτελεσματικότητα στην αμυντική λειτουργία απαιτείται σε κάθε ματς διάθεση, ενέργεια, θέληση και πάθος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Προμηθέα, όπου οι Πατρινοί ήταν αυτοί που είχαν στα χέρια τους το έλεγχο του αγώνα.

Υπάρχουν όμως δυο προβλήματα όπως αναφέραμε: το πρώτο έχει να κάνει με το χρόνο. Όλη αυτή η διαδικασία στην οποία θέλει να υποβάλλει τους παίκτες του Παναθηναϊκού ο Πιτίνο προϋποθέτει άνεση χρόνου για συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, κοπιώδεις επαναλήψεις με έμφαση στη λεπτομέρεια, ώστε στο ματς να πλησιάζουν το τέλειο από πλευράς έμπνευσης, οργάνωσης και εκτέλεσης.

Δεν υπάρχει όμως καθόλου χρόνος. Τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα απαιτητικά και ο Παναθηναϊκός ούτε στην Ευρωλίγκα, ούτε στην Α1 έχει περιθώρια για απώλειες. Εχει μπει πλέον σε μια διαδικασία τελικών.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ρόστερ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών και τη διάθεση που επιβάλλεται να έχουν σε κάθε ματς.

Η αμυντική λειτουργία που οραματίζεται και ευαγγελίζεται ο 66χρονος γκουρού του μπάσκετ θέλει φρέσκα, γρήγορα πόδια, ενέργεια στο φουλ και απόλυτη συγκέντρωση. Θα πρέπει λοιπόν ο 32χρονος Γκιστ, ο 35χρονος Λάνγκφορντ, ο 36χρονος Λάσμε, ο «μικρός» Λεκαβίτσιους, ο soft στην άμυνα Λοτζέσκι να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο απαρέγκλιτα για 40 λεπτά.

Από εκεί και πέρα με δεδομένο το πρόβλημα στο σουτ το πρόβλημα θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του όταν ο αντίπαλος καταφέρει να πάει το παιχνίδι σε επιθέσεις σετ «πέντε εναντίον πέντε». Εκεί έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο Πιτίνο θα επιδιώξει να βρει λύση κι όχι οι τέσσερις να κοιτούν τον Καλάθη να σουτάρει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο στο οποίο σίγουρα έχει επιδράσει ο Ρικ Πιτίνο είναι στην ψυχολογία. Όχι μόνο των παικτών, αλλά και όλου του οργανισμού που λέγεται Παναθηναϊκός. Η «αύρα» του 66χρονού θρύλου του μπάσκετ έχει ενεργοποιήσει τους πάντες. Το θέμα είναι να έρθουν και τα αποτελέσματα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ