«Κρίμα, γιατί είναι καλός προπονητής»

«Κρίμα, γιατί είναι καλός προπονητής»

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει, για το τέλος χρόνου σχετικά με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Τη φούσκα των αθλητικογράφων περί «του καλύτερου Έλληνα προπονητή» που μετράει μέρες στη ΑΕΚ.

ΤΙ σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Το πεπρωμένο για το Μαρίνο Ουζουνίδη φυγείν αδύνατον. Αν δεν είναι τη Δευτέρα το βράδυ μετά το ματς στα Γιάννενα, θα είναι στο επόμενο παιχνίδι. Στο μεθεπόμενο. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Κανονικά, έτσι και διαβάζεις κι ακούς αυτά που γράφουνε κι αυτά που λένε οι ρεπόρτερς από το πρωί της Πέμπτης, σηκώνεσαι και φεύγεις μόνος σου. Δεν κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένεις να σε διώξουνε. Για να σε βάλουνε στον τοίχο και να σε πυροβολάνε, κάτι παραπάνω ξέρουνε. Που δεν το ξέρεις ακόμα εσύ. Έχουνε πάρει το πράσινο φως. Ποιός το έκανε αυτό όμως, για να το κάνει ο Μαρίνος;

ΟΤΑΝ βγαίνει ο «κορυφαίος» ρεπόρτερ, ο his master’s voice, και λέει στο ραδιόφωνο «το βασικό πρόβλημα είναι ο Ουζουνίδης», πάει να πει τετέλεσται. Να ζήσουμε, σχετικά με τη διαδρομή του στην ΑΕΚ, να τον θυμόμαστε.

Το μέλλον του (μέχρι τον Οκτώβριο) «καλύτερου Έλληνα προπονητή» είναι προδιαγεγραμμένο. Κι όχι άδικα, θα πρέπει να ομολογήσουμε. Η αδυναμία του είναι προφανής. Και δεν μπορεί ν’ αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και (το ακόμα χειρότερο) δεν μπορεί να το διαχειρισθεί. Δεν το αντέχει. «Θα είναι κρίμα αν αποτύχει» έχει γραφτεί «γιατί είναι καλός προπονητής». Για τη Ξάνθη, ναι. Για τον Πανιώνιο, ναι. Για παραπάνω, δεν το έχει ακόμα. Ο προπονητής που συνεχώς ψάχνει να βρει δικαιολογίες, είναι εμφανές ότι έχει έλλειμμα να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός έμεινε στο μηδέν-μηδέν στην Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ έχασε στην Πάτρα από την Παναχαϊκή. Μάρτινς και Λουτσέσκου είπανε δύο κουβέντες και πάμε παρακάτω. Η ΑΕΚ έφερε ένα-ένα με τον Κισσαμικό. Περί Κυπέλλου επρόκειτο. Υπάρχει και η ρεβάνς, δε χάθηκε ο κόσμος. Η ανασφάλεια ωστόσο του Ουζουνίδη χτύπησε για μία ακόμα φορά κόκκινο. Κι έβαλε μπροστά την κασέτα:

– Μας επηρέασε το διάστημα χωρίς αγώνες.
– Ο αντίπαλος ήταν πιο ζωντανός και φαινόταν.
– Στο ποδόσφαιρο, αν δεν τρέξεις, αν δεν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν αντίπαλο.
– Έπρεπε να κρατήσουμε περισσότερο την μπάλα και να μην είμαστε αυτοί που τρέχουμε πίσω από τους παίκτες του Κισσαμικού.

ΝΑ θυμίσω εδώ ότι η ΑΕΚ την Τετάρτη το βράδυ δεν έπαιζε στο Καμπ Νόου. Για να κυνηγάνε οι ποδοσφαιριστές της τον Μέσι και τους λοιπούς των Μπλαουγκράνα. Στα Χανιά έπαιξε. Με τον Κισσαμικό. Την τελευταία ομάδα της Β΄ Εθνικής. Τον 16ο στις 16 ομάδες, με 9 βαθμούς σε 11 ματς. Κομπλέ. Από τους βασικούς ποδοσφαιριστές απουσίασαν Οικονόμου-Γαλανόπουλος. Και το θέαμα που παρουσίασε η ΑΕΚ, ήταν να μασάς και να φτύνεις. Θα μπορούσε να μην είχε γίνει το ένα-ένα στην τελευταία φάση του ματς και να είχε φύγει με το διπλό. Η εικόνα της θα ήταν και πάλι απογοητευτική. Ευθύνη του προπονητή.

ΚΑΙ βγαίνει ο προπονητής, μιλάει σαν Τζανακόπουλος και ψάχνει να βρει δικαιολογίες. Φταίει η διακοπή του πρωταθλήματος. Φταίνε οι ποδοσφαιριστές που δεν ήταν «ζωντανοί». Δεν τρέξανε και δεν προσπαθήσανε. Αντί να κρατήσουνε την μπάλα, αφήσανε την πρωτοβουλία στον αντίπαλο. Για να μην ξεχνιόμαστε, όλ’ αυτά έχοντας απέναντί σου την τελευταία ομάδα της Β΄ Εθνικής. Κι η δικιά σου ομάδα από τις 20 Αυγούστου και μετά λες κι έχει κατεβάσει το διακόπτη. Από το ματς με τη Βίντι στο ΟΑΚΑ και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ αγνοείται. Δεν υπάρχει πουθενά. Όποιος βρει ένα καλό παιχνίδι κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

ΠΕΡΥΣΙ για τον Ουζουνίδη ήταν εύκολα. Έτρωγε τέσσερα από τη Λαμία, έφταιγε το χιόνι. Έτρωγε τρία από Λεβαδειακό και δύο από τον Παναιτωλικό και δεν έτρεχε κάστανο. Έφταιγε ο Αλαφούζος. Θύρα 13 και ρεπόρτερς αποθέωναν τον Μαρίνο, που σαν σύγχρονος Άτλαντας σήκωνε στις στιβαρές του πλάτες τον Παναθηναϊκό. Κάπως έτσι χτίστηκε ο μύθος του «καλύτερου Έλληνα προπονητή» και η μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ να τον κλείσει σε χρόνο ντε-τε μετά την αποχώρηση του Χιμένεθ. Για να φτάσουμε στον Ιανουάριο και την ομάδα, για να χρησιμοποιήσουμε την ιπποδρομιακή ορολογία, να μην μπορεί να στρίψει.

Η υπόθεση με τα συμβόλαια Λαμπροπούλου-Σιμόες-Μπακασέτα πήγε εκ των πραγμάτων πίσω το θέμα προπονητή στην ΑΕΚ. Οι σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες του ρόστερ είναι γνωστές και ειπωμένες. Αυτό το υλικό δεν είχε δυνατότητες πρωταθλητισμού. Η αδυναμία ωστόσο του προπονητή να παρουσιάσει μία στοιχειωδώς ανταγωνιστική ομάδα είναι εξόφθαλμη. Η ΑΕΚ δεν πείθει, δε βελτιώνεται. Ο προπονητής δείχνει ανήμπορος. Δεν μπορεί ν’ αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να πείσει και να εμπνεύσει τους παίκτες του. Το πυρ ομαδόν των ρεπόρτερς, που κάθε άλλο είναι παρά ήταν αυθόρμητο, δείχνει ξεκάθαρα ότι το αφεντικό έχει πάρει τις αποφάσεις του. Τετέλεσται.

Στη μουσική επιλογή, Chavela Vargas-La Liorona.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ