Να τελειώνει με την πεντάδα ο Παναθηναικός για ν’ αφοσιωθεί στην εξέλιξη

Να τελειώνει με την πεντάδα ο Παναθηναικός για ν’ αφοσιωθεί στην εξέλιξη

Στο ματς με την Ξάνθη υπάρχουν απουσίες, αρκετοί παίκτες δεν είναι στο 100%, αλλά δικαιολογίες δεν υπάρχουν για τον Παναθηναϊκό. Είναι υποχρεωμένος να νικήσει για να έχει την άνεση να σκεφτεί τους υπόλοιπους στόχους.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε με το δεξί στο 2019, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει στο πρωτάθλημα.
Προβλήματα υπάρχουν, αλλά οι δικαιολογίες δεν αρμόζουν στο τριφύλλι. Οι ακρίτες, άλλωστε, θα παραταχθούν στο ΟΑΚΑ με δύο τεράστιες απουσίες. Η Ξάνθη έχει σημειώσει στο πρωτάθλημα έντεκα γκολ, διαθέτει την τέταρτη χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα και κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν θ’ αγωνιστεί ο Έρικ Γέντρισεκ, ο οποίος έχει τα επτά από τα έντεκα… Θα λείψει επίσης, ο βασικός της αμυντικός της μέσος Κασά Καμαρά, ο οποίος είναι και ο πρώτος της παίκτης σε κλεψίματα με 44 (κι εκ των κορυφαίων στο πρωτάθλημα).

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν δέχεται κι εύκολα γκολ. Έχει δεχθεί επίσης έντεκα τέρματα (κι έχει την τέταρτη καλύτερη αμυντική επίδοση) και τα έξι είναι από τους μεγάλους. Από ένα τέρμα σημείωσαν Παναθηναϊκός (Μπουζούκης στην πρεμιέρα), Ολυμπιακός κι από δύο ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Κοντολογίς, είναι ομάδα του 0-0 και του 1-0. Είναι γνωστό, παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί μπελά για τους «πράσινους». Μετράει τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα και μία ακόμα στο κύπελλο (στη Λεωφόρο).

Όλα αυτά φυσικά είναι παρελθόν και δεν πρέπει να τα σκέφτονται οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Δώνη πρέπει να μπουν στο γήπεδο σαν να πρόκειται για τελικό. Όσα και όποια προβλήματα κι αν τους απασχολούν. Αντίπαλος είναι μία ομάδα που τη νίκησαν στην έδρα της. Και στο γήπεδό του Παναθηναϊκού, πλην της ΑΕΚ, έχουν φύγει μέχρι στιγμής όλοι με σκυμμένο κεφάλι. Η Ξάνθη επίσης βαθμολογικά είναι από τους διεκδικητές ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Με νίκη ο Παναθηναϊκός την «καθαρίζει». Την αφήνει πίσω του έξι βαθμούς, την έχει στην ισοβαθμία και φυσικά έχει μεγαλύτερη δυναμική και ποιότητα ως ομάδα. Μείον ένας διεκδικητής της Ευρώπης, λοιπόν, μπορεί από σήμερα να τεθεί νοκ άουτ.

Αυτός είναι ο ένας στόχος, ο άμεσος. Ο Παναθηναϊκός, παράλληλα, καλείται να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί άσχημες ήττες, όπως ήταν αυτή στο κύπελλο από τη Λαμία, που τον βάζει σε περιπέτειες. Θα φιλοξενήσει την Ξάνθη έχοντας δύο μέρες λιγότερες για ξεκούραση κι αφού οι παίκτες του καταπονήθηκαν στον λασπωμένο αγωνιστικό χώρο της Λαμίας. Δεν έχει επίσης τον βασικό του αμυντικό μέσο και αρχηγό, τον Δημήτρη Κουρμπέλη, ο οποίος είναι τιμωρημένος και τον βασικό το τελευταίο διάστημα Αχιλλέα Πούγγουρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τον Δώνη είναι η ετοιμότητα ορισμένων παικτών. Κυρίως του Μακέντα, ο οποίος από τις 16 Δεκεμβρίου που χτύπησε στο ματς με τον Ατρόμητο, γυμνάστηκε μόλις προχθές με την ομάδα και του Μπουζούκη. Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός επίσης ταλαιπωρήθηκε από την ίωση και βγήκε την Τετάρτη από το νοσοκομείο. Προσθέστε στο γεγονός ότι έχασε αρκετές προπονήσεις, πως έχει να αγωνιστεί από τις 19 Δεκεμβρίου και το ματς κυπέλλου με τον Κισσαμικό. Ακόμα και ο Κάτσε, που ήταν σε φόρμα και ταλαιπωρήθηκε λιγότερο από την ίωση, έχει να παίξει από τον αγώνα στα Χανιά. Η έλλειψη ρυθμού σε κομβικούς παίκτες σαφώς και μπορεί να επηρεάσει την ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιστρέψει στις νίκες. Θα ανεβάσει την ψυχολογία του, θα εδραιωθεί στην πεντάδα και θα έχει μεγαλύτερη άνεση να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον. Όσο αφήνει πιο πίσω τους διεκδικητές θα έχει κι ένα επιπλέον όφελος. Τι εννοώ; Όταν φύγει από το μυαλό του Δώνη και των παικτών η πίεση και το άγχος του αποτελέσματος για την είσοδο στην πεντάδα, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσει η εξέλιξη του γκρουπ, που αποτελεί προτεραιότητα, όπως λέει ο 49χρονος τεχνικός και ο Νταμπίζας.

Οι ποδοσφαιριστές πιο απελευθερωμένοι θα μπορούν ν’ αποδώσουν ακόμα καλύτερα κι επιπλέον ο Δώνης θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κι άλλους παίκτες, αναπληρωματικούς, όπως οι Καμπετσής, Παντελάκης, Βέργος, Στάικος, Εμμανουηλίδης, ώστε να είναι πιο ασφαλής η αξιολόγηση στο τέλος της σεζόν. Ή, ακόμα και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε ορισμένους νεαρούς, όπως οι Σέχου, Αποστολάκης ή και την ομάδα Νέων. Εκτός από τις προπονήσεις το μεγαλύτερο κριτήριο για κάθε παίκτη είναι το επίσημο παιχνίδι. Και θα είναι ίσως και πιο δίκαιο να κριθεί κάποιος για την παραμονή του ή όχι αν έχει λεπτά στα πόδια του κι όχι απλά 2-3 ματς. Όσο πιο γρήγορα παίρνει, λοιπόν, νίκες και απόσταση ασφαλείας από άλλες ομάδες ο Παναθηναϊκός, τόσο το καλύτερο για την πρόοδο του γκρουπ συνολικά και ορισμένων παικτών ατομικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ