Ή τώρα, ή ποτέ

Ή τώρα, ή ποτέ

Πρέπει να δείξουν ότι μπορούν, αν μπορούν, σ’ έναν τελικό (χωρίς εισαγωγικά).

Ήταν 16 Ιανουαρίου του μακρινού 1889 στην Ατλάντα των ΗΠΑ, όταν ιδρύθηκε η Coca Cola Company. Προηγουμένως είχε την επωνυμία Pemberton Medicine Company, αλλά ίσως κανείς να μην γνωρίζει αυτή την ονομασία. Αντιθέτως ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη, που να μην γνωρίζει το πιο διάσημο αναψυκτικό. Τι ακριβώς συνέβη και από μια εταιρία χωρίς προοπτική και σύντομη ημερομηνία λήξης προέκυψε ένας παγκόσμιος διαχρονικός κολοσσός, δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά…

Μπορεί στις 18 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός να γίνει… Panathinaikos; Δεν θα χρειαστεί τη… μυστική συνταγή του αναψυκτικού, πρέπει μάλλον να ψάξει στο DNA του και να αλλάξει τον ρου της φετινής (τουλάχιστον) ιστορίας. Γιατί αν δεν το κάνει τώρα, στο Κάουνας, δεν υπάρχει… αύριο.

Οι «πράσινοι» μαζί με τον Πιτίνο, τον Κιλπάτρικ, τον Πέιν, «απέκτησαν» και το «πρέπει» για όλα τα επόμενα παιχνίδια τους στην Ευρωλίγκα. Μόνο που κόντρα στη Ζαλγκίρις δεν υπάρχει απλά «πρέπει», αλλά και το «δίχως αύριο». Γιατί αν χάσει είναι αυτό που λέμε «… αντίο ζωή».

Τα πράγματα είναι απλά… Τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός; Τα πάντα. Να παίξει άμυνα, να βρει σημάδια στην επίθεση, να πάρει τα ριμπάουντ, να αλλάξει την ψυχολογία του όταν απομακρύνεται από το «Νίκος Γκάλης», να επιβάλλει τον ρυθμό του. Πολλά μικρά (και μεγάλα) πράγματα, για να μπορέσει, για (ουσιαστικά) πρώτη φορά φέτος να… εμφανιστεί σε αναμέτρηση εκτός έδρας.

Μην σας ξεγελά η εξαιρετική εμφάνιση του Κιλπάτρικ στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν είναι δεδομένο ότι έτσι θα παίζει σε κάθε αγώνα. Άλλωστε, είναι βέβαιο ότι το όνομά του έχει ειπωθεί αρκετές φορές από τον Γιασικεβίτσιους προς τους παίκτες του. Όπως είναι βέβαιο ότι ο Αμερικανός έχει την ικανότητα να κάνει τη λιθουανική άμυνα να τον αισθανθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι σημείο αναφοράς και η αφορμή για να αλλάξει εικόνα το «τριφύλλι».

Δεν θέλω καν να σκέφτομαι την περίπτωση που τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει, την περίπτωση που οι «πράσινοι» θα επιστρέψουν με άδεια χέρια από το παγωμένο Κάουνας. Ουσιαστικά θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός διοργάνωσης, καθώς δεν έχουν λυχνάρι που να μπορούν να το τρίβουν διαρκώς. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι, λένε τη δική τους αλήθεια, που ενίοτε δεν αμφισβητείται, και φωνάζουν ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να καταγράψει τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του, γιατί δεν έχει άλλα περιθώρια.

Είναι πρόδηλο ότι οι παίκτες κι ο κόουτς Πιτίνο γνωρίζουν καλύτερα από τον γράφοντα τη σημασία του αγώνα. Είναι τελικός, δίχως εισαγωγικά, είναι η στιγμή να βγουν μπροστά όσοι μπορούν. Αν μπορούν, γιατί με τις ως τώρα εμφανίσεις τους έχουν επιτρέψει την αμφισβήτηση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ