Οι άλλοι με κανόνια, ο Μανόλο με λιανοντούφεκα

Οι άλλοι με κανόνια, ο Μανόλο με λιανοντούφεκα

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τις προοπτικές της τρίτης θητείας του Χιμένεθ. Για την υπέρβαση που έκανε πέρυσι και την αγωνιστική υπεροπλία ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού που υπερέχουν κατά κράτος.

ΤΙ ψάρια θα πιάσει ο Μανόλο Χιμένεθ στη τρίτη του θητεία στην ΑΕΚ; Όπως έχει πει ο Ομέρ Βρυώνης, κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Τη πρώτη φορά έφυγε κυνηγημένος (από τους αθλητικογράφους) σαν παπατζής. Τη δεύτερη πήρε πρωτάθλημα ύστερα κι έγινε ήρωας. Εικοσιτέσσερα χρόνια είχανε οι ΑΕΚτζήδες να δούνε χαρά στα σκέλια τους. Δεν μπορείς λοιπόν να βρεις άκρη με το ποδόσφαιρο. Τη μία είσαι στα ουράνια τη άλλη στα Τάρταρα.

ΓΙ ΑΥΤΗ τη σεζόν, αρχής γενομένης από τη Πέμπτη στο Περιστέρι, θα έχει ένα κρένιντ. Δεν είναι δικιά του, η ομάδα, δεν την έχει δουλέψει αυτός, δεν μπορείς να του ζητήσεις ευθύνες. Αν κι εδώ που τα λέμε το να πάει από δω και πέρα χειρότερα η ΑΕΚ, απ ότι πήγε με τον Ουζουνίδη, κομμάτι δύσκολο. Η αλλαγή προπονητή κατά κανόνα αλλάζει τη ψυχολογία και (κατ αρχήν τουλάχιστον) λειτουργεί θετικά. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν προπονητή, που τους ξέρει και τον ξέρουνε. Με τους ποδοσφαιριστές, που έχουνε μείνει από πέρυσι στην ομάδα, γράψανε μαζί (σε Ελλάδα και Ευρώπη) ιστορία.

ΣΤΑ συν, ότι η ομάδα που βλέπουμε σήμερα θα έχει δύο σημαντικές προσθήκες. Τον Σιμοές που επέστρεψε και τον Κρίστισιτς που θα ενσωματωθεί. Το να ανακάμψει η ΑΕΚ, να παίξει κάπως καλύτερο ποδόσφαιρο, να πάρει κάποια αποτελέσματα, δείχνει εφικτό. Το θέμα ωστόσο δεν είναι το σήμερα. Οι τρεις μήνες μέχρι να τελειώσει η σεζόν, κουτσά στραβά θα βγούνε. Έντεκα παιχνίδια για το πρωτάθλημα και μάξιμουμ πέντε για το Κύπελλο. Το ζητούμενο είναι, τι στόχους έχει η ομάδα και πως οριοθετούνται αυτοί. Το ότι η ΑΕΚ πάει πάντα για πρωτάθλημα το ξέρουμε. Αν αυτό όμως μένει στα λόγια, δεν λέει απολύτως τίποτα.

ΤΟ «πάω για πρωτάθλημα» πάει να πει, ότι φτιάχνω ομάδα που μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό. Η ΑΕΚ με τον Χιμένεθ πήρε πρωτάθλημα. Ο Χιμένεθ πήρε το 110% από τους ποδοσφαιριστές του, όλες οι συγκυρίες ήταν εκατό-μηδέν υπέρ των κιτρινόμαυρων, έγινε. Έγινε μία τεράστια υπέρβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά. Η ΑΕΚ παρά τα έσοδα από την Ευρώπη ( δέκα εκατομμύρια πέρυσι από το Γιουρόπα, 25 εφέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ) δεν αλλάζει τη πολιτική λιτότητας σχετικά με τη συγκρότηση του ρόστερ. Βάση transfermarkt, το ρόστερ του Ολυμπιακού αποτιμάτε στα 62.4 εκατ., του ΠΑΟΚ στα 62 και της ΑΕΚ στα 39.85 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΛΥΤΑ φυσιολογική η τρίτη θέση της ΑΕΚ στη βαθμολογία. Όταν η αξία της σαν ομάδα, είναι είναι στα 2/3 των άλλων. Τι μπορεί να αλλάξει αύριο; Με ποιά ακριβώς δεδομένα θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν δεν μπορείς να προβλέψεις από σήμερα. Σε γενικές γραμμές όμως ξέρεις. Ξέρεις ότι ο κατά τα 90% πρωταθλητής ΠΑΟΚ με εξασφαλισμένα τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει ακόμα πιο δυνατός. Όπως είναι επίσης δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα ενισχυθεί. Θα καλύψει αυτή τη διαφορά των 60-40 εκατομμυρίων η ΑΕΚ; Η μήπως η ψαλίδα ανοίξει ακόμα περισσότερο; Το δεύτερο θεωρείται σαν το πλέον πιθανό. Όταν μάλιστα υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο του αποκλεισμού από την Ευρώπη.

ΜΕ πάγια οικονομική πολιτική, το έσοδα-έξοδα κι ότι περισσεύει το βάζουμε στην άκρη, περιθώρια για ουσιαστικές αγωνιστικές φιλοδοξίες δεν υπάρχουν. Όταν οι άλλοι δύο βάζουν στην ομάδα κι εσύ αποταμιεύεις από την ομάδα, δεν γίνεται να τους χτυπήσεις. Κι αν έγινε μία φορά, δεν γίνεται να επαναληφθεί. Όταν ο πλέον σημαντικός σου ποδοσφαιριστής ο Έκι Πόνσε είναι δανεικός. Και με απαγορευτική μάλιστα οψιόν αγοράς. Τα 7 εκατομμύρια είναι σε ευρώ. Όχι σε δραχμές. Ο Μανόλο Χιμένεθ θα κληθεί να πολεμήσει με λιανοντούφεκα απέναντι στα κανόνια των άλλων δύο. Κι επειδή το ρεπερτόριο των ρεπόρτερ δεν είναι ανεξάντλητο, είναι σα να το βλέπεις μπροστά σου. «Το γήπεδο αξίζει όσο δέκα πρωταθλήματα.

Στη μουσική επιλογή JJ Cale-Sensitive Kind

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ