Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πληρώνει εξέλιξη κι επιτυχίες

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πληρώνει εξέλιξη κι επιτυχίες

Στην οικονομική κατάσταση που είναι το Τριφύλλι ούτε… ίδρυμα μπορεί να γίνει, ούτε και να συμβαδίζει με τη μετριότητα.

Ο Παναθηναϊκός διέψευσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Κουρμπέλη για επέκταση του συμβολαίου του. Το ίδιο τονίζεται κι από το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή.

Φυσικά ο κάθε δημοσιογράφος δεν είναι υποχρεωμένος να πιστεύει ό,τι λέει μία ΠΑΕ ή ένας ποδοσφαιριστής. Συγκεντρώνει τις πληροφορίες, τις φιλτράρει και προχωράει για να ενημερωθεί ο κόσμος όπως πρέπει. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ενδεχομένως, να έγινε μία νύξη από τον Παναθηναϊκό ή τον ποδοσφαιριστή για το συμβόλαιο και να κατέληξε στο «έχουμε καιρό να τα πούμε».

Ο Κουρμπέλης αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2017 για 4,5 χρόνια. Υπάρχει, λοιπόν, καιρός για να γίνει κουβέντα. Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό… Ο διεθνής αρχηγός, οι αποδοχές του οποίου φέτος με τις παροχές αγγίζουν τις 300.000-320.000 ευρώ φέτος, μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά. Να θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και να θέλει αύξηση. Δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει και να αξιολογεί τον εαυτό του όσο θέλει. Το ίδιο ισχύει για κάθε παίκτη.

Δικαίωμα και του Παναθηναϊκού και κάθε ομάδας να κινείται ανάλογα. Να κρίνει ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αξίζει τόσα χρήματα, ότι δίκαια ή άδικα ζητάει αύξηση. Στην περίπτωση του «τριφυλλιού», παράλληλα, δεν μπορεί να σταθεί αυτό που βλέπουμε σε άλλους συλλόγους με κάποιους παίκτες. Δεν μπορεί και δεν έχει τη δυνατότητα ο Παναθηναϊκός να ανεβάσει τις αποδοχές ενός ποδοσφαιριστή, διότι μπορεί να έρθει κάποια άλλη ομάδα και να του πάρει το μυαλό…

Τις αποδοχές που έχει τώρα ο Κουρμπέλης, δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να τις διπλασιάσει για να μην έχει τον… φόβο άλλου. Η ομάδα έχει συμβόλαιο κι αν θέλει οποιοσδήποτε παίκτης να πιέσει, ώστε να φύγει με λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που κοστολογείται από την ΠΑΕ, μάλλον θα το πετύχει. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει αυτό που αντέχει η τσέπη του. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι παίκτες έχουν το πάνω χέρι. Ακόμα κι αν είναι δυνατός οικονομικά.

Καλό, ωστόσο, είναι να μην στεκόμαστε σε έναν παίκτη, αλλά στη φιλοσοφία της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός και ειδικά ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος χειρίζεται και θα χειριστεί οποιαδήποτε απόφαση, όσο διάστημα θα βρίσκεται στην ομάδα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν σκοπεύει να ξεφύγει στο μπάτζετ, για οποιονδήποτε παίκτη.

Εδώ είναι ο κίνδυνος και η λεπτή γραμμή. Εδώ χρειάζεται ισορροπία. Από το «μπορώ» μέχρι «το καλό της ομάδας» ίσως να υπάρχει τεράστια απόσταση, ίσως και όχι. Καταρχάς, αν συζητάει τώρα ο Παναθηναϊκός με τον Κουρμπέλη, που έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2021 (κατά ορισμένες πηγές έως τον Δεκέμβρη του 2020), γιατί να μην συζητάει με τον Μπουζούκη και τον Χατζηγιοβάνη, που έχουν συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2020; Δεν προηγούνται; Δεν είναι απαραίτητοι; Θεωρητικά δεν μπορούν να φέρουν πολλά χρήματα;

Ο Νταμπίζας, λοιπόν, δεν βιάζεται. Θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να βιαστεί. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι στο τέλος της σεζόν θα γίνει η αξιολόγηση του ρόστερ και οι ανάγκες του. Κι ανάλογα θα κινηθεί. Οι Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης έχουν τώρα αποδοχές 40.000 ευρώ ετησίως. Δεδομένα θα ζητήσουν γενναία αύξηση. Το πόσο θα κοστολογήσουν τον εαυτό τους και πόσο ο Παναθηναϊκός, είναι δικαίωμά τους. Υπάγεται στον νόμο της αγοράς. Κανείς δημοσιογράφος ή οπαδός δεν μπορεί να πάρει θέση για οικονομικά ζητήματα. Διότι συνέβαινε κι αυτό στο παρελθόν στο «τριφύλλι».

Σαφώς και είναι δικαίωμα του κόσμου να επιθυμεί την παραμονή του Κουρμπέλη, του Μπουζούκη, του Χατζηγιοβάνη, οποιουδήποτε παίκτη κρίνει ότι αξίζει να μείνει. Δεν βγάζει, όμως, ο οπαδός από την τσέπη του το συμβόλαιο. Δίνει ό,τι μπορεί για εισιτήριο, για φανέλες, μέχρι εκεί. Αν από τις 40.000 ευρώ, ο Μπουζούκης πάει στις 400.000 ευρώ, ίσως υπάρξει πρόβλημα. Αν ο Κουρμπέλης ζητήσει τα διπλάσια, ναι, θα υπάρξει πρόβλημα.

Είναι ξεκάθαρο με τον Κουλιμπαλί. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μία πρόταση που, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και περιμένει. Αν πει όχι ο Αφρικανός, πάμε γι’ άλλα. Τόσο απλά. Το ίδιο θα ίσχυε και για τον Κολοβέτσιο. Τα χρήματα ήταν λιγότερα απ’ όσα ήθελε ο παίκτης, αλλά καλύφθηκε η διαφορά με έναν επιπλέον χρόνο. Ο Παναθηναϊκός –κατά δήλωση και του Δώνη- αξιολόγησε ότι ο Κολοβέτσιος είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης και επιθυμία ήταν η παραμονή του. Με τους οικονομικούς όρους, όμως, της ΠΑΕ.

Κοντολογίς, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι αποφασισμένος, να επιδείξει πυγμή, να είναι συνειδητοποιημένος και να μην υποκύπτει στο επικοινωνιακό. Είτε προέρχεται από μάνατζερ είτε από παίκτες, οπαδούς ή ΜΜΕ. Αν ο κάθε Μπουζούκης θέλει 100%, 200%, 300% αύξηση, τότε το «τριφύλλι» θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Ή, δίνει περισσότερα απ’ ό,τι αντέχει το ταμείο με τον γνωστό κίνδυνο, ή χάνει έναν σημαντικό παίκτη.

Το θέμα είναι το «σημαντικός». Ο Παναθηναϊκός στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, οφείλει να μην σκορπάει λεφτά σε μετριότητες. Πέντε, δέκα καλά ματς, ή ακόμα και μισή σεζόν, δεν σημαίνουν ότι κάποιος είναι πολύτιμος. Στο «τριφύλλι» μετράει η διάρκεια. Ο Κουρμπέλης είναι ένας ποιοτικός παίκτης. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να εξελιχθεί, ώστε να αξίζει τα λεφτά που θα ζητήσει ή θα πάρει. Ο Μπουζούκης είναι επίσης ταλαντούχος. Αλλά ακόμα δεν έχει πάρει τον Παναθηναϊκό από το χέρι, αυτός και ορισμένοι συμπαίκτες του να τον οδηγήσουν σε τίτλους. Υπάρχουν ματς που είναι σούπερ κι άλλα που χάνεται.

Άρα, ποιος θα κρίνει το πόσο σημαντικός είναι κάποιος, ώστε να αξίζει ένα «Χ» ποσό; Η ομάδα και κανείς άλλος. Ο Νταμπίζας κι ο Δώνης ειδικότερα. Γερό στομάχι να έχουν στο συγκεκριμένο θέμα. Διότι χωρίς αύξηση του μπάτζετ μπορεί να χαθούν καλοί παίκτες. Προσωπικά, είμαι της άποψης «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές». Αλλά πόση δύναμη έχει αυτός ο Παναθηναϊκός να ισορροπήσει στα δύσκολα; Πόση δύναμη έχει να επιβάλει τους δικούς του όρους; Θα φανεί από το καλοκαίρι κι έπειτα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ