Στους τελικούς παίζεις για να νικήσεις

Στους τελικούς παίζεις για να νικήσεις

Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να λυγίσει απόψε τον Αστέρα Τρίπολης. Να δείξει πόσο πολύ θέλει τους τρεις βαθμούς. Με κάθε άλλο αποτέλεσμα η πεντάδα θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Αστέρας Τρίπολης είναι η ομάδα που στην έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος έβαλε φρένο στην εκπληκτική πορεία του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» είχαν πέντε σερί νίκες και πήγαν στην Αρκαδία να δώσουν συνέχεια, με χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό τους. Ουσιαστικά ήταν σαν να παίζει εντός έδρας η ομάδα του Γιώργου Δώνη.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν κατώτερος των περιστάσεων και κατάφερε να διατηρήσει απλώς το αήττητο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μακέντα στο 89’. Τώρα το «τριφύλλι» στον δεύτερο γύρο έχει μηδέν στα πέντε (ο Παναιτωλικός ήταν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου που είχε αναβληθεί). Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γίνει το ανάποδο. Να σταματήσει το αρνητικό σερί η ομάδα του Δώνη και να πάρει μία σημαντική νίκη.

Με τα άσχημα αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός βρέθηκε έκτος. Το αποψινό ματς με τον Αστέρα Τρίπολης είναι θεωρητικά το πιο βατό της δεύτερης πεντάδας του δεύτερου γύρου. Ο Παναθηναϊκός απέφυγε να νικήσει στην έδρα του Ξάνθη, ΑΕΛ κι εκτός Λαμία, Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα. Ματς που ήταν όλα του χεριού του. Το ίδιο ισχύει και για την αναμέτρηση με το συγκρότημα του Γιώργου Παράσχου. Από το «τριφύλλι» εξαρτάται. Μετά έχει τον Πανιώνιο που ναι μεν, δεν είναι φόβητρο, αλλά είναι διαφορετικό να παίξεις στη Νέα Σμύρνη και διαφορετικό στο ΟΑΚΑ. Ακολουθούν στη συνέχεια τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλει ο Παναθηναϊκός να μείνει ζωντανός για την είσοδο στην πεντάδα, θα πρέπει να λυγίσει τους Αρκάδες. Διαφορετικά, μπορεί ο Άρης να φύγει 6 ή βαθμούς μπροστά και μετά δύσκολα θα υπάρχει γυρισμός. Κι ας έχει ο Παναθηναϊκός εντός τους Θεσσαλονικείς. Το αποψινό παιχνίδι είναι τελικός. Σ’ έναν τελικό παίζεις για να νικήσεις. Κάθε άλλο αποτέλεσμα είναι αποτυχία.

Ο Αστέρας Τρίπολης έρχεται κι αυτός πληγωμένος στο ΟΑΚΑ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν έχει τέσσερις ήττες και μία νίκη. Έχασε από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, νίκησε εκτός τον καταδικασμένο Απόλλωνα και την περασμένη αγωνιστική είδε τον Άρη να περνάει θριαμβευτικά από το γήπεδό του. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ο Αστέρας να βρίσκεται έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εμφανιστούν ψυχολογικά οι φιλοξενούμενοι. Θα έρθουν με καταρρακωμένο το ηθικό ή με πείσμα; Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν πρέπει ν’ απασχολεί καθόλου τον Παναθηναϊκό. Όσο κι αν παλέψουν οι Αρκάδες, οι «πράσινοι» θα πρέπει να παλέψουν περισσότερο. Να δείξουν ότι θέλουν πιο πολύ το ματς, τους τρεις βαθμούς.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Λείπει ένας σημαντικός παίκτης, ο Ινσούα κι επίσης είναι εκτός και ο Κουλιμπαλί, ο οποίος και φέτος μία παίζει και μία είναι έξω. Ο Κουρμπέλης, παράλληλα, δεν είχε προπόνηση όλη την εβδομάδα και αν χρησιμοποιηθεί θα αγωνιστεί με μάσκα. Ο Αστέρας έρχεται στο ΟΑΚΑ, όμως, χωρίς Ιγκλέσιας, Μουνάφο και τον τιμωρημένο Πασαλίδη.

Δεν θα έχει δηλαδή τους βασικούς του χαφ, αυτούς που κρατούν όλο το κέντρο και τον βασικό του στόπερ. Οπότε, δεν μπορεί το «τριφύλλι», όσες αδυναμίες κι αν έχει και το δικό του ρόστερ, να στέκεται σε μία και δύο απουσίες.

Τα πράγματα είναι απλά. Η πεντάδα είναι ο μοναδικός στόχος που έμεινε. Αυτός του κυπέλλου χάθηκε. Επίσης, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια τι ίσχυε το περασμένο καλοκαίρι. Πάει, πέρασε, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αιωνίως. Στόχος των Νταμπίζα, Δώνη, άλλωστε, είναι να εξελιχθεί το γκρουπ. Αυτό δημιούργησε προσδοκίες και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να έχει διάρκεια. Εξέλιξη σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα. Αν στο πρώτο μισό είσαι τέταρτος, πέμπτος και στο τέλος έκτος ή έβδομος κάπου η εξέλιξη έμεινε στη μέση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η πεντάδα δεν πρέπει να χαθεί. Ας θεωρήσουμε δεδομένη την άδεια. Αν έχει μία πιθανότητα ο Παναθηναϊκός να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο και να γίνει το θαύμα ν’ αρθεί η ποινή της ΟΥΕΦΑ, οφείλει να τη διεκδικήσει. Θα είναι τρομερή επιτυχία (κάποτε ήταν δεδομένο κι αποτυχία αν δεν έπαιζε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ) να παίξει προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ το καλοκαίρι το «τριφύλλι».

Κι όπου φτάσει. Διαφορετικά δεν θα μάθουμε ποτέ, αν υπάρχει πιθανότητα για το θαύμα και πάμε για του χρόνου. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πρέπει απόψε να πάρει τους τρεις βαθμούς. Είτε αποδώσει καλό ποδόσφαιρο είτε όχι. Αυτά τα παιδιά πρέπει να παίρνουν νίκες. Να χτίσουν αυτοπεποίθηση, νοοτροπία νικητή και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Για να παίξεις κι ελκυστικό ποδόσφαιρο, άλλωστε, χρειάζεσαι και την ανάλογη ποιότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ