Γκάζωσε, προσπέρασε και… ξέμεινε

Γκάζωσε, προσπέρασε και… ξέμεινε

Η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο 45λεπτο ελληνικής ομάδας στο Καραϊσκάκη και κατάφερε το αδιανόητο.

Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό που κατάφερε η ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο στο Καραϊσκάκη δεν το έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα από τότε που ανακατασκευάστηκε το 2004. Και από ομάδες στο εξωτερικό ίσως η Παρί με την Σπόρτινγκ να το έχουν πετύχει αυτό. Αυτό το πρέσινγκ, αυτό το καθαρό μυαλό στην κυκλοφορία και το πώς η αμυντική λειτουργία «φώναζε» ότι κανείς δεν θα διασπάσει τα δύο χαφ και την τετράδα δεν έχει εμφανιστεί ξανά, τόσο που σόκαρε και τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Πλην του Τσόσιτς που κατάφερε στο καλό διάστημα της ΑΕΚ να παραμένει ο πιο επικίνδυνος για την ίδια την ομάδα του… Αγωνιστικά ο Μανόλο είχε αιφνιδιάσει με τον Κλωναρίδη, μετρ για ένα ημίχρονο σε ανοιχτούς χώρους και πρέσινγκ, αλλά και τον Αλεφ που ανταποκρίθηκε στην κυκλοφορία και το ψηλό παιχνίδι στο πλάι του Σιμόες.

Το κακό της ΑΕΚ στο καλό της ημίχρονο ήταν ότι έβαλε μόνο ένα γκολ και άφησε μετά το 0-1 να περάσουν άλλα 42 χωρίς να γίνει κυνική, πιο πιεστική με την μπάλα στα πόδια και αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια. Ναι ήταν τυχερός ο Σα σε κάποιες φάσεις, άλλες τις έβγαλε ο ίδιος, αλλά η ουσία ήταν μόνο το… 0-1.

Όσοι ήμασταν μέσα στο γήπεδο «εισπράξαμε» μετά το μισάωρο ότι το γήπεδο «έβραζε». Ένα κλικ και θα γινόταν… ανάστα ο Κύριος, ήδη έπεφτε ξύλο πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ. Το ημίχρονο ήταν το σημείο που άλλαξαν όλα. Γιατί άλλαξε η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεδομένα θα αντιδρούσε γιατί έβλεπε τον κόσμο του να αποδοκιμάζει, όπως δεν τους έχει αποδοκιμάσει ποτέ τα τελευταία χρόνια και θα έπρεπε να βγάλει… κάτι.

Ο Μαρτίνς έβαλε κανονικό δεξί μπακ τον Τοροσίδη και τον Μεριά αντί του Βούκοβιτς στα στόπερ, όπως και τον Λάζαρο. Ο δεύτερος δεν πρόλαβε πολλά, η πρώτη αλλαγή βοήθησε σημαντικά με τις μετατοπίσεις που έγιναν. Αλλά για την ανατροπή σημαντικό ρόλο έπαιξε η στάση της ΑΕΚ. Η παθητική στάση της ΑΕΚ. Η μηχανή έσβησε, ξέμεινε από βενζίνη και έβλεπε τους άλλους να προσπερνούν δεξιά και αριστερά.

Δυνάμεις… γιοκ, βεβαίως απόρροια της φυσικής κατάστασης. Ο Μανόλο ίσως θα έπρεπε να προσαρμοστεί καλύτερα στα δεδομένα που είχε στα χέρια του. Την ώρα που ο Κρίστιτσιτς «έπαιζε» σχεδόν σίγουρος για τον άξονα στην βασική ενδεκάδα και ο Μπογέ διεκδικούσε με Μπακασέτα θέση στο άκρο, δεν τους είδαμε εν τέλει ούτε δευτερόλεπτο. Υπερβολικό. Μετά το 1-1 θα μπορούσε να μπει ο Κρίστιτσιτς να βοηθήσει τον Σιμόες, να πάρει δύναμη ο άξονας, ενώ η επιλογή του Γαλανόπουλου ελέγχεται όταν είχε να παίξει από τις 16 Δεκεμβρίου και έπαιξε σε τέτοιο ματς δύο μήνες μετά. Οι επιλογές του Μανόλο ήταν άστοχες, αλλά η ΑΕΚ είχε κλατάρει γενικότερα και δεν ξέρω αν μπορούσε να αλλάξει πολλά.

Βεβαίως για το γεγονός ότι… κλάταρε απέναντι σε ένα τόσο μέτριο Ολυμπιακό μια τέτοια ιδανική για αντίπαλο βραδιά στο Καραϊσκάκη είναι προς μελέτη. Διότι τα κενά της εμφανίστηκαν, μιας και οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες. Ο Τσόσιτς δεν είναι ούτε καν Λαμπρόπουλος και ως 4η επιλογή έχει γίνει βασικός. Το χειρότερο είναι ότι δεν το δικαιολογεί επουδενί. Με τον Λόπες τραυματία και τον Χουλτ στα κόκκινα, η ΑΕΚ δεν φρόντισε να καλύψει την θέση με έναν κλασικό αριστερό μπακ. Έστω να κάνει τη δουλειά της μέχρι το καλοκαίρι ήρεμα, ώστε και ο Μπακάκης με τον Γκάλο να μην… τεντώνονται με συνεχή ματς και σε άλλες θέσεις.

Στον άξονα «πλήρωσε» κάποια στιγμή το γεγονός ότι ο Σιμόες μετά από 2,5 μήνες απραξίας, έπαιξε σερί 90λεπτα και δεν είχε τον απαιτούμενο ρυθμό, ειδικά όταν «ανέβασε» στροφές ο Καμαρά. Μάλιστα δεν κατάφερε στο 2-1 να κάνει φάουλ στον Φορτούνη, ενώ πέφτει πάνω του για τον σταματήσει. Για το τέλος αφήνω αυτό που ίσως δεν βλέπουν πολλοί. Το ντεφορμάρισμα εδώ και καιρό του Μπάρκα. Χθες έχει ευθύνη σε 2 γκολ. Στου Καμαρά για την λάθος τοποθέτηση του σε ένα τόσο μακρινό σουτ και πόσο λάθος βάζει το χέρι του και σε αυτό του Χασάν πολύ περισσότερο. Και ίσως έρχεται η ώρα να δει ο Μανόλο τον Τσιντώτα. Να πάρει ματς και ενόψει της ρεβάνς με τον Ατρόμητο.

Η ΑΕΚ δεν είχε τη δύναμη και τα κουράγια, δεν βοηθήθηκε όταν έπρεπε και όπως έπρεπε από τον πάγκο της και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα που είναι μαγική εικόνα, αλλά είναι η πραγματικότητα. Και από έναν αντίπαλο που ήταν σε πολύ μέτρια βραδιά και η ίδια 11αδα είχε παίξει ακριβώς έτσι, τρεις ημέρες πριν, με την ΑΕΚ να έχει μια εβδομάδα ξεκούρασης. Πολλά λάθη του καλοκαιριού και του μετέπειτα σχεδιασμού εμφανίστηκαν στο χορτάρι. Δεν έγινε καλή δουλειά και η ΑΕΚ το «πληρώνει». Η χρονιά αν αποτύχει η ΑΕΚ στο Κύπελλο, μπορεί να γίνει και καταστροφική, την στιγμή που ο Ατρόμητος είναι μόλις ένα βαθμό πίσω της.

Ως Πρωταθλήτρια είναι στο -17 από τον ΠΑΟΚ και στο -8 από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις και αναγνώσεις για αυτό. Τα λέει όλα. «Φωνάζει». Το «μαξιλαράκι» της χθεσινής βραδιάς είναι ότι ήταν ο Χιμένεθ στον πάγκο και «απορρόφησε» πολλούς κραδασμούς η παρουσία του λόγω της περσινής επιτυχίας του και η μεγάλη επιτυχία της ομάδας μπάσκετ στο Ρίο. Όμως από εδώ και πέρα έχει να χάσει πολλά και να κερδίσει λίγα. Για αυτό είναι επίπονο… Και όλα τα παραπάνω είναι «μάθημα» ενόψει του καλοκαιρινού σχεδιασμού.

ΥΓ: Ομάδα που βγάζει υγεία, οργάνωση, επένδυση με πλάνο και στόχευση. Και πετυχαίνει. Αυτό είναι η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Κόντρα στη δυσωδία που βγάζει αυτή η ατέρμονη κόντρα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με τις διοικήσεις τους, η ΑΕΚ προσπαθεί στην κανονικότητα της να περπατήσει το δρόμο της. Σε 365 ημέρες έχει κατακτήσει τρεις τίτλους. Ένα Ευρωπαϊκό, το Διηπειρωτικό και το Κύπελλο έχοντας κερδίσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε ημιτελικό και τελικό. Ο Μάκης Αγγελόπουλος θα έπρεπε να είναι… φωτεινός φάρος για το μπάσκετ, αλλά πολύ λυπάμαι πως δεν… Θα συνεχίσει όμως να επιμένει. Μέχρι να φέρει τους ΑΕΚτζήδες στο ΟΑΚΑ, μέχρι να φτιάξει γήπεδο μπάσκετ, μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Και πιστέψτε με, μέχρι σήμερα είχε πολλές αφορμές να πάρει την ομάδα του από το ημίχρονο και να φύγει. Θα ήθελαν πολλοί στην ΑΕΚ κάτι τέτοιο. Θα ήθελαν επίσης να αφήνει… εσώρουχα στον αντίπαλο πάγκο. Αλλά ο Μάκης δεν…

ΥΓ1: Περαστικά στον Λάζαρο. Ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό πως αντέδρασε όταν κατάλαβε τι έπαθε, πως κρατούσε δίπλα του ο Μάνταλος το κεφάλι του σοκαρισμένος. Είναι επαγγελματίας, ζει από αυτό και οι τραυματισμοί είναι το χειρότερο. Να γυρίσει γερός και δυνατός. Και όταν συνέλθει με το καλό, να δει την φωτογραφία και το βίντεο όταν έπεσε στο χορτάρι και σφάδαζε. Μάνταλος, Λιβάγια, Μπακάκης πάνω του αμέσως. Ο αρχηγός της ΑΕΚ σοκαρισμένος. Στα αποδυτήρια μετά τα στελέχη της ΑΕΚ αμέσως ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση του, με πρώτο τον γιατρό της Ενωσης. Ανθρώπινες στιγμές. Φυσιολογικές. Για έναν ποδοσφαιριστή, επαγγελματία. Για ένα παιδί που πέρυσι ήταν στα αντίπαλα αποδυτήρια και ήταν… οικογένεια και Πρωταθλητής με τους τωρινούς αντιπάλους του. Αυτούς που ξέχασε προ ημερών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ