Έξι «πρέπει» και τρεις προκλήσεις για το τριφύλλι

Έξι «πρέπει» και τρεις προκλήσεις για το τριφύλλι

Ο Παναθηναϊκός για να εξελιχθεί είναι προφανές ότι οφείλει πρωτίστως να νικά αντιπάλους του χεριού του.

Η φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Μπαίνει στην τελική ευθεία μίας αλλόκοτης σεζόν και μπροστά της έχει εννέα παιχνίδια για να δείξει που μπορεί να φτάσει, ποιες είναι οι αντοχές της.

Από τα εννέα ματς, τα τρία είναι τα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Σκεπτόμενοι το μέγεθος του Παναθηναϊκού, η απαίτηση είναι τρεις νίκες. Αν το δούμε ρεαλιστικά, βέβαια, το «τριφύλλι» έχει διαφορές με τις συγκεκριμένες ομάδες. Ακόμα και με την Ένωση. Η ΑΕΚ είχε μία άθλια εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο στο Φάληρο, αλλά στο πρώτο ήταν καλή. Κι από τη στιγμή που είναι γηπεδούχος, έστω κι αν το ματς είναι στο ΟΑΚΑ και ψυχολογικά ενδεχομένως να μην κάνει κάποια μεγάλη διαφορά, είναι αναμφίβολα το φαβορί.

Ακόμα και μηδέν στα τρία να έχει ο Παναθηναϊκός, όπως συνέβη στον πρώτο γύρο, δεν σημαίνει κάτι. Θα είναι φυσικά ένα στίγμα. Δεν μπορώ να θυμηθώ σεζόν, που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε μία νίκη σε μία σεζόν, σε έξι ματς με αυτούς τους αντιπάλους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα προσάψει κανείς πολλά αρνητικά στον Παναθηναϊκό αν δεν νικήσει. Εκτός κι αν έρθει κάποια βαριά ήττα. Η διαφορά στο μπάτζετ παίζει ρόλο, είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός επίσης δεν είναι στα καλύτερά του, όπως στον πρώτο γύρο για να ζητάμε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μπορεί να καταφέρει το νεανικό γκρουπ του Γιώργου Δώνη.

Εκτός από τα τρία ντέρμπι, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα έξι ματς, που όλα είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού. Εκεί ναι. Όποιες κι αν είναι οι αδυναμίες του ρόστερ του «τριφυλλιού», η απαίτηση είναι νίκες. Δεν μπορεί δηλαδή ο Παναθηναϊκός να νικήσει τον, ανταγωνιστή του για την πεντάδα, Άρη στο ΟΑΚΑ; Δεν μπορεί να νικήσει στο Περιστέρι, όσο δυνατός κι αποτελεσματικός κι αν είναι φέτος ο Ατρόμητος; Βεβαίως και μπορεί. Τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι αυτό που ακολουθεί με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και με ΟΦΗ και Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ. Για τα τρία τελευταία, ούτε συζήτηση. Μπορεί και πρέπει να τα πάρει ο Παναθηναϊκός.

Πάμε και στους αγώνες με Πανιώνιο, Άρη, Ατρόμητο. Θεωρώ ότι εκεί θα παιχθεί η πέμπτη θέση. Η Νέα Σμύρνη είναι μία έδρα που τα τελευταία χρόνια δυσκολεύει τον Παναθηναϊκό. Αλλά σε αυτό το παιχνίδι οι «πράσινοι» καλούνται να δείξουν πόσο έχουν εξελιχθεί. Ο Πανιώνιος, όσο αξιόμαχος κι αν είναι, δεν αποτελεί φόβητρο. Ο Δώνης, έστω κι αν δεν έχει τους δύο δεξιούς μπακ (θα φανεί μέχρι την Πέμπτη αν θα έχει και τον βασικό του αριστερό μπακ, τον Ινσούα) και προχωρήσει σε αλχημείες, ξέρει ότι σε αυτά τα ματς φαίνονται οι δυνατότητες της ομάδας του.

Το παιχνίδι με τον Πανιώνιο είναι πολύ σημαντικό. Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης, έβαλε τέλος στα αρνητικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου και παράλληλα είδε να μειώνεται η διαφορά από τον Άρη στους δύο βαθμούς. Αν ο Παναθηναϊκός πετύχει δεύτερη συνεχόμενη νίκη, τότε δεν αποκλείεται να προσπεράσει τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης. Μην ξεχνάμε ότι λίγες ώρες μετά την αναμέτρηση του «τριφυλλιού», πηγαίνουν να παίξουν στην Τούμπα με τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Και ο Άρης επίσης έχει να παίξει, εκτός του ΠΑΟΚ, με ΑΕΚ στην έδρα του και Ολυμπιακό στο Φάληρο, ενώ έρχεται να αντιμετωπίσει και τους παίκτες του Δώνη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Κοντολογίς, ο Παναθηναϊκός πριν τα ντέρμπι έχει μία σκληρή δοκιμασία, ενώ στην τελευταία πεντάδα έχει πέντε ματς που «πρέπει» να πάρει. Αυτά είναι το κριτήριο για να δει ο φετινός Παναθηναϊκός πόσα βήματα έχει κάνει μπροστά κι όχι οι μάχες με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Σαφώς και στα μεγάλα ματς οι παίκτες έχουν περισσότερο κίνητρο. Δίνουν το 100%, αλλά η νέα ομάδα των «πρασίνων» πρέπει να δείξει ότι μπορεί να παίρνει βαθμούς εκεί που κρίνονται οι στόχοι και μετά ό,τι περισσότερο μπορεί από τα ντέρμπι.

Αν ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα, νικήσει τον Ολυμπιακό, αλλά δεν καταφέρει να κάνει το ίδιο με Πανιώνιο, Άρη, ή Ατρόμητο δεν έχει πετύχει τίποτα. Φυσικά και δεν θα πει κανείς «όχι» σε μία νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου. Απλώς, επισημαίνω ότι γι’ αυτή την ομάδα μία νίκη σε ντέρμπι μπορεί να θεωρηθεί πυροτέχνημα. Οι συνεχόμενες νίκες, όμως, με ομάδες του χεριού σου, δείχνουν την εξέλιξη. Θα είναι ιδανικό, λοιπόν, στα έξι ματς, πλην των ντέρμπι, να πάρει ο Παναθηναϊκός 16-18 βαθμούς. Και μετά ό,τι περισσότερο μπορεί στις προκλήσεις με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Εκτιμώ, άλλωστε, ότι αν σημειώσει το πρώτο, ακόμα δηλαδή κι αν έρθουν τρεις ήττες στα μεγάλα ματς, η πεντάδα δεν χάνεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ