Ας ρωτήσουν τον Νάγκελσμαν

Ας ρωτήσουν τον Νάγκελσμαν

Αν κάποιοι απορούν για τον Κρούζλιακ, τους Ουκρανούς και την κουβέντα για τη διαιτησία στο Κίεβο; Φτάνει να απευθυνθούν στον «baby Μουρίνιο». Ή έστω να κοιτάξουν αυτή την φωτογραφία.  

Ο Γιουλιάν Νάγκελσμαν. Το παιδί-θαύμα των Γερμανικών πάγκων. Ο «baby Μουρίνιο». Εκείνος είναι πιθανότατα ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από το βράδυ της Πέμπτης. Τα ερωτήματα που έθεσε ο Ντανιέλ Ποντένσε και οι άλλοι για τον διαιτητή που «τα έδινε όλα υπέρ της Ντιναμό». Και βέβαια την κουβέντα που ακολούθησε αναφορικά με τον ρόλο του ρέφερι στο ματς του Κιέβου, που έμελε να είναι το τελευταίο φετινό του Ολυμπιακού της Ευρώπης.

Η συζήτηση για αυτόν τον μυστήριο Σλοβάκο, που μοιάζει με την καλή νεράιδα των Ουκρανών στα κύπελλα Ευρώπης. Πέντε ματς σε δυόμισι χρόνια; Άραγε σε ποιον άλλο διεθνή διαιτητή μπορεί να έχει προκύψει κάτι τέτοιο; Διότι «οκ» οι Ουκρανοί σίγουρα έχουν παράδοση και μια σημαντική σχολή. Δεν το λες όμως ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις διοργανώσεις της UEFA. Γιατί λοιπόν συνέχεια τον Ιβάν Κρούζλιακ. Πέντε στα τελευταία δεκαοκτώ για τον ίδιο. Και… άχαστος. Μια φοβερή σύμπτωση.

Ποιο ήταν ακριβώς το προηγούμενο «διεθνές» παιχνίδι που σφύριξε; Αυτό στη Γερμανία, ανάμεσα στη Χοφενχάιμ και τη Σαχτάρ. Τέλη Νοέμβρη. Οι γηπεδούχοι με ισοπαλία εξασφάλιζαν μίνιμουμ την μετάβαση τους από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα Λιγκ κατακτώντας τη τρίτη θέση του γκρουπ. Με νίκη, συνέχιζαν στο κυνήγι της Λιόν διεκδικώντας την παραμονή τους στον «πόλεμο των άστρων» σε έναν όμιλο που η μια θέση πρόκρισης ήταν εξ αρχής καπαρωμένη από τη Σίτι.

Τι συνέβη λοιπόν εκείνο το βράδυ; Η Σαχτάρ –που μόνο με νίκη έμενε ζωντανή σε πάσης φύσεως σενάριο πρόκρισης- προηγήθηκε γρήγορα με 2-0. Οι Γερμανοί ισοφάρισαν πριν βγει το ημίχρονο και έκαναν το γήπεδο να μοιάζει με… κατηφόρα. Όλα αυτά όμως μέχρι το 59΄. Μέχρι τη στιγμή που ο Άνταμ Σάλαϊ θέλησε με ένα τάκλιν να διεκδικήσει τη μπάλα στην περιοχή των Ουκρανών. Έπεσε και το σφύριγμα του Κρούζλιακ άλλαξε την ιστορία του ματς. Δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ούγγρο σέντερ φορ. Για ένα μαρκάρισμα στην περιοχή του αντιπάλου, το οποίο όσες φορές και αν το δει κάποιος θα διαπιστώσει πως δεν είχε κάτι το επιλήψιμο.

Και όμως, ο Κρούζλιακ έδειξε τη δεύτερη κίτρινη. Η Χοφενχάιμ έμεινε με 10 παίκτες, οι Ουκρανοί πήραν θάρρος και στο φινάλε με τον Τάισον πήραν και μια νίκη που επί της ουσίας καθόρισε την τρίτη θέση του γκρουπ. «Absoluter Skandal!» είπε ο Νάγκελσμαν στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, το είχε πει και στα «μούτρα» του Σλοβάκου, όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς στο φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Η UEFA λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο, που έστειλε τη Σαχτάρ στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, τον έβαλε να αποφασίσει αν θα βρεθεί στους «16» της ίδιας διοργάνωσης η Ντιναμό Κιέβου. Αυτή ήταν η επόμενη αποστολή του Κρούζλιακ. Και όπως αποδείχθηκε τη Πέμπτη την κατάφερε μια χαρά. «Είναι έξαλλος με τον διαιτητή από το πρώτο λεπτό ο Πέδρο Μαρτίνς» έλεγε ο δημοσιογράφος της Cosmote tv που βρίσκονταν δίπλα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πολύ πριν ο Σολ ανοίξει –και κλείσει- το σκορ.

Θα έπρεπε να αφήσει πάλι ομάδα με δέκα παίκτες ο Σλοβάκος. Στο 42΄όταν έδωσε το φάουλ αλλά όχι ως όφειλε την δεύτερη κίτρινη στον Κεντζιόρα, που σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι. Θα μπορούσε πάλι να προκύψει ένα ματς με πενήντα λεπτά μπροστά όπου μια από τις δύο ομάδες θα είχε αριθμητικό πλεονέκτημα. Δεν έγινε όμως. Όπως δεν έγινε και οι Ερυθρόλευκοι να καταφέρουν να ηρεμήσουν στη μεγαλύτερη διαδρομή της αναμέτρησης, από τις αποφάσεις του. Ακόμη και σήμερα στην πτήση της επιστροφής για εκείνον συζητούσαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Σήμερα που όλα έχουν τελειώσει. Που οι σφυγμοί είναι στο κανονικό. Που τέλος πάντων δεν αλλάζει κάτι… Και που κυρίως κανείς δεν τους ζήτησε τα «ρέστα» για αυτόν τον αποκλεισμό. Δεν νιώθει κανείς την ανάγκη να πετάξει αλλού τις όποιες ευθύνες.

Οι Πειραιώτες έκαναν μια σπουδαία διαδρομή φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ. Μάζεψαν τους περισσότερους βαθμούς από κάθε ελληνική ομάδα. Έφτασαν ως τα τέλη Φλεβάρη να ψάχνουν το παραπάνω. Έβγαλαν έξω έναν κολοσσό όπως η Μίλαν. Πάλεψαν ως το τέλος για να πάνε την βαλίτσα ακόμη παρακάτω.  Δεν γίνεται όμως να σου δείχνουν τον… ήλιο και να κοιτάζεις το δάχτυλο. Δεν γίνεται να μην σταθείς σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες συμπτώσεις με τον Κρούζλιακ και τους ισχυρούς κυρίους του Ουκρανικού ποδοσφαίρου.

Ο ένας εξ αυτών, ο πρόεδρος της Ντιναμό σήμερα μάλιστα θέλησε να προσθέσει μια πινελιά ακόμη. « Ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος αγωνιστικά επειδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ελληνικό πρωτάθλημα και έτσι μπορεί να δίνει ένα ματς ανά 3-4 μέρες» είπε ο περίφημος Ιγκόρ. Την είχε την ανησυχία του όπως φαίνεται ακόμη και έπειτα από το 2-2 στο Φάληρο. Μάλλον όμως θα ηρέμησε όταν έμαθε ότι ο –γούρικος- Σλοβάκος είναι ο εκλεκτός της UEFA. Γούρικος και διαρκώς εξελίξιμος όπως φαίνεται από την πρόοδο του. Θα ήταν σαφώς πιο αισιόδοξος όταν κατάλαβε ότι οι φίλοι είναι για τα δύσκολα. Και ο Ζόραν Λάκοβιτς είναι όπως φαίνεται αληθινός φίλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ