Ο Κίμωνας και το πρωτάθλημα του 1985

Ο Κίμωνας και το πρωτάθλημα του 1985

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την αντιπαλότητα ΠΑΟΚ-Άρη. Για τις ένθεν κακείθεν κατηγορίες και για το πρωτάθλημα του 1985, που ο Κίμωνας Κουλούρης έσπρωξε τον ΠΑΟΚ.

ΒΑΛΤΕ τώρα που γυρίζει. ΠΑΟΚ-Άρης τη Κυριακή κι άρχισαν τα όργανα. Οι Σουπεράδες βγάλανε ανακοίνωση και μιλάνε για πρωτάθλημα των Πρεσπών. Ότι του ΠΑΟΚ του δίνει το πρωτάθλημα ο Σύριζα σαν αντίβαρο για το Μακεδονικό. Οι ΠΑΟΚτζηδες κρεμάσανε κουδούνια στους Αρειανούς, ότι πέραν όλων των άλλων είναι και τσάτσοι του Ολυμπιακού. Πριν προχωρήσω, να κάνω γνωστό στους μικρής ηλικίας αναγνώστες τούτο: Η αντιπαλότητα ΠΑΟΚ-Άρη είναι η Νο1 στην Ελλάδα. Μακράν. Μία δεν κάνει μπροστά της, η αντιπαλότητα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Ουδεμία σχέση. Ο πόλεμος στη Θεσσαλονίκη είναι πυρηνικός. Στην Αθήνα γίνεται με λιανοτούφεκα.

ΤΟ μίσος, ανάμεσα σε Αρη και ΠΑΟΚ δεν έχει προηγούμενο. Ένα μίσος που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και γιγαντώθηκε στο μπάσκετ. Όταν η Θεσσαλονίκη έκανε την Αθήνα στην άκρη και το πρωτάθλημα δικιά της υπόθεση. Τη δεκαετία του 80, όταν ακόμα οι εφημερίδες ήταν κανονικές, οι πολιτικές εφημερίδες έστελναν άνθρωπο στη Θεσσαλονίκη για να γράψει Άρης-ΠΑΟΚ. Για τόσο σημαντικό γεγονός μιλάμε. Επειδή οι ντόπιοι δημοσιογράφοι ήταν σημαδεμένοι. Ποιος ΠΑΟΚτζης αναγνώστης θα διάβαζε το παιχνίδι της ομάδας του από Αρειανό δημοσιογράφο. Θα έσκιζε την εφημερίδα. Και τούμπαλιν. Στέλνανε λοιπόν έναν από τη Αθήνα να γράψει το ματς. Για να υπάρχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας.

ΚΑΙ δεν σταματάνε, όλα αυτά τα χρόνια, να τρώγονται μεταξύ τους. Οπαδοί και δημοσιογράφοι. Ποιος έχει αδικηθεί περισσότερο από τη καταραμένη την Αθήνα. Ποιος έχει κατεβάσει περισσότερο κόσμο στη Αθήνα. Ποιος έχει διατελέσει (μεγαλύτερος) τσάτσος των Αθηναίων. Όλα σε σχέση με την Αθήνα. Ενώ όμως ξεκίνησαν σαν ισοϋψή μεγέθη, τα τελευταία χρόνια, ο ένας μίκρυνε ενώ ο άλλος μεγαλώνει. Τρεις φορές υποβιβάστηκε ο Άρης. Το 1997, το 2005 και το 2014. Δύο σεζόν έφτασε να παίζει Γάμα Εθνική. Δύο φορές χρεοκόπησε. Ταυτόχρονα ο ΠΑΟΚ γιγαντώνεται. Έγινε κράτος. Έχει την ΕΠΟ. Έχει δικές του ομάδες. Πήρε δύο Κύπελλα. Παίρνει το πρωτάθλημα. Όταν ο τελευταίος τίτλος του Άρη ανατρέχει στο Κύπελλο του 1970. Ο ένας φυσάει το χρήμα κι ο άλλος όταν είναι να πληρώσει το πάει από σήμερα σε αύριο. Το ΠΑΟΚ-Άρης κάποτε ήταν ντέρμπι. Σήμερα όχι.

ΚΑΙ πριν από κάθε ματς ο καβγάς φουντώνει. Σαν τις γειτόνισσες που βγάζουνε η μία τα άπλυτα της άλλης στη φόρα. Ότι το πρωτάθλημα το δίνει στον ΠΑΟΚ ο Σύριζα. Όπως τους το είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ το 1985. Ότι με Άγγελο Αναστασιάδη και Βόκολο, είχανε ανοίξει τα πόδια για να περάσει ο Παναθηναϊκός το 2004 και να πάρει το πρωτάθλημα. Ότι γίνανε τσάτσοι του Παναθηναϊκού επί πολυμετοχικότητας κι ότι ο Μπούζας είχε προσκυνήσει τον Βαρδινογιάννη. Οι ΠΑΟΚτζηδες που βγάζουν μία αλαζονεία, δεν τους θεωρούν πλέον ισότιμο μέγεθος. Και τους αποκαλούν ομάδα της γειτονιάς. Και βεβαίως διαχρονικούς τσάτσους του Ολυμπιακού.

ΕΜΑΣ εδώ στην Αθήνα βέβαια, δεν μας πέφτει λόγος. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Ας κόψουνε το λαιμό τους. Μια παρατήρηση για ιστορικούς και μόνο λόγους. Σχετικά με το 1985 που έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Επί του παντοδύναμου Κίμωνα Κουλούρη. Που κι αυτός, καλή ώρα όπως τώρα ο Σύριζα, είχε κηρύξει πόλεμο κατά της Δεξιάς. Παραμύθι φούρναρης δηλαδή. Για να βάζει τους δικούς του, στις Ομοσπονδίες. Για να διώχνει τον Παντελάκη από τον ΠΑΟΚ επειδή δήθεν ήταν δεξιός. Για να ρίχνει τον Μακεδονικό στη Βήτα Εθνική επειδή ο Βουλινός ήταν ακροδεξιός. Και να μένει ο Πανιώνιος επειδή ήταν ο Σταματελάτος ήταν σύντροφος. Να ξεκινάει πόλεμο με τον Νταϊφά επειδή ήταν δεξιός. Ενώ ο Καπετάνιος ήταν δημοκράτης.

ΚΙ όταν λέμε Κίμωνας Κουλούρης εκείνη την εποχή, μιλάμε για τον γενικό μπενούκα. Αυτός έκοβε κι έραβε στο ποδόσφαιρο. Αυτός όριζε τον Αρχιδιαιτητή. Αυτός του έλεγε ποιους διαιτητές να βάλει και να βγάλει από τον πίνακα. Έτσι και σε γούσταρε ο Κουλούρης, η ομάδα σου πήγαινε πρίμα. Έτσι και σε είχε βάλει στο σημάδι δεν γλύτωνες με τίποτα. Εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο καλός για να πάρει πρωτάθλημα. Ο Κουλούρης μέσω του Ερασιτέχνη, ανατρέπει τον Παντελάκη και τον διώχνει από τον ΠΑΟΚ. Νέος πρόεδρος ο Πέτρος Καλαφάτης. ΠΑΣΟΚ. Τον οποίο ο Κίμωνας αβαντάρει με χίλια. Η ΓΓΑ χρηματοδοτεί μία σειρά από έργων στο γήπεδο της Τούμπας. Η διαιτησία σπρώχνει τον ΠΑΟΚ, κοντράρει τον Ολυμπιακό κι ο ΠΑΟΚ στο τέλος της σεζόν κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Στη μουσική επιλογή Stevie Ray Vaughan & Santana- Coal Train. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ