Τώρα ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει μαχητική ψυχή

Τώρα ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει μαχητική ψυχή

Τα περιθώρια στένεψαν για το «τριφύλλι» μετά τη νίκη του Άρη επί της ΑΕΚ και κόντρα στον ΠΑΟΚ οι τρεις βαθμοί είναι μονόδρομος.

Το κίνητρο να σπάσει ο Παναθηναϊκός το αήττητο του ΠΑΟΚ είναι ισχυρό. Οι «πράσινοι» σαφώς και θέλουν να μείνουν η μοναδική ομάδα που κατέκτησε πανελλήνιο πρωτάθλημα χωρίς να υποστεί ήττα.

Αυτό, όμως, αφορά καθαρά το πρεστίζ και την ιστορία του συλλόγου. Κάθε οπαδός του Παναθηναϊκού βεβαίως και θα χαρεί μία νίκη απόψε. Αυτό που μετράει, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το παρόν, είναι το «τριφύλλι» να μείνει ζωντανό στη μάχη της πεντάδας. Μετά τη νίκη του Άρη επί της ΑΕΚ η διαφορά πήγε στους έξι βαθμούς και τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα. Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση εδώ και μερικές αγωνιστικές και ο Παναθηναϊκός στη χειρότερη. Κι όμως οι δύο ομάδες θα ήταν ισόβαθμες τώρα, αν το «τριφύλλι», ελέω Αλαφούζου, δεν είχε το -6 να το συνοδεύει από την αρχή της σεζόν.

Το τόνιζα και στο ξεκίνημα της περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός είχε σερί νικών, ότι αυτό το -6 δεν έσβησε ποτέ. Θεωρητικά έφυγε το ψυχολογικό βάρος με τις επιτυχίες στην αρχή, αλλά πρακτικά θ’ ακολουθεί τον Δώνη και τους ποδοσφαιριστές του, έως το τέλος της σεζόν. Θα φανεί, άλλωστε. Αν υποθέσουμε ότι ο Άρης θα κερδίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν πιστεύω ότι η τελική διαφορά θα είναι μεγαλύτερη της ποινής που κουβαλούσε από την έναρξη του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός.

Όπως και να έχει, το «τριφύλλι» υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και αν θέλει να έχει ελπίδες για την πεντάδα η νίκη είναι μονόδρομος. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ψαλιδίσει σημαντικά τις πιθανότητές του και θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την ήδη πεσμένη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία των παικτών του. Στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός πήρε έναν βαθμό στα τρία σερί ντέρμπι και επίσης απέσπασε την ισοπαλία στο τελευταίο λεπτό στο «Κλ. Βικελίδης». Είναι χωρίς νίκη σε μεγάλο ματς και το απόγευμα στο ΟΑΚΑ έχει την πρώτη ευκαιρία να βάλει ένα τέλος, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζει ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Θα είναι, παράλληλα, στίγμα στην ιστορία του Παναθηναϊκού να μην πάρει ούτε μία νίκη σε έξι ντέρμπι.

Εδώ που έφτασε η ομάδα, πάντως, οι παίκτες του Δώνη θα πρέπει να έχουν μαχητική ψυχή. Η ποιότητα είναι χαμηλότερη απ’ αυτή του ΠΑΟΚ και θα μετρήσει η δίψα για τη νίκη. Στα μεγάλα ματς, άλλωστε, αν δεν παίξεις με ψυχή, με πάθος, αν δεν δείξεις ότι το θες πολύ, τότε δεν έχεις τύχη. Η τακτική σίγουρα παίζει ρόλο, ωστόσο, σε κάθε μονομαχία οι «πράσινοι» θα πρέπει να πηγαίνουν πρώτοι στη μπάλα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι παίκτες του Δώνη οφείλουν να κάνουν κατάθεση ψυχής και δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα δεν έχουν βγάλει τα τρεξίματα που είχαν στην αρχή της περιόδου, αλλά τώρα δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο αντίπαλός στον άξονα έχει αναμφισβήτητη ποιότητα, όμως, δεν διαθέτει ταχυδυναμικούς ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει οι «πράσινοι» να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν. Αν δίνουν συνέχεια την κατοχή και δεν βάλουν φρένο στα αντίπαλα χαφ, τότε θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση, ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία ή οποιοδήποτε λάθος του ΠΑΟΚ του παρουσιαστεί. Αν κρίνουμε από την εικόνα του «τριφυλλιού» το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να πετύχει γκολ για να μπορέσει να εξασφαλίσει έστω τον έναν βαθμό και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Η αμυντική του λειτουργία δεν είναι καλή, οι Θεσσαλονικείς εύκολα ή δύσκολα βρίσκουν τρόπο να σκοράρουν και η λογική λέει ότι η ομάδα του Δώνη αν θέλει να πάρει τουλάχιστον ισοπαλία θα πρέπει να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Σημαντικό επίσης θα είναι να μπει ο Παναθηναϊκός μπροστά στο σκορ. Το «τριφύλλι» πλην του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα την πέμπτη αγωνιστική δεν έχει σημειώσει ανατροπή, όταν δέχεται πρώτο γκολ. Θα είναι ιδανικό το σενάριο να προηγηθεί ο Παναθηναϊκός και να προσθέσει εκνευρισμό και πίεση στον ΠΑΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι παίκτες του Δώνη θα πρέπει να ρισκάρουν κι αν αφήσουν χώρους τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Μία αναφορά και στον κόσμο. Όσοι βρεθούν στο γήπεδο θα πρέπει να έχουν άψογη συμπεριφορά. Όσο και να μην θέλουν τον Αλαφούζο, ο Παναθηναϊκός είναι πάνω απ’ όλα. Το επόμενο εντός έδρας ματς είναι με τον Ολυμπιακό και θα είναι καταστροφικό για τον σύλλογο (σε μήνα που τρέχει για την άδεια) να στερηθεί έσοδα από τις εισπράξεις κι επιπλέον να πληρώνει και πρόστιμα. Θα είναι επίσης κρύο να γίνει ένα ντέρμπι χωρίς κόσμο και τρομερά άδικο για τον Δώνη και τους παίκτες του. Έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια με πενιχρά μέσα, πήγαν καλά στην αρχή, έμειναν στάσιμοι στη συνέχεια, αλλά δεν φταίνε σε τίποτα. Προσπαθούν να υπηρετήσουν τον Παναθηναϊκό όσο καλύτερα γίνεται και θέλουν τον κόσμο δίπλα τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ