Η Ελλαδάρα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»

Η Ελλαδάρα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»

Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ειδικά των μεμονωμένων σε ματς που δεν είναι ντέρμπι.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια (από το 2007 και μετά) οι εκάστοτε κυβερνήσεις (με συστάσεις και από την αστυνομία) απαγόρευσαν «προσωρινά» τις μετακινήσεις των οπαδών στα εκτός έδρας ντέρμπι μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να αντιμετωπιστούν σωστά τα φαινόμενα βίας.

Στην Ελλάδα βέβαια ισχύει σχεδόν πάντα το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Αντί να βρεθεί κάποια λύση (όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου που υπάρχουν παντού φιλοξενούμενοι οπαδοί) το φαινόμενο των απαγορεύσεων γενικεύτηκε και άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλους αγώνες που δεν ήταν ντέρμπι.

Παράλληλα εμφανίστηκε και το νέο φρούτο της απαγόρευσης της μετακίνησης και των μεμονωμένων οπαδών σε κάποια ματς, πέρα από τις οργανωμένες μετακινήσεις.

Αυτό είναι ακόμη πιο εξωφρενικό και παράλογο. Και φυσικά είναι και εντελώς αντιδημοκρατικό…

Είναι αδιανόητο και θυμίζει μαύρες περιόδους του ελληνικού κράτους όταν υπήρχαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Στο όνομα της πιθανότητας (όσο μεγάλη και αν είναι αυτή) να γίνουν φασαρίες καταργούνται θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και καταστρατηγούνται συνεχώς θεμελιωμένες συνταγματικές σταθερές.

Δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορεί να θέλει κάποιος να πάει από τη Θεσσαλονίκη στο Αγρίνιο για να δει το Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ και να του απαγορεύουν (ή να προσπαθούν να του απαγορεύσουν) ακόμη και να πλησιάσει την πόλη!

Δεν μπορώ να χωνέψω ότι έγιναν κάποιες «προληπτικές προσαγωγές» φίλων του ΠΑΟΚ επειδή έπιναν καφέ σε μαγαζιά στο Αγρίνιο λίγες ώρες πριν το ματς, επειδή είχε βγει το «φιρμάνι» της σώνει και καλά απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων ή μεμονωμένων φίλων του Δικέφαλου εκεί!

Και δεν έχει να κάνει αυτό με τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του. Για τους οπαδούς όλων των ομάδων θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης σε όλα τα γήπεδα, όπως γίνεται και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι φασαρίες και τα μπάχαλα μπορούν να γίνουν και χωρίς την παρουσία οπαδών της αντίπαλης ομάδας, όπως έγινε στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Άρα η απαγόρευση των μετακινήσεων είναι ένα ημίμετρο που δεν λύνει το πρόβλημα.

Το θέμα είναι προφανώς σοβαρό και σύνθετο. Σίγουρα οι υπάρχουσες συνθήκες ίσως δεν επιτρέπουν μετακίνηση οπαδών στα ντέρμπι, καθώς τα περισσότερα γήπεδα δεν έχουν και τις σωστές υποδομές (κυρίως καλή προσβασιμότητα) για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.

Αλλά η απαγόρευση μετακίνησης και ειδικά των μεμονωμένων οπαδών και σε κάποια πιο μικρά ματς είναι απαράδεχτη και εντελώς αντιδημοκρατική. Αυτό πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα, γιατί οι λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» πετσοκόβοντας συνταγματικές ελευθερίες, παραπέμπουν σε χούντα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ