Να καταλάβει πρώτος ο Παναθηναϊκός τη δυναμική του

Να καταλάβει πρώτος ο Παναθηναϊκός τη δυναμική του

Η δικαίωση του Παναθηναϊκού στην πρωτοβάθμια επιτροπή και η αποφασιστικότητα να ξεριζώσει τα κακώς κείμενα είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια εκτός από αδύναμος αγωνιστικά, λόγω της μείωσης του μπάτζετ και του υψηλού χρέους που αποτελεί βαρίδιο, είναι αδύναμος και στα θεσμικά όργανα και στο παρασκήνιο. Φάνηκε και φέτος με την αντιμετώπιση που είχε από τη διαιτησία σε ορισμένα ματς.

Η ομάδα δεν προστατεύθηκε από τους εξωτερικούς εχθρούς, ενώ είναι φανερό ότι δεν μπορεί –ή δεν μπορούσε, θα φανεί αυτό στην πορεία- να αντιμετωπίσει και τα… μικρόβια εντός του «πράσινου» οργανισμού. Οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν περίμενα να κερδίσει ο Παναθηναϊκός την ένσταση γι’ αντικανονική διακοπή του ντέρμπι. Ήταν και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τόσο άσχημο και θεωρούσα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γλιτώσει το -6 ο σύλλογος. Τα κατάφερε, όμως. Το νομικό τμήμα απέδειξε αυτό που είδαν όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο, τη στιγμή της οριστικής διακοπής. Ότι μπορούσε να συνεχιστεί το ματς.

Αν ο Γερμανός ρέφερι οριστικά στην εισβολή που έγινε στον μικρό πάγκο που είχαν τα στελέχη του Ολυμπιακού ή στο 69ο λεπτό, οπότε κι έδωσε την εντολή να κατευθυνθούν οι ομάδες στα αποδυτήρια, λογικά δεν θα μπορούσε κανείς και κυρίως ο Παναθηναϊκός να βρει πατήματα. Όταν, ωστόσο, βγήκε έπειτα από μισή και πλέον ώρα για έναν έλεγχο, δεν υπήρχε θέμα. Ούτε οσμή από δακρυγόνα, ενώ κάποιοι οπαδοί βρίσκονταν στο γήπεδο, που δεν ξεπερνούσαν τους 200-300. Κίνδυνος για να συνεχιστεί το ματς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε. Ο Παναθηναϊκός το υποστήριξε, το απέδειξε και περιμένουν όλοι να δουν τι θα γίνει στον δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση του Ολυμπιακού, ο οποίος φώναζε μπροστά στις κάμερες ότι ήθελε να συνεχιστεί το ντέρμπι, αλλά πίσω απ’ αυτές έδινε μάχη για το αντίθετο…

Για τον αδύναμο Παναθηναϊκό αυτή ήταν μία νίκη. Σαφώς και μπορεί να ανατραπεί η απόφαση στο δευτεροβάθμιο. Το έχουμε δει πολλές φορές. Υποστήριξε, όμως, αυτό που πίστευε, κάτι που ήταν και αλήθεια εδώ που τα λέμε και πάμε παρακάτω. Ήταν μία σημαντική δικαστική νίκη για να αντιληφθούν πρώτα στον Παναθηναϊκό και μετά όλοι οι άλλοι το δίκιο τους και τη δυναμική του συλλόγου.

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι αποφάσεις και οι εξελίξεις στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σε ό,τι αφορά την απόπειρα επίθεσης στον πάγκο των Πειραιωτών. Είναι γνωστό ότι ενεπλάκησαν υπάλληλοι της ΠΑΕ. Είναι γνωστό επίσης ότι πάρθηκε απόφαση από τον μεγαλομέτοχο να απομακρυνθούν όσοι συμμετείχαν στο επεισόδιο. Απαιτείται πυγμή στην ΠΑΕ και το ανέφερε και πρόσφατα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για παράδειγμα, σε τέτοια ζητήματα σπάνια δίνει δεύτερη ευκαιρία. Ο Αλαφούζος έδωσε και δυο και τρεις και αποφάσισε τώρα να δράσει. Ποτέ δεν είναι αργά, όταν θες να προστατεύσεις τα συμφέροντα της ομάδας, της επιχείρησής σου στο φινάλε.

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού δεδομένα έχει κάνει πολλά και τεράστια λάθη. Έχουν καταγραφεί. Είναι βέβαιο επίσης ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ακόμα κι αν αύριο πει ότι το μπάτζετ θα είναι 50 εκατ. ευρώ και ότι δεν υπάρχει θέμα με τα χρέη, πάλι μου φαίνεται απίθανο να πάρει με το μέρος του, να πείσει έστω και μία μερίδα των οπαδών. Κάποια στιγμή θ’ αποχωρήσει. Θα είναι άμεσα, θα είναι σε 2-3 χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει. Όσο βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, όμως, θα πρέπει πρώτος απ’ όλους να αντιληφθεί τη δυναμική του. Δείχνει τόσα χρόνια ότι δεν το έχει αντιληφθεί στον μέγιστο βαθμό. Με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το DNA της ομάδας, να περάσει μία λανθασμένη νοοτροπία.

Μια που γνωρίζει από καράβια, ο Παναθηναϊκός είναι υπερωκεάνιο. Χρειάζεται έμπειρους, ικανούς, δυναμικούς, αποφασιστικούς καπετάνιους. Αυτό που έχω διαπιστώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω ότι το ίδιο υπήρχε και προ δεκαετίας, είναι ότι πρώτα όσοι βρίσκονται στον οργανισμό του Παναθηναϊκού δεν έχουν αντιληφθεί τη δυναμική του. Λειτουργούσαν σαν να λένε «έλα μωρέ, δεν βαριέσαι». Για να σε σεβαστούν ή ακόμα και να σε φοβηθούν οι αντίπαλοί σου, θα πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να σεβαστείς το σπίτι σου. Να καταλάβεις πόσο δυνατός είσαι.

Ο Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια το μόνο που κάνει, είναι να περνάει προς τα έξω τις αδυναμίες του. Δυστυχώς, έχουν παρασυρθεί και οι οπαδοί του και πολλές φορές και τα ΜΜΕ. Στα δέκα που γίνονται στην ομάδα, τα μισά να είναι θετικά, που δεν είναι, χάνονται και υπερισχύουν τα αρνητικά. Όταν ο ιδιοκτήτης και οι συνεργάτες του πρώτοι αντιληφθούν τη δυναμική του συλλόγου, θα το περάσουν και στους υπόλοιπους. Προς το παρόν, το ότι κερδήθηκε η ένσταση (ανεξάρτητα τι θα γίνει με την έφεση) κι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να διορθωθούν ορισμένα κακώς κείμενα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο χρόνος θα δείξει αν η ΠΑΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια στον ίσιο δρόμο ή θα παρεκκλίνει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ