Πουλάς στο ταβάνι ή στην υπεραξία

Πουλάς στο ταβάνι ή στην υπεραξία

Στο ποδόσφαιρο πρέπει να εκμεταλλευτείς στο απόλυτο τα περιουσιακά σου στοιχεία και ο Παναθηναϊκός δεν είναι η ώρα να πουλήσει, αφού δεν καίγεται πλέον για την επιβίωση του.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αρκετός θόρυβος γύρω από το όνομα του Γιάννη Μπουζούκη και είναι λογικό. Σε λίγο καιρό μπορεί να συμβεί το ίδιο για τον Δημήτρη Κουρμπέλη ή τον Τάσο Χατζηγιοβάνη. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», επίσης, παρακολουθείται από ομάδες του εξωτερικού. Εδώ και μέρες επανήλθαν τα σενάρια για τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Μυτιληνιός εξτρέμ είναι κι αυτός από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της ομάδας με έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο στο ενεργητικό του. Έχει ορισμένα εξαιρετικά στοιχεία και σε συνδυασμό με την ηλικία του (21 ετών) κι αυτός σύντομα μπορεί να εμπλακεί σε δημοσιεύματα για διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο Παναθηναϊκός έως τώρα δεν έχει πρόταση για κανέναν. Οι Πορτογάλοι ανέφεραν ότι η Μπενφίκα θέλει τον Μπουζούκη, βρίσκεται στο μπλοκάκι της, όμως, κίνηση δεν έχει γίνει ακόμα. Είναι πιθανό οι «Αετοί της Λισσαβόνας» να κάνουν το προσεχές καλοκαίρι πρόταση, μπορεί, ωστόσο, να προκρίνουν άλλες περιπτώσεις και να μην ασχοληθούν με τον νεαρό μεσοεπιθετικό του «τριφυλλιού». Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τι κάνει η Μπενφίκα, οι όσες ομάδες έχουν στο στόχαστρο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Το ζητούμενο είναι τι σκοπεύει να πράξει ο ελληνικός σύλλογος. Την τρέχουσα σεζόν ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε αρκετά εκατομμύρια. Μπορεί σε διάστημα ενός έτους να ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Ο Παναθηναϊκός με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει μειώσει το χρέος και θα επιμείνει για να το ρίξει σε ένα επίπεδο που πλέον θα μπορεί να το διαχειριστεί άνετα για το μέγεθος του συλλόγου. Αυτό που διαρρέει από την ΠΑΕ είναι ότι δεν καίγεται να πουλήσει για την επιβίωσή της. Δεν το ψάχνει. Αν έρθει, τότε θέλει να παίξει με τους δικούς της κανόνες.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον την ανάγκη, όπως την περασμένη περίοδο που ξεπουλούσε, μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόταση, τηρώντας σκληρή στάση. Αρκεί να μην δέχεται και την πίεση των παικτών. Γιατί δεν είναι πρωτόγνωρο να δούμε έναν ποδοσφαιριστή να πιέζει, επειδή του προσφέρονται τριπλάσια και τετραπλάσια χρήματα. Και φυσικά καλύτερες συνθήκες όταν πρόκειται για ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τότε, μπαίνουν όλοι στη πρίζα και στο μυαλό μπαίνει το γνωστό «από το να έχω έναν δυσαρεστημένο παίκτη, κάποιον που είναι εδώ με βαριά καρδιά…».

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός εκτός του ότι δεν έχει ανάγκη, τώρα δεν μπορεί να βγει και απόλυτα ωφελημένος. Ο Μπουζούκης φέτος είχε την πρώτη του γεμάτη σεζόν. Ξεκίνησε καλά κι έπεσε στη συνέχεια. Στο εξής θα είναι και βασικό στέλεχος της Ελπίδων και θα περιμένει και κλήση της Ανδρών. Ο Χατζηγιοβάνης αν και ήταν τρίτη χρονιά στην ομάδα, φέτος τράβηξε το περισσότερο κουπί. Ο Κουρμπέλης έχει δείξει ήδη πολλά πράγματα, αλλά είναι μέλος της Εθνικής, που διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σε ηλικία 25 ετών και με αυτό το δεδομένο η μετοχή του μπορεί να ανέβει κι άλλο. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι τώρα μπορεί να πιάσει περισσότερα από 2,5 μάξιμουμ 3 εκατ. ευρώ, ενώ μην ξεχνάμε ότι ο Αστέρας Τρίπολης έχει ένα ποσοστό μεταπώλησης κοντά στο 30%.

Όλα αυτά τα αναφέρω, διότι θεωρώ ότι κανείς δεν έχει πιάσει το ταβάνι του. Ειδικά οι συγκεκριμένοι τρεις. Ας βάλουμε στην εξίσωση και παίκτες όπως οι Εμμανουηλίδης, Καμπετσής. Ο πρώτος είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων. Αν έρθει πρόταση και τον πουλήσει τώρα ο Παναθηναϊκός η λογική λέει ότι είναι λάθος. Ένα παιδί που μπαίνει στα 19 του χρόνια μπορεί να ανεβάσει αρκετά την τιμή του. Ο Καμπετσής που έχει στο βιογραφικό του μία μεταγραφή στη Ντόρτμουντ, έστω κι αν δεν έπαιξε στην πρώτη ομάδα, επίσης έχει περιθώρια να αυξήσει τη χρηματιστηριακή του αξία.

Όλοι όσοι αποτελούν τα πιο βαριά χαρτιά του Παναθηναϊκού δεν έχουν φτάσει στο απόγειο της καριέρας τους. Επιπλέον, οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης έχουν συμβόλαιο έως το 2020. Δηλαδή, πόσα μπορεί να πιάσουν το προσεχές καλοκαίρι, όταν σε έναν χρόνο είναι ελεύθεροι; Σίγουρα όχι υπεραξία. Αν ερχόταν τώρα πρόταση για τον Μπουζούκη 5 εκατ. ευρώ σαφώς και θα έμπαινε η ΠΑΕ σε ένα τεράστιο δίλημμα. Όταν ένας ενδιαφερόμενος σου προσφέρει υπεραξία, δεν το πολυσκέφτεσαι. Είναι απίθανο, όμως, κάποιος να δώσει περισσότερα από την πραγματική αξία ενός παίκτη. Μία αξία που την καθορίζει ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας.

Ο Παναθηναϊκός θέλει ν’ ανανεώσει με όσους παίκτες θεωρεί ικανούς να σταθούν σε μία ανταγωνιστική ομάδα, βελτιώνοντας φυσικά τις αποδοχές τους. Τότε, θα έχει το πάνω χέρι. Και όταν κρίνει ότι έπιασαν ταβάνι οι παίκτες του, θα μπει στη διαδικασία να διαπραγματευτεί. Όταν κάποιος, άλλωστε, θεωρεί η ομάδα ότι έπιασε ταβάνι, σημαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια εξέλιξης. Και ο Παναθηναϊκός οφείλει να εξελίσσεται κι όχι να μένει σε 1-2 παίκτες. Σημαντικό να διατηρείς τον κορμό σου, αλλά εξίσου σημαντικό να δείχνεις ως οργανισμός ότι ουδείς αναντικατάστατος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ