Η επιτυχία και το επόμενο στοίχημα του Παναθηναϊκού

Η επιτυχία και το επόμενο στοίχημα του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός την τρέχουσα σεζόν παρά τα σημαντικά προβλήματα, ακολουθεί πιστά τον δρόμο της εξυγίανσης και πλέον δεν πρέπει να γυρίσει πίσω.

Με τον τρόπο που ξεκίνησε η σεζόν στον Παναθηναϊκό έλεγες «καλά πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι, ας δούμε και το διοικητικό».

Στην αρχή της περιόδου μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και η υπόθεση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Ελάχιστοι φίλοι του Παναθηναϊκού… ψήνονταν με τον Ταϊλανδό, αλλά από το τίποτα… Τελικά, εξελίχθηκε σε φιάσκο. Στην πορεία η ομάδα εντός των τεσσάρων γραμμών χάθηκε, ενώ στο οικονομικό βλέπεις ότι κάτι κινείται. Μπήκε ο Απρίλιος και οι ποδοσφαιριστές αναμένεται να πάρουν το συντομότερο και την τρίτη δόση των συμβολαίων τους (απομένει ακόμα μία, αυτή του Μαϊου). Τέτοια εποχή πέρσι είχαν πάρει ελάχιστα από τη δεύτερη και κάποιοι λίγοι περίμεναν να εξοφληθούν την πρώτη, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να πραγματοποιήσουν αποχή από τις προπονήσεις.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, όμως, με την έλευση των Νταμπίζα, Δώνη, οι οποίοι δέχθηκαν να υλοποιήσουν ένα νέο πρότζεκτ με μικρό για το μέγεθος του Παναθηναϊκού μπάτζετ και με την προώθηση νέων παιδιών, άλλαξε τροπάριο. Έβαλε δεκάδες εκατομμύρια από το περασμένο καλοκαίρι και θα βάλει κάποια ακόμα για να βγει η σεζόν. Ο Παναθηναϊκός, εκτός απροόπτου, θα πάρει την άδεια και θα μπορεί να κοιτάξει μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Για πολλούς, το ότι ο Παναθηναϊκός αναμένεται να εξασφαλίσει την άδεια, δεν αποτελεί επιτυχία, αλλά υποχρέωση. Όπως κι αν το εκλάβει ο καθένας, είναι ένα βήμα μπροστά. Κι όταν προχωράς αντί να μένεις στάσιμος ή να οπισθοδρομείς, αποτελεί εξέλιξη.

Αφού έγινε το πρώτο βήμα, τώρα πρέπει να γίνουν τα επόμενα. Καταρχάς, στο οικονομικό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ο Αλαφούζος έδωσε χρήματα για προκαταβολές στους πιστωτές, ώστε να υπογραφούν νέοι διακανονισμοί, αλλά υπάρχει μία σημαντική παράμετρος. Αυτοί θα πρέπει να τηρούνται πλέον πιστά. Διαφορετικά, τα στελέχη της ΠΑΕ θα κληθούν πάλι στις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για να αποσπάσουν νέες συμφωνίες.

Επιτυχία, λοιπόν, θα είναι ακριβώς αυτό. Να μην χρειαστεί στέλεχος της ομάδας να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει πιστωτή. Υπέγραψαν φέτος συμφωνίες, πάει και τελείωσε. Ούτε να πηγαινοέρχονται στα δικαστήρια. Έχουν μάθει κάθε σπιθαμή… Το χρέος έτσι θα μειώνεται κι όλοι στη διοίκηση θα έχουν λιγότερη αγωνία. Το κυριότερο είναι ότι θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε τομείς που θα βοηθούν στην εξέλιξη του συλλόγου. Όλα αυτά φυσικά, εφόσον, συνεχίζει να είναι ο Αλαφούζος μεγαλομέτοχος. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο, αφού δεν έχουμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε όσα γνωρίζαμε για το πρότζεκτ «Athens Alive».

Με την άδεια, παράλληλα, ανασαίνει και το αγωνιστικό κομμάτι. Όσο το χρέος μειώνεται και κατεβαίνει σε επίπεδο που μπορεί να το διαχειριστεί η ΠΑΕ, όλο και κάτι θα περισσεύει για να ανέβει το μπάτζετ. Ο κόσμος θέλει επιτυχίες και δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο στην Ελλάδα, ότι στηρίζει μόνο όταν διεκδικείς υψηλού στόχους. Μετά την άδεια ο Αλαφούζος πρέπει να απαντήσει σε ένα πράγμα με τις πράξεις του. Πότε θα είναι σε θέση ο Παναθηναϊκός να κοντράρει τους ανταγωνιστές του; Πότε θα ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα και δεν θα διστάσει ο προπονητής, οι παίκτες, τα μέλη της ομάδας να βροντοφωνάξουν ότι «πρώτος στόχος είναι ο τίτλος»; Τότε, όντως θα καταλάβουν όλοι ότι μπήκες σε μία νέα εποχή. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή απαγορεύεται πλέον ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει πίσω.

ΥΓ.: Πέρασαν 15 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κυράστα. Έναν σπουδαίο προπονητή, αλλά κι έναν ακέραιο προπονητή. Με τσαμπουκά που δεν έχω συναντήσει σε πολλούς. Σου μιλούσε κι ένιωθες δυνατός, ότι τίποτα δεν μπορεί να στραβώσει. Τεράστιο προσόν. Δυστυχώς στον Παναθηναϊκό δεν πήρε όσα άξιζε. Δεν πρόλαβε, δεν τον άφησαν… Ας αναπαύεται η ψυχή του. Υγεία και δύναμη στους δικούς του ανθρώπους. Να είναι καλά για να τον θυμούνται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ