Βλέπει… πεντάδα ο Παναθηναϊκός με νίκη επί του Άρη

Βλέπει… πεντάδα ο Παναθηναϊκός με νίκη επί του Άρη

Ο Παναθηναϊκός εφόσον νικήσει τον Άρη μπορεί να… τερματίσει σε ευρωπαϊκή θέση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τη πίστη όλων στην ομάδα για κάτι καλύτερο την επόμενη σεζόν.

Μία ακόμα σεζόν πήγε στράφι βαθμολογικά για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μετά την αφαίρεση τριών βαθμών για τα επεισόδια εκτός γηπέδου στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δεν έχουν στόχο πλέον την πεντάδα. Την έχασαν. Αν κάνεις, όμως, δεύτερη σκέψη η πεντάδα είναι στόχος κι έχει το «τριφύλλι» πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει. Αρκεί να νικήσει το απόγευμα του Σαββάτου τον Άρη.

Όχι δεν τρελάθηκα. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ο Άρης δεδομένα θα πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και δεν αποκλείεται να τερματίσει και τέταρτος. Για την ακρίβεια, αν περάσει με νίκη από το ΟΑΚΑ είναι το φαβορί, διότι έχει τον Ατρόμητο στο «Κλ. Βικελίδης». Με τον Παναθηναϊκό, όμως, υπάρχει μία λεπτομέρεια.

Οι Θεσσαλονικείς έχουν 43 βαθμούς και το «τριφύλλι» με την αφαίρεση ακόμα τριών βαθμών, βρίσκεται στην ένατη θέση με 32. Εντός αγωνιστικού χώρου, όμως, η ομάδα του Δώνη έχει 41 βαθμούς, αφού υπάρχει και το -6 με το οποίο ξεκίνησε τη χρονιά.

Ο Παναθηναϊκός μετράει 11 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες και ο αντίπαλός του έχει 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Δύο νίκες, αλλά και τρεις ήττες λιγότερες το συγκρότημα του Γιώργου Δώνη. Με τη βαθμολογία εντός γηπέδου, δηλαδή, θα υπήρχε μάχη. Το προσεχές παιχνίδι θα ήταν ένας τελικός πεντάδας. Ο πρώτος εκ των δύο. Διότι θα ακολουθούσε αυτός με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, που επίσης τώρα έχει 43.

Κοντολογίς, αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε αυτό το -9, τώρα θα ήλπιζε βάσιμα και για την τέταρτη θέση και ίσως να ήταν και φαβορί, αφού από τα τέσσερα παιχνίδια που απομένουν τα τρία είναι εντός. Ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το 20λεπτο με τον Ολυμπιακό. Περιμένουμε την έφεση. Αν γίνει μπορεί να μείνει το 0-1, μπορεί κάλλιστα ο Ολυμπιακός να βάλει κι άλλο, μπορεί και να ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός και να πάρει έναν ακόμα βαθμό…

Αυτό το «αν» είναι μία πραγματικότητα. Μιλάμε για βαθμούς που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι τζόκερ «αν έπαιζα το τάδε αντί για το τάδε, τώρα θα είχα δέκα εκατομμύρια». Οι παίκτες του Δώνη έχουν παίξει 25 ματς (περιμένουμε την τύχη του ντέρμπι που διεκόπη) κι έχουν κερδίσει 41 βαθμούς. Νικάει τον Άρη και τον προσπερνάει. Τόσο απλά. Εντός γηπέδου. Διότι στον βαθμολογικό πίνακα θα τους χωρίζουν 2-3-4 θέσεις, ανάλογα και με τα αποτελέσματα άλλων ομάδων.

Τυπικά δεν αλλάζει τίποτα με νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη. Για τους παίκτες του, το τεχνικό τιμ, τα στελέχη που έστησαν τη φετινή ομάδα, όμως, μπορεί να σημαίνει πολλά να τερματίσει το «τριφύλλι» πέμπτο ή γιατί όχι και τέταρτο. Αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο που υπάρχει έως το τέλος. Ένα κίνητρο συνείδησης, ψυχολογίας, αυτοπεποίθησης. «Η ομάδα ξεκίνησε με -6, στην πορεία δέχθηκε (σ.σ. και το αποδέχθηκε με το να μην κάνει έφεση) ακόμα -3, ωστόσο, παρά τις αδυναμίες της στο ρόστερ και τα όποια προβλήματα, εντός γηπέδου βγήκε στην Ευρώπη».

Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί ο Δώνης, ο Κουρμπέλης, ο Μπουζούκης, οποιοσδήποτε στον Παναθηναϊκό. Γιατί πολύ απλά είναι πραγματικότητα.

Το είχα αναφέρει και στην αρχή. Αυτό το -6 θα κυνηγά έως το τέλος τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά σε απόλυτο βαθμό τον στόχο. Είναι και ψυχολογικό. Διαφορετικά παίζεις όταν είσαι στο +5 ή στο -1, εντός γηπέδου και στον βαθμολογικό πίνακα από τον ανταγωνιστή σου και διαφορετικά αν είσαι στο -6… Ο Παναθηναϊκός ακόμα και στην αρχή που είχε έξι νίκες και μία ισοπαλία στο επτά ματς, αντί να βρίσκεται στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση ήταν τέταρτος και πέμπτος.

Αυτό επηρεάζει τη ψυχολογία, σου αφαιρεί το περιθώριο γκέλας. Τώρα ο Άρης κατεβαίνει άνετος. Με τη διαφορά στο +2, όμως, όπως είναι στο χορτάρι, θα είχε πίεση. Θα είχε μεγαλύτερη πίεση και στη διάρκεια της σεζόν. Αυτό που υπέστη ο Παναθηναϊκός, κυρίως με το -6, είχε αρνητική επίδραση στη δική του ψυχολογία και θετική στους αντιπάλους του που διεκδικούσαν την Ευρώπη.

Για να καταλήξουμε κάπου, λοιπόν, η τέταρτη ή η πέμπτη θέση εντός γηπέδου, θα είναι μία τόνωση ηθικού κι ένα ισχυρό κίνητρο για όλους στην ομάδα. Χωρίς αφαίρεση βαθμών τη νέα σεζόν, με ενίσχυση του ρόστερ, κάθε «πράσινος» μπορεί να σκεφτεί το εξής: «Εδώ κατάφερα να βγω πέρσι με τόσα και τόσα στη τέταρτη και πέμπτη θέση. Με περιορισμό μεταγραφών. Δεν θα τα καταφέρω φέτος που θα είμαι και καλύτερος;». Το θέμα είναι αν ο Παναθηναϊκός θα είναι καλύτερος.

Στη ψυχολογία του, όμως, στην αυτοπεποίθησή του μπορεί να λειτουργήσει το τι θα γίνει στα επόμενα τέσσερα ματς. Το ότι συζητάμε βέβαια για την τέταρτη θέση και του χρόνου (μπορεί να πάει και παραπάνω η ομάδα, κανείς δεν ξέρει, βαδίζουμε ωστόσο με τη λογική) είναι λυπητερό, αλλά κι αυτή είναι μία πραγματικότητα.

Υπάρχει κι ένα ακόμα στοιχείο. Αν υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει θετικό αποτέλεσμα με Άρη και Ατρόμητο και μένει το 0-1 με τον ΟΣΦΠ (όλα λογικά) θα έχει τρεις ήττες σε δέκα ματς με τις ομάδες της πρώτης πεντάδας. Δύο από τον ΠΑΟΚ και μία από τον αιώνιο αντίπαλο. Δεν τις λες και πολλές. Πάντα, βέβαια, σύμφωνα με το μπάτζετ, την ποιότητα του ρόστερ, το πώς ετοιμαζόταν η ομάδα να μπει στο πρωτάθλημα κι όχι με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με το καλό ξεκίνημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ