Παναθηναϊκός: Εξηγήσεις πρέπει να δώσει στον κόσμο του

Παναθηναϊκός: Εξηγήσεις πρέπει να δώσει στον κόσμο του

Ο Παναθηναϊκός λερώθηκε, το σημαντικό είναι πόσο γρήγορα θα καθαρίσει. Η ήττα από τον ΟΦΗ δεν πρέπει να αφήσει σημάδια εντός του πράσινου οργανισμού.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν να περηφανεύονται ότι ποτέ τις τελευταίες αγωνιστικές δε συμμετείχε η ομάδα τους σε διάφορες ομορφιές. Δυστυχώς στο ματς με τον ΟΦΗ έγινε το μοιραίο. Το «τριφύλλι» έχει δεχθεί έως τώρα 25 γκολ και τα έξι είναι από την ομάδα της Κρήτης που μάχεται για την παραμονή της. Δηλαδή, το 1/4. Αυτό λέει πολλά. Το ανέφερα και πριν το ματς. Το να πάρει ο ΟΦΗ αποτέλεσμα δεν θα ήταν έκπληξη.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει θέματα στον δεύτερο γύρο. Ανέφερα ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να νικήσει στο ΟΑΚΑ, με κόσμο μάλιστα, την ΑΕΛ που επίσης μάχεται για την παραμονή, έχοντας υπέρ του σκορ με 1-0 από το 2’ και αριθμητικό πλεονέκτημα από το ίδιο λεπτό.

Γιατί, λοιπόν, ακόμα κι αυτός ο αδύναμος ΟΦΗ να μην ελπίζει; Ειδικά όταν δεν έχει ο Παναθηναϊκός στη σύνθεσή του, τους Κουρμπέλη, Ινσούα, Γιόχανσον, Μπουζούκη, Κουλιμπαλί. Ο Δώνης, παράλληλα, παρέταξε στην αρχική ενδεκάδα τους Αποστολάκη, Παντελάκη, Μουνιέ, Στάικο, Άλτμαν, οι οποίοι δεν έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής. Αναπληρωματικοί είναι και οι Χατζηθεοδωρίδης, Οικονόμου. Το να μην είναι καλός ο Παναθηναϊκός με τόσες αλλαγές είναι λογικό λοιπόν. Κάθε προπονητής επίσης δίνει στα τελευταία ματς χρόνο συμμετοχής σε διάφορους ποδοσφαιριστές του. Επιπλέον, όποιος πει ότι δεν θα δήλωνε τους Κουρμπέλη, Ινσούα, Γιόχανσον να εκτίσουν με τον ΟΦΗ και τον Παναιτωλικό, αλλά με τον Ατρόμητο, λέει ψέματα.

Αυτό που δεν είναι λογικό, είναι να παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός άνευρος. Τραγικός σε άμυνα, κέντρο κι επίθεση σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Ο ΟΦΗ έπαιζε μόνος του. Στην κυριολεξία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Δώνης είχε και δύο αναγκαστικές αλλαγές. Μία του Άλτμαν και μία του Αποστολάκη με αποτέλεσμα να παίξει δεξί μπακ χαφ ο Στάικος, που δεν είναι η θέση του και ο Φερέιρα να συνεχίσει από εκεί να δημιουργεί ρήγματα.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρω προς υπεράσπιση του Δώνη ή του Παναθηναϊκού συνολικά. Είναι μία πραγματικότητα. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού», όμως, δεν προσγειώθηκε χθες στη χώρα. Έχει ζήσει μεγαλεία στον Παναθηναϊκό, ξέρει την ιστορία της ομάδας και γνώριζε τι θα συμβεί σε περίπτωση ήττας. Αυτός ο πόλεμος που ακολούθησε στα social media από οπαδούς του Παναθηναϊκού κι αντιπάλους για στημένο ματς, όπως και δηλώσεις από τη μεριά της ΑΕΛ. Τι θα μπορούσε να κάνει; Δεν χρειάζεται να κάνουμε τους προπονητές και να πούμε ότι έπρεπε να παίξει ο Πούγγουρας αντί του Παντελάκη ή ο Τζανδάρης ή ο Καμπετσής κι ο Χατζηγιοβάνης από την αρχή. Όσοι δεν παίζουν σε μία ήττα πάντα είναι οι καλύτεροι… Γνωστό αυτό.

Ο Δώνης, ωστόσο, όφειλε να προετοιμάσει την ομάδα του για πόλεμο. Να παίξει με πάθος, να πηγαίνουν οι παίκτες δυνατά στις μονομαχίες κι ας χάσει. Να μην μπορεί να πει ο καθένας το παραμικρό. Που και πάλι θα έβρισκε ο καθένας να πει τα δικά του. Μόνο η νίκη άντε και η ισοπαλία θα ήταν αποδεκτά. Αυτοί που τώρα κατηγορούν, είναι αυτοί που το καλοκαίρι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύσει. Η ευθύνη του Δώνη, πάντως, είναι μεγάλη σ’ αυτό το κομμάτι.

Οι «πράσινοι» ήταν φαντάσματα. Άντε να πείσεις τώρα ότι δεν είσαι ελέφαντας. Υπάρχει και κάτι άλλο. Μετά τον Άρη δικαίως όλοι στέκονταν ότι η ομάδα εντός γηπέδου είναι στην πεντάδα. Και τώρα είναι, παρά τη ντροπιαστική ήττα από τον ΟΦΗ. Όταν λες, όμως, στα αποδυτήρια πάμε για το απόλυτο και να πετύχουμε τον στόχο έστω για ηθική ικανοποίηση, πρέπει να το δείχνεις και στη πράξη. Κι ας έρθει το άτυχο αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, με την εικόνα του έδωσε δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση η ήττα αποτελεί κηλίδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Αφήνει σημάδια. Αν θα καθαρίσει, πόσο γρήγορα θα σβηστούν από τη μνήμη θα φανεί στην πορεία. Γι’ αυτό προσωπικά θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ν’ αποδείξει κάτι στους αντιπάλους του. Οι «εχθροί» πάντα κάτι θα βρουν να πουν. Το σημαντικό είναι πόσο γρήγορα θα πείσεις τον κόσμο σου να σε στηρίξει.

Σ’ αυτόν χρωστάς εξηγήσεις. Διότι κόντρα στον ΟΦΗ εκτός του ότι ντράπηκε, εκνευρίστηκε σε τεράστιο βαθμό. Στην Ελλάδα, πάντως, ξεχνάμε εύκολα. Οι νίκες τρέφουν τη μεγάλη ομάδα. Αυτές φέρνουν τον κόσμο. Η φετινή χρονιά ναι, αφήνει μια ντροπή.

Μπορεί να τη συζητά κάποιος για χρόνια. Αλλά ας δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός μία ανταγωνιστική ομάδα, που να παίρνει ματς και να διεκδικεί υψηλούς στόχους και τα υπόλοιπα θα είναι ιστορία. Δεν διαγράφεται, όμως, μετράει το μέλλον κι όχι το παρελθόν. Μαθαίνεις και προχωράς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ