Παναθηναϊκός: Καλές οι εξηγήσεις, το θέμα είναι να φτιάξει ομάδα

Παναθηναϊκός: Καλές οι εξηγήσεις, το θέμα είναι να φτιάξει ομάδα

Το «τριφύλλι» μπήκε στη διαδικασία ν’ απολογηθεί και δεν πρέπει να κατακριθεί γι’ αυτό. Άλλοι σε ανάλογες περιπτώσεις σφυρίζουν αδιάφορα. Οι ενστάσεις για όσα είπε ο Νταμπίζας.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Νίκος Νταμπίζας, έγιναν πολλές ερωτήσεις για την ανάγκη ν’ απολογηθεί ο Παναθηναϊκός για την ήττα από τον ΟΦΗ. Καταρχάς, από τη μία λέμε ο Παναθηναϊκός δεν είχε δώσει δικαιώματα ποτέ στο παρελθόν και τώρα αναρωτιούνται πολλοί γιατί έπρεπε ο Παναθηναϊκός να πάρει θέση. «Γίνεται παντού αυτό τις τελευταίες αγωνιστικές», λένε.

Μα, ακριβώς επειδή γίνεται παντού έπρεπε να μην διαφημίζεται ότι εμείς μόνο δεν έχουμε χαριστεί σε κανέναν. Μπορεί ν’ ακούγεται ωμό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Κάποια στιγμή θα γινόταν. Δεν είναι μόνο οι τιμωρίες άλλωστε. Μην ξεχνάμε ότι τραυματίστηκε ο Αποστολάκης, πήγε δεξί μπακ χαφ ο Στάικος και ο Φερέιρα έκανε πάρτι από αριστερά έχοντας και τον πιο αργό και χωρίς ρυθμό Παντελάκη.

Ήθελε να τοποθετηθεί ο Νταμπίζας –σε συνεννόηση με τον Δώνη- και το έκανε. Δεν θα τον επικρίνω γι’ αυτό. Μου θυμίζει όταν αντιδράει ένας αθλητής σε συνθήματα από την εξέδρα. Όλοι λέμε (κι εγώ) «είναι αθλητής, συμβαίνουν αυτά, δεν έπρεπε να αντιδράσει». Καλά τα λέμε, βέβαια, έξω από τον χορό. Στη θέση ενός παίκτη ή ενός στελέχους ομάδας, όμως, αν δεχθούμε ένα μπουκάλι, ένα εμετικό σύνθημα, μία κατηγορία ότι χάσαμε επίτηδες, μπορεί να αντιδράσουμε και χειρότερα. Αν σφύριζε αδιάφορα ο Παναθηναϊκός, όπως έχουν κάνει όλες οι ομάδες στο παρελθόν, πάλι μπορεί να δεχόταν κατηγορίες ότι κρύβεται. Για μένα είναι θετικό που μία ομάδα δίνει εξηγήσεις για το πώς αντιμετώπισε το ματς και δεν παίζει κρυφτούλι.

Διάθεση να υπερασπιστώ το σκεπτικό των Νταμπίζα, Δώνη, δεν έχω. Απλώς προσπαθώ να είμαι πιο ωμός, πιο ρεαλιστής, κοντά στην πραγματικότητα. Πάντα, λοιπόν, προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου για να μπορέσω να κατανοήσω το σκεπτικό του. Κι ας διαφωνώ στον υπέρτατο βαθμό. Δεν έχουμε όλοι πάντα δίκιο. Το ανέφερα και μετά το ματς με τον ΟΦΗ ότι εξηγήσεις για τη ντροπιαστική ήττα, ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει μόνο στον κόσμο του. Αυτό έκανε κι ο Νταμπίζας. Ο τεχνικός διευθυντής υπερασπίστηκε τον εαυτό του, τον Δώνη, τον οργανισμό του Παναθηναϊκού και προσπάθησε να εξηγήσει στον κόσμο της ομάδας -και μόνο- το σκεπτικό που ακολουθήθηκε στο ματς με τον ΟΦΗ.

Τόσο το σκεπτικό, όσο και τα επιχειρήματα που παρουσίασε ο Νταμπίζας έχουν λογική. Ας πούμε ότι δήλωνε τον Κουρμπέλη με τον Άρη. Δεν θα φώναζε ή δεν θα ψιθύριζε ο Ατρόμητος ότι αφήνει τον διεθνή αρχηγό του εκτός κάνοντας χάρη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης; Αν άφηνε τους τιμωρημένους εκτός με τον Ατρόμητο, όπως είπε και ο τεχνικός διευθυντής, δεν θα μιλούσαν στη Θεσσαλονίκη για αβάντα στους Περιστεριώτες; Σ’ αυτή τη χώρα, άλλωστε, σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, κρίνουμε και κατακρίνουμε, όπως μας βολεύει.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει, λοιπόν, την ανάγκη ν’ απολογηθεί σε άλλες ομάδες. Αυτό επαναλαμβάνω επιχείρησε και ο Νταμπίζας. Θα πει εύκολα κανείς, ή μάλλον το έχουν πει ήδη πολλοί στα social media, που όποτε μας βολεύει είναι ευλογία κι όταν δεν μας βολεύει είναι κατάρα, «αφού είχες και τραυματίες, ας μοίραζες τους τιμωρημένους. Όχι όλους μαζί σ’ ένα ματς». Αποδεκτή και σεβαστή κι αυτή η άποψη. Ρωτάω όμως. Πόσοι στη θέση του Δώνη δεν θα θεωρούσαν «εύκολο» το ματς με τον ΟΦΗ και δύσκολο αυτό με τον Ατρόμητο, ώστε να επιλέξουν κόντρα στους Ηρακλειώτες τις απουσίες των Κουρμπέλη, Ινσούα; Διότι αυτές προέκυψαν μετά τον Γιόχανσον που είχε δηλωθεί καιρό πριν και με τον Κουλιμπαλί υγιή τότε.

Πάμε και σε ένα άλλο ζήτημα οπαδικό. Μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων υπάρχει πλέον μεγάλη κόντρα κι έχει χάσει φίλος του Παναθηναϊκού τη ζωή του. Στο παρελθόν οι διοικήσεις των δύο ομάδων είχαν τεράστια διαμάχη. Και ήρθε τώρα αυτό το 1-3 κι εκνεύρισε όλο τον κόσμο. Κατανοητό κάποιος οπαδός του Παναθηναϊκού, λοιπόν, να θέλει τη νίκη επί του ΟΦΗ και να τον ρίξει κατηγορία. Αλλά τι να έκανε ο Δώνης γι’ αυτό; Σαφώς και ο προπονητής έχει ευθύνη για το ότι οι παίκτες ήταν τραγικοί, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Θεωρώ ότι έπρεπε να τους προετοιμάσει καλύτερα ψυχολογικά. Ξέρω ότι το προσπάθησε, αλλά δεν το πέτυχε κι αυτό είναι δική του ευθύνη. Να ρίξουν και καμιά κλωτσιά οι παίκτες, όχι να βολοδέρνουν.

Σε κάθε περίπτωση αυτά πράγματι συμβαίνουν. Η Γιουβέντους έχασε από τη Σπαλ. Η Μπαρτσελόνα όταν κλειδώσει το πρωτάθλημα μπορεί να χάσει από τον τελευταίο. Τώρα έφερε ισοπαλία με την Ουέσκα. Η Παρί που κάνει περίπατο, μπορεί αδιάφορη επίσης να χάσει ματς από μία ομάδα που καίγεται για την Ευρώπη ή την παραμονή. Όλοι στο τέλος αν δεν έχουν κίνητρο, βάζουν τα δεύτερα. Είτε πρόκειται για αξιολόγηση είτε για να πάρουν κι αυτοί απλώς κάποια ματς.

Εδώ υπάρχει η πρώτη από τις δύο ενστάσεις μου σε όσα είπε ο Νταμπίζας. Μιλάει συνεχώς για αξιολόγηση. Σαφώς αυτός και ο προπονητής ξέρουν καλύτερα, διότι βλέπουν και τις προπονήσεις. Αλλά ας μιλήσουμε με δεδομένα. Αξιολόγηση θεωρώ να δεις τον Αποστολάκη, τον Κότσαρη, τον Αρμενάκα, τον Σέχου, τον Εμμανουηλίδη, τον Αθανασακόπουλο. Δυστυχώς, οι τρεις τελευταίοι ήταν τραυματίες. Να αξιολογήσεις, όμως, τον Μουνιέ και τον Παντελάκη; Τον Στάικο;

Ο Γάλλος δεδομένα θα φύγει. Δηλαδή αν έκανε χατ τρικ με τον ΟΦΗ, αν παίξει και σκοράρει με τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό θα μείνει; Ο Παντελάκης είναι 24 ετών και ήταν πέμπτος στόπερ. Τώρα που φεύγει ο Κουλιμπαλί, ενδεχομένως και ο Οικονόμου και με δεδομένο ότι η ομάδα μπορεί να ενισχυθεί (αφού λογικά θα πάρει άδεια), ο Παντελάκης θ’ ανέβει στην ιεραρχία;

Δηλαδή δεν έπαιξε στον Παναθηναϊκό του περιορισμού στις μεταγραφές, θα πάρει περισσότερα ματς του χρόνου; Κι ενώ μάλλον θα υπάρξει εισήγηση παραμονής του Θεοχάρη. Ας δούμε την υπόθεση Στάικου. Φεύγει ο Κάτσε και λογικά έρχεται τουλάχιστον ένας έμπειρος χαφ. Για να μην πω δύο, αφού αποχωρεί κι ο Τζανδάρης (αυτός λογικά έχει ήδη αξιολογηθεί…). Δηλαδή από τέταρτος φέτος, θα παραμείνει τέταρτος ο Στάικος… Κι αν έρθουν δύο μέσοι θα πάει πέμπτος στην ιεραρχία… Γιατί να πάει τρίτος με την ομάδα να ενισχύεται μοιάζει απίθανο. Και θα εξελιχθεί ο Στάικος με 5-6 ματς τον χρόνο; Αυτό δεν το αναφέρω για να πω ότι καλύτερα να ξεκινούσε κόντρα στον ΟΦΗ ο Κάτσε ή ο Πούγγουρας ή ο Χατζηγοβάνης. Θα πρέπει στον Παναθηναϊκό να γίνουν πιο σκληροί.

Να ξεκαθαρίσουν ότι θέλαμε να δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε παιδιά που δεν είχαν πολλά ματς. Τόσο απλά. Η δεύτερη ένσταση είναι η αναφορά του στον κόσμο. Τα social media καλώς ή κακώς είναι μία δημοσκόπηση. Δεν είναι μειοψηφία, όπως είπε ο Νταμπίζας. Οι περισσότεροι οπαδοί ήταν έξαλλοι. Σε μία καφετέρια ενδεχομένως να μπορούσε να το αντιληφθεί ο καθένας. Να μην πούμε σε σύνδεσμο που είναι οι σκληροπυρηνικοί. Πάμε και στο πιο σημαντικό. Στον Παναθηναϊκό είναι προφανές ότι θεώρησαν εύκολο το ματς. Εγώ πάλι το φοβόμουν. Τόνισα ότι με τον ΟΦΗ θα επέλεγα να εκτίσουν οι τιμωρημένοι, γιατί είναι πιο αδύναμος από τον Ατρόμητο, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι καλά ο Παναθηναϊκός. Τρεις μήνες τώρα. Η ομάδα θέλει παίκτες. Μην παρεκκλίνουμε από το βασικό που είναι να μπει χρήμα από τον Αλαφούζο για να ανέβει επίπεδο ο σύλλογος.

Δεν γνωρίζω τι θ’ αξιολογήσουν τελικά Νταμπίζας και Δώνης. Σαφώς και δεν είναι όλοι για πέταμα, ούτε υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να διώξεις 15 παίκτες και να φέρεις άλλους τόσους. Δεδομένα, όμως, θέλει 6-7 παίκτες έμπειρους, ποιοτικούς και με προσωπικότητα. Να γνωρίζει από τον πρώτο γύρο ο προπονητής ότι τουλάχιστον το 80% μου κάνουν και για του χρόνου. Γιατί τώρα πιστέψτε ότι αν είναι λεφτά ο Παναθηναϊκός ζήτημα να έμεναν 7-8… Αυτό έχει σημασία, λοιπόν. Να αυξηθεί η ποιότητα και ο Παναθηναϊκός το συντομότερο να διεκδικεί πρωτάθλημα.

ΥΓ.: Ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Οι συνθήκες άλλαξαν το τελευταίο διάστημα με την αναδιάρθρωση. Η οποία κάποιοι επιμένουν ότι ακόμα δεν είναι βέβαιο πως θα περάσει. Αν αποφασιζόταν να πέσουν δύο ομάδες, με τους Απόλλωνα, Λεβαδειακό βέβαιους τώρα μπορεί να μην φώναζε κανείς άλλος. Πλην του κόσμου του Παναθηναϊκού. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι θα χώνευε ευκολότερα την ήττα από τον ΟΦΗ. Το αναφέρω απλώς για να δείξω ότι κρίνουμε όπως μας συμφέρει. Αν κάποιος αντίπαλος δεν κινδύνευε σιγά μην τον ένοιαζε τι έκανε ο Παναθηναϊκός με τον ΟΦΗ.

ΥΓ1.: Την τελευταία αγωνιστική παίζει ΑΕΛ-ΟΣΦΠ. Αδιάφορος ο Ολυμπιακός, μπορεί να καίγεται για νίκη ή έστω για το «Χ» η θεσσαλική ομάδα. Πόσοι θα πόνταραν τα χρήματά τους σε διπλό;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ