Γκιγιέρμε: Αυτός είναι που άλλαξε τις ισορροπίες στον Ολυμπιακό…

Γκιγιέρμε: Αυτός είναι που άλλαξε τις ισορροπίες στον Ολυμπιακό…

Προσέξτε αυτή την λεπτομέρεια: Την ώρα που γίνεται η πάσα προς το μέρος του αυτός γυρίζει να δει τι γίνεται πίσω του. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι ζήτημα εκμάθησης ή είναι ένστικτο ποδοσφαιρικό.

Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε, μας παρουσίασε έναν άγνωστο στο πλατύ κοινό ποδοσφαιριστή που έφερε μαζί του από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο Ορμπάιθ δεν ήταν στην πρώτη του νιότη. Είχε πατημένα τα τριάντα ένα χρόνια. Από αυτόν ξεκινούσε την εντεκάδα των ερυθρολεύκων ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Πάμπλο Ορμπάιθ συνήθιζε να βρίσκεται ανάμεσα στους δυο σέντερ μπακ και να παίρνει την μπάλα από τον δικό τους χώρο ευθύνης βγάζοντας την ομάδα μπροστά. Αθόρυβος αλλά εξαιρετικά παραγωγικός. Δεν διεκδίκησε να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Βρισκόταν πάντα εκεί που έπρεπε. Μάρκαρε στον χώρο στηρίζοντας με την παρουσία του την αμυντική γραμμή.

Ούτε ιδιαίτερα γρήγορος ήταν ούτε πολύ δυνατός. Κι όμως, αυτός ήταν που έδινε τότε ρυθμό στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Τα θυμίζω όλα αυτά αναφερόμενος στον Γκιγιέρμε. «Μαύρα μάτια» κάναμε να τον δούμε στην εντεκάδα του Ολυμπιακού. Έκανε ένα πέρασμα στην αρχή και μετά ο Μαρτίνς, τον… στρογγυλοκάθισε στον πάγκο. Κάτι ήξερε ο κόουτς που εμείς οι απέξω δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε.

Όταν ο Γκιγιέρμε μπήκε στην εντεκάδα δεν ξαναβγήκε. Έπαθε… Ποντένσε. Παίζει αδιάκοπα και παίζει καλά. Τόσο καλά που θυμίζει Ορμπάιθ. Κάνει περισσότερα χιλιόμετρα στο γήπεδο κι έχει την ικανότητα να απειλεί και από μακριά το αντίπαλο τέρμα με το δυνατό σουτ που διαθέτει. Ο Βραζιλιάνος έχει εξαιρετική αντίληψη του γηπέδου. Αλλάζει κατεύθυνση και παιχνίδι εκεί που ούτε οι συμπαίκτες του δεν το περιμένουν. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω αν ορισμένες εντελώς λάθος πάσες που κάνει οφείλονται στην υπερβολική σιγουριά του ή στην εκτίμηση ότι εκεί που πασάσει θα έπρεπε να βρίσκεται κάποιος συμπαίκτης του.

Ωστόσο, ο 28χρονος αμυντικός χαφ έχει πια κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας του. Δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος έχει όμως, γρήγορη σκέψη και προτού κάνει υποδοχή στην μπάλα έχει κοιτάξει πίσω του να ξέρει τι γίνεται. Προσέξτε αυτή την λεπτομέρεια. Την ώρα που γίνεται η πάσα προς το μέρος του αυτός γυρίζει να δει τι γίνεται πίσω του. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι ζήτημα εκμάθησης ή είναι ένστικτο ποδοσφαιρικό.

Ο Γκιγιέρμε χωρίς να είναι ο … σκύλος αμυντικός χαφ που καταδιώκει τον αντίπαλο σε όλο το γήπεδο χωρίς να σου δίνει την εντύπωση ότι θα το οργώσει κιόλας. Βρίσκεται πάντα εκεί που πρόκειται να αναληφθεί δράση. Έχει εξαιρετικό διάβασμα του παιχνιδιού και πατάει ουκ ολίγες φορές την αντίπαλη περιοχή.

Αυτή την περίοδο είναι ο πιο πλήρης αμυντικός χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν όσοι ήρθαν να δουν τον Καμαρά τσέκαραν τελικά και τον Βραζιλιάνο, έχουν δίκιο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η θέση του αμυντικού χαφ πληρώνεται πολύ καλά. Γιατί είναι εκεί που οι μεγάλες ομάδες δίνουν το βάρος τους για να δημιουργήσουν λειτουργικά και ισορροπημένα σύνολα. Τέτοιους παίκτες που οι άλλοι ξοδεύουν πολλά για να τους βρουν, ο Ολυμπιακός τον βρήκε με σχετικά λίγα και αύριο-μεθαύριο -αν το αποφασίσει- μπορεί να τον δώσει με (πάρα) πολύ περισσότερα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ