Τι θέλει να πει ο ποιητής με το «όλοι τους και μόνοι μας»…

Τι θέλει να πει ο ποιητής με το «όλοι τους και μόνοι μας»…

Ο Ιβάν Σαββίδης άδειασε αρκετά το πορτοφόλι του για να θεωρήσει πως έκανε απόσβεση με ένα πρωτάθλημα. Η σύγκριση δεν γίνεται με όσα πέτυχαν ή δεν πέτυχαν οι προηγούμενες ομάδες του ΠΑΟΚ. Γίνεται με όσα έχει πετύχει κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν ο Ολυμπιακός. Κι είναι πολλά και δεν επιτυγχάνονται εύκολα.

Όταν κατακτάς πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια είναι αναμενόμενο να πεις και κάποιες βαριές κουβέντες. Λέγονται τέτοιες μέσα σε κλίμα έκστασης και εκτόνωσης. Άσχετα με το πόσο αδικήθηκε ο ΠΑΟΚ κατά το παρελθόν κι αν υπήρχε σύστημα που τον καταδίωκε, η ουσία είναι ότι έμεινε μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή πάνω από τρεις δεκαετίες.

Έφτασε στην κατάκτηση του… σκοτεινού αντικειμένου του πόθου και πάνω στον ενθουσιασμό θα ακουστούν υπερβολές. Όταν όμως τις υπερβολές του τρισευτυχισμένου Ιβάν Σαββίδη αναλαμβάνουν να τις θεωρητικοποιήσουν και να τις εκλαϊκεύσουν οι από κάτω, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κατανοείται στρεβλά η πραγματικοτήτα και δημιουργούνται κατασκευές που δεν πατούν πουθενά και αν κάνουν κάτι είναι να μας προετοιμάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλή ομάδα και πήρε το πρωτάθλημα. Πριν το πάρει, είχε καταστεί κυρίαρχος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πέρσι του την έφερε ο σύμμαχος Μελισανίδης, φέτος κανείς δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του. Από την ΕΠΟ μέχρι τους κυβερνητικούς παράγοντες. όλοι διευκόλυναν. Όταν λοιπόν καλλιεργείται το δόγμα «πήραμε πρωτάθλημα κόντρα σε όλους και σε όλα», ένα πράγμα βγαίνει ως συμπέρασμα. Στον ΠΑΟΚ και στο επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη, ετοιμάζονται να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στα παρασκήνια και στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Το «κόντρα σε όλους και όλα» σημαίνει ότι «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι» για να μείνει ο «μόνος του» ΠΑΟΚ στην κορυφή. Μπορεί από αυτούς που έχουν αναλάβει την εκλαΐκευση να μην έχουν καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Όταν έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα θα ενημερωθούν σχετικά και θα κάνουν την νέα εκλαΐκευση.

Δεν πρόκειται δα για καινούρια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απλά, όσοι θέλουν να γκρεμίσουν τον πρωταθλητή από την κορυφή θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο «μόνος του» ΠΑΟΚ θα κάνει ακόμα περισσότερα εφόσον χρειαστεί για να παραμείνει εκεί που ανέβηκε. Ο Ιβάν Σαββίδης άδειασε αρκετά το πορτοφόλι του για να θεωρήσει πως έκανε απόσβεση με ένα πρωτάθλημα.

Η σύγκριση δεν γίνεται με όσα πέτυχαν ή δεν πέτυχαν οι προηγούμενες ομάδες του ΠΑΟΚ. Γίνεται με όσα έχει πετύχει κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν ο Ολυμπιακός. Κι είναι πολλά και δεν επιτυγχάνονται εύκολα. Είναι κι ο Ιβάν Σαββίδης επίμονος άνθρωπος. Γα αυτό όσοι εκλαϊκεύουν θα έχουν πολύ δουλειά από τη νέα χρονια. Πολύ περισσότερο που ο Ολυμπιακός με την καλή ομάδα που έχει φτιάξει, θα επιχειρήσει να επανέλθει εκεί που είναι συνηθισμένος να βρίσκεται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ