Γνωρίζουν τον τρόπο στον ΠΑΟ, δεν ξέρουν το πότε

Γνωρίζουν τον τρόπο στον ΠΑΟ, δεν ξέρουν το πότε

Για να κάνεις πρωταθλητισμό, όντως, πρέπει να αγοράσεις ποιοτικούς, έμπειρους, με ισχυρή προσωπικότητα ποδοσφαιριστές. Μόνο που στον Παναθηναϊκό κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Η σεζόν για τον Παναθηναϊκό έκλεισε με νίκη, όπως ξεκίνησε. Χαμόγελα φυσικά δεν μπορεί να αφήσει ούτε η φετινή χρονιά. Κλείνει, όπως ήταν λίγο πριν τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Ξάνθης. Με μιζέρια και απαξίωση από τον κόσμο. Το ματς με τον Παναιτωλικό δεν χρειάζεται συγκρίσεις. Ούτε φυσικά σημαίνει κάτι το 4-0. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε εντός γηπέδου έκτος και αν κρίνουμε πως ήταν τον Αύγουστο και το ρόστερ, μπορείς να το αποκαλέσεις και επιτυχία. Έχει, όμως κι άλλη ανάγνωση. Μπορείς να μιλήσεις για αποτυχία, βλέποντας πως ξεκίνησε η σεζόν.

Σκέφτεσαι, παράλληλα, τα δεδομένα και δεν γίνεται να μην εκνευρίζεσαι. Το -5 με τον Ολυμπιακό σαφώς κι αποτέλεσε την ταφόπλακα, αλλά η ζημιά είχε ξεκινήσει με το -6 και ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο. Ο Παναθηναϊκός την έβδομη αγωνιστική, πριν υποστεί την πρώτη ήττα του από τον ΠΑΟΚ, είχε στο γήπεδο 19 βαθμούς. Οι Θεσσαλονικείς που ξεκίνησαν με -2 είχαν το απόλυτο, 21 βαθμούς.

Αντί στο «τριφύλλι» να βλέπουν τους εαυτούς τους στη δεύτερη θέση, τους έβλεπαν στη 5η ή την 6η. Αυτό ψυχολογικά σε επηρεάζει. Σου αφαιρεί το περιθώριο ηττών. Όταν αυτές ξεκίνησαν ή ήρθαν ισοπαλίες που στοίχισαν βαθμολογικά και σε αυτοπεποίθηση (Ξάνθη, ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ), Λεβαδειακός (εκτός), ήττες από Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), ακολούθησε η κατηφόρα.
Οι «πράσινοι», λοιπόν, ακόμα και με αυτό το ρόστερ, θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν τη πέμπτη θέση από τον Άρη, από τον οποίο δεν ηττήθηκαν. Θα ήταν σημαντικό για να εκτίσουν την ποινή αποκλεισμού από την ΟΥΕΦΑ, ενώ και ψυχολογικά θα τους έδινε δύναμη, να πιστέψουν ότι τώρα που μπορούν να ενισχυθούν δίχως περιορισμούς, η νέα σεζόν θα είναι καλύτερη.

Η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός με καλύτερο υλικό του χρόνου (αφού θα μπορεί να πάρει πάνω από έναν ξένο) θα έχει περισσότερες πιθανότητες για να τερματίσει πιο ψηλά. Προσωπικά, βέβαια, αλλά νομίζω και όλοι οι οπαδοί του και οι ουδέτεροι, δεν τον βλέπουν τη νέα χρονιά πάνω από τη τέταρτη θέση. Δεν θα είναι δα και θαύμα να μπορέσει ν’ αφήσει πίσω του Άρη και Ατρόμητο. Θα είναι, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να προσπεράσει στον μαραθώνιο έναν εκ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακού, που θα έχουν από 2,5 έως και 4-5 φορές πάνω τον προϋπολογισμό του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Δώνης είπε το αυτονόητο. Ότι τον πρωταθλητισμό τον αγοράζεις. Καλά τα νέα παιδιά και απαραίτητα. Αλλά χρειάζονται δίπλα τους έμπειρους για να εξελιχθούν. Αυτοί που θα έρθουν να είναι οι πρώτοι που θα βάλουν δύναμη στα δύσκολα. Οι πρώτοι που θα τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη. Αν περιμένεις οι πρώτοι να είναι οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης, Καμπετσής, Σέχου, Μαυρομμάτης, Αθανασακόπουλος, τότε μάταια έχεις προσδοκίες. Ομάδες όπως οι Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, βασίζονται στις Ακαδημίες τους, έχουν βγάλει παικταράδες, αλλά οι Καταλανοί δίνουν και καμιά 200άρα για να πάρουν ενίοτε Νεϊμάρ, Σουάρες, Κουτίνιο και λοιπά. Ο Άγιαξ για να φέρει Τάντιτς, Σένε, Μπλιντ, Νέρες, Ταλιαφίκο έδωσε δεκάδες εκατομμύρια. Και τα τοποθέτησε δίπλα στην Ακαδημία.

Με τους νέους και τους ξένους που διαθέτει ο Παναθηναϊκός ή αν φέρει ανάλογης ποιότητας, δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από την τέταρτη, άντε να γίνει κάτι και να πάρει και τη τρίτη θέση. Αυτό μπορεί να είναι σημαντική επιτυχία, αν σκεφτούμε τι έχει τραβήξει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, θα είναι ένα βήμα παραπάνω, όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είναι Ατρόμητος ή Αστέρας Τρίπολης.

Θέλει το πρωτάθλημα και αυτό πρέπει ν’ αγοραστεί… Να είσαι σε θέση να φέρεις ποδοσφαιριστές, όπως έκανες στο παρελθόν, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές σου. Ο Δώνης έστειλε το μήνυμά του και σίγουρα ο αποδέκτης το έχει πάρει, το γνωρίζει εδώ και καιρό. Για να μην πω χρόνια. Δεν περίμενε να το ακούσει από τον προπονητή μετά το ματς με τον Παναιτωλικό. Ο έμπειρος τεχνικός και ο Νταμπίζας, εδώ και έναν χρόνο μιλούν ειλικρινά, ρεαλιστικά, όμως, τόσο αυτοί και κυρίως ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπορούν να δώσουν απάντηση σ’ ένα απλό ερώτημα. Πότε ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να βροντοφωνάξει ότι πάει για πρωτάθλημα; Πότε θα είναι σε θέση ν’ αγοράσει τον πρωταθλητισμό;

Αυτό είναι το πρόβλημα. Γνωρίζουμε τα μέσα που χρειάζονται για να πας στην κορυφή. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πότε θα τα αποκτήσει ο Παναθηναϊκός. Όταν τα αποκτήσει, ανεξάρτητα ποιο μονοπάτι θα βρει μπροστά του, προσιτό (χωρίς να επηρεάζουν εξωγενείς παράγοντες), δύσβατο (με χτυπήματα από το παρασκήνιο), δεδομένα θα φτάσει στην κορυφή. Ίσως λίγο ν’ αργήσει, αλλά θα φτάσει. Όσο ακούγεται από στελέχη της ομάδας, στόχος είναι «ένα βήμα παραπάνω και η εξέλιξη», ο κόσμος να μην περιμένει πολλά πράγματα. Το πολύ μία μάχη για το κύπελλο και τέλος.

Έως τότε δεν θα είναι απόλυτα συσπειρωμένος γύρω από την ομάδα και οι εμφανίσεις του στο γήπεδο θα είναι περιστασιακές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ