Διαφορετικός τελικός ο φετινός από τον περσινό

Διαφορετικός τελικός ο φετινός από τον περσινό

Ο περσινός τελικός του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ είχε περισσότερο και τον χαρακτήρα ενός ματς αποδείξεων για την κλοπή του πρωταθλήματος στα δικαστήρια.

Η επική ανατροπή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα (μετά την ήττα των «Reds» με 3-0 στη Βαρκελώνη) με το εντυπωσιακό 4-0 απέδειξε για πολλοστή φορά ότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Aν δεν παίξεις μπάλα και αν υποτιμήσεις τον αντίπαλο μπορεί να την πατήσεις.

Η Μπαρτσελόνα έκανε μάλλον και τα δύο αυτά λάθη. Μπήκε χαλαρή στο Άνφιλντ έχοντας την ασφάλεια του 3-0 από το πρώτο ματς και έτσι την πάτησε από μια ομάδα που έβγαζε φωτιές παρά τις απουσίες των Σαλάχ και Φιρμίνο. Σε τέτοια ματς και σε τελικούς, τα ονόματα, τα νούμερα, τα σερί, οι προϊστορίες και ότι προηγήθηκε μάλλον παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Η θέληση, το πάθος, η συγκέντρωση και η σκληρή ομαδική δουλειά μπορούν να καλύψουν όλα τα άλλα.

Το παράδειγμα της Λίβερπουλ και της Μπαρτσελόνα πρέπει να αποτελέσει ένα δωρεάν μάθημα για τον ΠΑΟΚ ενόψει του τελικού με την ΑΕΚ. Απαγορεύεται η υπεροψία και η χαλαρότητα για να μην την πατήσουν οι ασπρόμαυροι.

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ένα νέο μεγάλο ραντεβού με την ιστορία στο ΟΑΚΑ, όπου θέλει να φτάσει στην κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου Κυπέλλου για πρώτη φορά στα χρονικά του συλλόγου, κάτι το οποίο θα σημαίνει ότι θα κατακτήσει και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Πέρυσι ο Δικέφαλος κατάφερε να ξορκίσει τους κακούς του δαίμονες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (όπου πιο πριν είχε χάσει τρεις τελικούς το 1983, το 1985 και το 2014) και κατέκτησε το Κύπελλο, διαλύοντας τη χάρτινη πρωταθλήτρια ΑΕΚ (που του έκλεψε το πρωτάθλημα στα δικαστήρια) με 2-0 σε ένα ματς που θα μπορούσε κάλλιστα να λήξει 4-0 ή 5-0.

Ήταν η μια από τις πιο ηχηρές σφαλιάρες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και η απάντηση στο ποια ομάδα ήταν καλύτερη πέρυσι. Τέτοια μορφή είχε πάρει ο περσινός τελικός, παρότι ένα και μόνο ματς δεν μπορεί να κρίνει τη συνολική σύγκριση δύο συλλόγων.

Πέρυσι πριν τον τελικό ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από μια περίοδο πέντε μηνών που ήταν ασταμάτητος (με μια κακή παρένθεση μόνο την ήττα στην Τρίπολη με 3-2 στις αρχές Μαρτίου του 2018). Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017 μέχρι τον περσινό τελικό του ΟΑΚΑ ο Δικέφαλος είχε 22 νίκες σε 23 ματς που παίχτηκαν κανονικά! Κανονικά θα ήταν 23 νίκες σε 24 παιχνίδια (μαζί με την ΑΕΚ την οποία κέρδιζε στο 90’ 1-0 και το έχασε στα χαρτιά) και 24 νίκες σε 25 αγώνες μαζί με τον Ολυμπιακό, που «λάκισε» και πήρε το ματς στα χαρτιά με το θέατρο του Γκαρθία.

Πέρυσι ο ΠΑΟΚ μπήκε σαν σίφουνας στον τελικό του ΟΑΚΑ και διέλυσε την ΑΕΚ.

Φέτος ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει ξανά στην έδρα που χρησιμοποιεί η Ένωση τα τελευταία 15 χρόνια όντας ήδη πρωταθλητής και έχοντας ξορκίσει την κατάρα του ΟΑΚΑ.

Αμφισβήτηση για την καλύτερη ομάδα της σεζόν δε χωράει από κανέναν: ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος με το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Α’ Εθνικής (με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 30 αγωνιστικές).

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, αλλά έχασε δύο φορές (μέσα έξω) από τον Δικέφαλο. Η δε ΑΕΚ έμεινε 23 βαθμούς πίσω από τον πανάξιο πρωταθλητή (22 καθαρά αγωνιστικούς χωρίς αφαιρέσεις και τιμωρίες).

Έτσι ο φετινός τελικός δεν έχει την εικόνα του περσινού, ο οποίος ήταν και ένα ματς αποδείξεων.

Φέτος ο (σαφώς ανώτερος όλη τη σεζόν) ΠΑΟΚ πάει για το έπος της κατάκτησης του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του και η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να σώσει μια μέτρια σεζόν με έναν τίτλο.

Πέρυσι και πρόπερσι ένιωθα πιο σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει τα Κύπελλα. Είχα μια αίσθηση μεγαλύτερης δίψας για διάκριση μέσα σε όλη την ασπρόμαυρη οικογένεια. Όχι ότι τώρα σνομπάρουμε το Κύπελλο επειδή πήραμε το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Αλλά φέτος ο ΠΑΟΚ πάει στη μάχη με τρεις ηχηρές απουσίες (χωρίς Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ) και με ορισμένες μέτριες εμφανίσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη είναι πιο χορτάτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Προσωπικά θεωρώ την ΑΕΚ καλή και δυνατή ομάδα, η οποία δεν έχει όμως το βάθος και την ποιότητα του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Περιμένω έναν πιο δύσκολο τελικό από τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά και θέλω να πάρει ξανά ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο, αλλά φέτος περιμένω πιο ισορροπημένο παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ πάντως φέτος (με εξαίρεση τη ρεβάνς με την Μπενφίκα στην Τούμπα και τα 5 από τα έξι ματς στους ομίλους του Europa League) ήταν σοβαρός εντός των ελληνικών συνόρων και όποτε χρειάστηκε έβγαλε προσωπικότητα και έδειξε μέταλλο μεγάλης ομάδας. Γι’ αυτό αν η ΑΕΚ θεωρήσει ότι ο πρωταθλητής παραμένει μεθυσμένος από το μεθύσι του τίτλου, τότε θα το πληρώσει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ