Υπάρχει καπνός, αλλά δεν είναι λευκός!

Υπάρχει καπνός, αλλά δεν είναι λευκός!

Αλλαγές βλέπουμε, αλλά ακόμα η… αλλαγή θέλει πολλή δουλειά. Μικρές νίκες και μικρές ήττες «αιωνίων», για την ώρα όλα είναι στον αέρα

Αν κάτι αρνούμαι πεισματικά είναι να βλέπω τα… αρνητικά. Προτιμώ να υπερτονίζω τα θετικά κι όπως και να το κάνουμε το γεγονός ότι έχουν γίνει δύο συσκέψεις σε μια εβδομάδα, ότι οι ιδιοκτήτες κάθισαν τόσες ώρες και συζήτησαν τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη. Δεν αρκεί, αλλά είναι μια πρώτη νίκη. Για να υπάρξει οριστική σύγκρουση με το παλιό και να ξηλωθεί το πουλόβερ, αυτή η… «νίκη» είναι ασήμαντη.

Αυτό που αποτελεί δεδομένη νίκη είναι το ξήλωμα της ΚΕΔ/ΕΟΚ. Έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι ΚΑΙ θέμα προσώπων. Οι συγκεκριμένοι τρεις (Συμεωνίδης, Κορομηλάς, Ταβουλαρέας) και φυσικά ο Παπαδόπουλος (ποτέ δεν εξηγήθηκε τι θέση είχε στην ΚΕΔ) αποτελούν παρελθόν.

Για τον Ολυμπιακό αυτή είναι μια μικρή νίκη, αλλά αν δεν φύγει η ΚΕΔ από την ΕΟΚ, θα είναι ασήμαντη. Δεν είναι ζητούμενο η εναλλαγή προσώπων, αλλά η αλλαγή του παράκεντρου εξουσίας που έχει δημιουργηθεί. Η δημιουργία ενός «σώματος» παρατηρητών υπό τον ΕΣΑΚΕ είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει από μόνη της.

Όλα αυτά ενδέχεται να προταθούν από την επιτροπή, η οποία ανέλαβε να επεξεργαστεί προτάσεις για να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ. Κι έχει τον χρόνο, καθώς τα πλέι οφ ΔΕΝ ξεκινούν, αν δεν ολοκληρωθεί (τι πιο λογικό) η διαδικασία στο ΑΣΕΑΔ. Γράφαμε εμείς οι αδαείς να μην γίνει η τελευταία αγωνιστική, αλλά υπήρχε αδικαιολόγητη πρεμούρα. Το αποτέλεσμα το είδαμε…

Η συζήτηση για το αν υποβιβάζεται μια ομάδα, αν δεν κατεβεί στα πλέι οφ, είναι μια μικρή νίκη του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός οφείλει να πάει #mexritelous, αλλά μέχρι να φτάσουμε στα πλέι οφ υπάρχουν πράγματα να γίνουν. Βλέπετε, η επιτροπή δεν θα φέρει προς συζήτηση κι εντέλει ψήφιση θέματα που άπτονται μόνο της διαιτησίας.

Η κεντρικοποίηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η ουσιαστική καταδίκη κάθε μορφής βίας, η υπεράσπιση του πρωταθλήματος, η επαγγελματική διαιτησία είναι αυτονόητες σκέψεις για να αλλάξει άρδην η κακή εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν αλλάξει, τότε (και μόνο τότε) πρέπει να αλλάξει το #mexritelous, διαφορετικά είναι υπαναχώρηση. Όποιο κι αν είναι το κόστος.

Ο Παναθηναϊκός ξεκαθάρισε (δια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου) ότι θα αγωνιστεί κανονικά στα πλέι οφ. Θεωρώ ότι ελάχιστοι κατάλαβαν γιατί απείχε της τελευταίας αγωνιστικής, ή γιατί διαφοροποιήθηκε αμέσως μετά, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού τιμωρήθηκαν, ούτε ο Γιώργος Βασιλειάδης αντικαταστάθηκε.

Προσωπικά αδιαφορώ για το αν και ποιος θα κατεβεί. Από την τραυματική εμπειρία της εξαθλίωσης του φετινού πρωταθλήματος μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό (το γράφω από την πρώτη στιγμή), ήτοι να απεμπλακεί το επαγγελματικό μπάσκετ από τα βαρίδια της γερασμένης διοίκησης της ΕΟΚ. Μπορεί να βγουν πολλά καλά, αφού η κεντρικοποίηση των τηλεοπτικών είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αλλάξουν τα δεδομένα. Μπορεί να βγουν πολλά καλά, καθώς το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» της ΚΕΔ δεν γίνεται να είναι αποδεκτό.

Έχουμε μπροστά μας λίγες μέρες για να ξεκινήσουν βαθιές αλλαγές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν όλοι αντιληφθούν ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από κάθε ομαδική επιτυχία, ίσως αποκτήσουμε το πρωτάθλημα που αξίζουμε. Διαφορετικά δεν έχει αξία όχι μόνο η κατάκτησή του, αλλά και η συμμετοχή σε αυτό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ