Τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους τελικούς τους κερδίζεις.

Τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους τελικούς τους κερδίζεις.

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες και όσοι παίξουν για τον ΠΑΟΚ στον φετινό τελικό θα κληθούν να παίξουν και για τους μεγάλους απόντες (Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ).

Δεν είμαι σίγουρος ποιος μας έμαθε πρώτος την ατάκα: «Τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους τελικούς τους κερδίζεις», αλλά νομίζω ότι ο Φερνάντο Σάντος την είχε πει στα μπαράζ της Εθνικής με τη Ρουμανία τον Νοέμβριο του 2013.

Πρέπει να είναι Πορτογαλικό μότο, διότι την είχε επαναλάβει ο Πορτογάλος αμυντικός του ΠΑΟΚ, ο Ρικάρντο Κόστα, τον Νοέμβριο του 2015, το είπε ο Σιμόες της ΑΕΚ πριν τον τελικό Κυπέλλου του 2017 στον Βόλο (στον οποίο ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-1), ο οποίος είναι επίσης Πορτογάλος και το είπε και ο Αντρέ Βιεϊρίνια πέρυσι πριν τον τελικό του ΟΑΚΑ, όπου ο ΠΑΟΚ διέλυσε την ΑΕΚ με 2-0.

Την ατάκα βέβαια του αρχηγού του ΠΑΟΚ την είδαμε εκ των υστέρων, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, στη mini-movie που ετοίμασε η ασπρόμαυρη ΠΑΕ για το περσινό τρόπαιο.

Αλλά είχε καταγραφεί πριν πάει να παίξει ο Δικέφαλος στο ΟΑΚΑ, με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να τονίζει με σιγουριά «on camera» ότι: «Τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους τελικούς τους κερδίζεις».

Έτσι και έγινε. Και μάλιστα ο δρόμος για την κατάκτηση άνοιξε με ένα δικό του εκπληκτικό απευθείας φάουλ.

Είναι ενδεικτικό όμως πώς έβλεπαν και βλέπουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ τους τελικούς. Η συγκεκριμένη φουρνιά που παίζει στην ομάδα είναι «ψημένη» με τίτλους!

Κατέκτησε ήδη δύο Κύπελλα (2017 και 2018) και ένα αήττητο Πρωτάθλημα (2019), ενώ πέρυσι της έκλεψαν άλλο ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά.

Ο ΠΑΟΚ της χρυσής δεκαετία του ’70 (από τον οποίο έκλεψαν αρκετούς τίτλους…), ο οποίος μνημονεύεται από όλους ως μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην Ελλάδα, κατέκτησε τρία τρόπαια: τα Κύπελλα του 1972 και του 1974 και το πρωτάθλημα του 1976.

Ο Κώστας Ιωσηφίδης παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ με τέσσερις τίτλους καθώς ήταν παρών στα Κύπελλα του 1972 και του 1974 και στα πρωταθλήματα του 1976 και το 1985.

Οι παίκτες που είναι στον ΠΑΟΚ από το 2016 (κάποιοι και από πιο πριν) και συνεχίζουν μέχρι σήμερα (Πέλκας, Μαλεζάς, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, Μπίσεσβαρ, Σάκχοφ, Κάνιας και ορισμένοι ακόμη) έχουν ήδη τρεις τίτλους με τον Δικέφαλο στο παλμαρέ τους (όπως εκείνοι της δεκαετίας του ’70) και πάνε για τον 4ο στον φετινό τελικό του Κυπέλλου.

Το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ομάδας είναι ο μεγάλος τελευταίος στόχος της φετινής σεζόν στη διάρκεια της οποίας ο ΠΑΟΚ σημείωσε ορισμένα εκπληκτικά ρεκόρ.

Το πιο μεγάλο ήταν η κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής (από τη σεζόν 1959-60 και μετά) καθώς με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 30 αγωνιστικές ξεπέρασε την επίδοση του Παναθηναϊκού που είχε 24 νίκες και 6 ισοπαλίες τη σεζόν 1963-64.

Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα νικητή. Είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λουτσέσκου έχει μαζέψει φέτος τις ταυτότητες όλων των αντιπάλων του στα ντέρμπι (και όχι μόνο) και καλείται να το κάνει άλλη μια φορά στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Σίγουρα του λείπουν οι τραυματίες Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ (ειδικά οι δύο πρώτοι είναι τεράστιες απουσίες), αλλά κανείς δε θα μείνει εκεί.

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες και όσοι παίξουν στον τελικό θα κληθούν να παίξουν και για τους μεγάλους απόντες.

ΥΓ: Είναι κωμικοτραγικό ότι δεν βγήκε ο Βιεϊρίνια MVP του φετινού πρωταθλήματος! Απορώ με τι κριτήριο ψήφισαν οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων… Ο Κώστας Φορτούνης είναι εξαιρετικός παίκτης και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες των τελευταίων χρόνων. Αλλά δεν ήταν ο MVP του φετινού πρωταθλήματος. Έκανε πολύ καλή χρονιά, έγραψε καλά νούμερα, αλλά MVP ήταν ξεκάθαρα ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος με καθοριστικά γκολ και σπουδαίες εμφανίσεις όταν η μπάλα έκαιγε, οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, με το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ