Οι κερδισμένοι στη Θεσσαλονίκη, οι χαμένοι στην Αθήνα

Οι κερδισμένοι στη Θεσσαλονίκη, οι χαμένοι στην Αθήνα

Τέλος και επίσημα στην αγωνιστική περίοδο στη χώρα μας το Σάββατο που μας πέρασε με τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στο Ο.Α.Κ.Α. Τι αφήνει πίσω της η φετινή σεζόν; Τον απόλυτο κυρίαρχο ΠΑΟΚ, την μεγάλη επιστροφή του Άρη σε ρόλο πρωταγωνιστή, έναν δεύτερο χρόνο χωρίς τίτλο για τον Ολυμπιακό και μια ΑΕΚ να έχει να θυμάται την πρόκριση της στους ομίλους του Champions League. Για το τριφύλλι αφήστε το καλύτερα...

Η σεζόν που μόλις μας άφησε και επίσημα το Σάββατο είχε, όπως είναι φυσικό, νικητές και ηττημένους. Σωστότερα είχε κερδισμένους και χαμένους. Μιλώντας σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ομάδες της Θεσσαλονίκης μπορούν να λένε για θετικό πρόσημο και πετυχημένη χρονιά, ενώ οι ομάδες της Αθήνας δύσκολα μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο. Πάμε να τους δούμε έναν έναν.

ΠΑΟΚ : Ο Δικέφαλος του Βορρά έκανε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του. Πήρε τα πάντα και είχε την εικόνα του απόλυτου κυρίαρχου εντός των συνόρων. Δεν είναι μόνο το νταμπλ, πρώτο από τη ίδρυση του, δεν είναι μόνο το αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησε, δεύτερη μόλις φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτε το γεγονός ότι κατέκτησε το Κύπελλο για τρίτη στη σειρά χρονιά. Είναι κυρίως δύο στοιχεία.

Το πρώτο ότι δεν λύγισε μετά την περυσινή περιπέτεια και το δεύτερο ότι άντεξε στη διαχείριση του ρόλου του φαβορί που αρκετοί του είχαν προσδώσει για φέτος. Τώρα για την επόμενη περίοδο δεν έχει να κάνει και πολλά. Χρήματα έχει, ανθρώπους που ξέρουν την αγορά επίσης, οπότε αρκεί να βάλει στη μηχανή του πινελιές ποιοτικών λύσεων και θα είναι πρωταγωνιστής ξανά. Μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Champions League.

Ολυμπιακός : Η ομάδα του Πειραιά έμεινε για δεύτερη στη σειρά σεζόν χωρίς τίτλο. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι πρωτόγνωρο για τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η πραγματικότητα που έχει να διαχειριστεί ο Σύλλογος είναι διαφορετική από αυτή που είχε συνηθίσει και αυτό από μόνο του κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια του τη νέα περίοδο.

Το καλό για τους ερυθρόλευκους είναι πως το κλίμα στο εσωτερικό τους είναι εξαιρετικό. Οι φίλαθλοι δεν γκρινιάζουν, αφού είδαν πολύ ωραία μπάλα από την ομάδα τους, ο προπονητής απολαμβάνει τη στήριξη της διοίκησης, οι παίκτες είναι ήρεμοι και ο σχεδιασμός λογικά έτοιμος. Η σεζόν που θα έρθει όμως δεν θα είναι ίδια.

Του χρόνου δεν θα αρκεί η καλή αγωνιστική εικόνα και μια νέα αποτυχία στην Ελλάδα δεν θα περάσει χαλαρά όπως φέτος, ειδικά αν ο ΠΑΟΚ συνεχίσει στο ίδιο πετυχημένο δρόμο. Σημαντική παράμετρος τα προκριματικά του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα εκεί ενδεχομένως να φέρουν αναταράξεις ή ενθουσιασμό και ηρεμία νωρίς.

ΑΕΚ : Η μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς που τελείωσε. Μοιάζει σαν να έμεινε στην καλοκαιρινή πρόκριση της στο Champions League. Από εκείνο το σημείο και μετά χάος. Το Κύπελλο θα έκλεινε πληγές, αλλά η εικόνα της στον τελικό ήταν επιεικώς τραγική.

Έχασε από έναν ΠΑΟΚ, που απλώς έκανε συντήρηση και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της περιόδου να δείξει ορισμένα από τα στοιχεία που την ανέδειξαν πρωταθλήτρια πέρυσι. Δεν πήρε κανένα μεγάλο ματς, ούτε καν από τον προβληματικό φετινό Παναθηναϊκό, δεν πήρε πόντο στην επανεμφάνιση της σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αναγκάστηκε να αλλάξει πάλι προπονητή. Το γήπεδο και οι προοπτικές που αυτό φέρνει μαζί του σίγουρα μετριάζει τις όποιες αντιδράσεις, αλλά αν δεν πάρει παίκτες ποιότητας προκοπή δεν πρόκειται να δει.

Άρης : Η μεγάλη επιστροφή. Από τα αλώνια της τρίτης εθνικής και της Football League πλέον στο Europa League και τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο Σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να συνδυάσει την επάνοδο του στη Superleague με έξοδο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία ήταν ο Παναθηναϊκός και σίγουρα αυξάνει τις απαιτήσεις ενόψει της νέας σεζόν.

Η παραμονή του Παντελίδη και ορισμένων βασικών στελεχών είναι το ζητούμενο το καλοκαίρι. Σημαντικό για την χρονιά που θα έρθει η σταθερότητα. Αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει ότι θα ξαναβγεί στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον να τη διεκδικήσει μέχρι τέλους, όπως και μια καλύτερη πορεία στο Κύπελλο. Είναι δεδομένο πως η πίεση θα είναι μεγαλύτερη εξαιτίας και των σημαντικών επιτυχιών από τον έτερο μεγάλο της πόλης, τον ΠΑΟΚ.

Παναθηναϊκός : Εδώ τι να πεις και τι να γράψεις. Διάγει την χειρότερη περίοδο της ιστορίας του και αχτίδα φωτός, προς το παρόν, δεν φαίνεται. Πάλι οι επιλογές θα είναι από το μεσαίο και κάτω ράφι, πάλι θα στηριχθεί σε πιτσιρικάδες και πάλι θα αναζητά τα λαχεία με λίγα χρήματα.

Πρακτικά η ομάδα έχει το όνομα, αλλά δεν έχει τη χάρη. Τίτλους δεν μπορεί να διεκδικήσει σύντομα και οι φίλαθλοι ψάχνουν κάτι για να πιαστούν και να στηρίξουν την όποια προσπάθεια. Δυστυχώς και τη νέα χρονιά θα την περάσει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πληρώνοντας τα λάθη τόσο του άμεσου όσο και του μακρινού παρελθόντος.

Αυτά ως μια γενική εικόνα του τι είδαμε φέτος. Από αύριο θα ασχοληθούμε με τον καθένα τους ξεχωριστά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ