Παναθηναϊκός: Δεν αντέχεται χωρίς Ευρώπη…

Παναθηναϊκός: Δεν αντέχεται χωρίς Ευρώπη…

Ο Παναθηναϊκός στερείται λάμψης κι εσόδων, χωρίς την ευρωπαϊκή του συμμετοχή. Μένει πίσω και θα κληθεί να ξεκινήσει από το μηδέν. Τουλάχιστον, ας ξεκινήσει το συντομότερο…

Η ερχόμενη σεζόν θα είναι η τρίτη από το 2013 κι έπειτα που ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ούτε καν σε προκριματικά. Θα είναι, παράλληλα, η πέμπτη περίοδος στις επτά τελευταίες, που δεν θα βρίσκεται από το φθινόπωρο σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα καλοκαίρι του 2015 αποκλείστηκε από τη Γκαμπάλα. Μία βραδιά που επέφερε πολλά δεινά. Το καλοκαίρι του 2017 επίσης Αύγουστο μήνα έμεινε εκτός από την ισχυρή Μπιλμπάο. Κέρδισε τη συμμετοχή του εκτός συνόρων το καλοκαίρι του 2014 και αυτό του 2016. Αν προσθέσουμε ότι και το καλοκαίρι του 2011 αποκλείστηκε πάλι τον Αύγουστο από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, τότε στα έξι από τα εννέα του τελευταία καλοκαίρια, γνώριζε ότι δεν θα φορέσει μακρυμάνικο στην Ευρώπη. Ε, αυτό πολύ απλά δεν αντέχεται. Δεν χωνεύεται με τίποτα.

Η ομάδα με τις περισσότερες διακρίσεις εκτός συνόρων, να είναι στο περιθώριο. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» που είχαν μόνιμα στα χείλη το σύνθημα «Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός», δεν μπορούν να συμβιβαστούν με αυτή την κατρακύλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το όνομα του Παναθηναϊκού παραμένει υπολογίσιμο εκτός συνόρων, αλλά δεδομένα έχει χάσει αρκετά από τη λάμψη του παρελθόντος.

Ξεθωριάζει σε επικίνδυνο βαθμό και γι’ αυτό είναι υπεύθυνος ο Γιάννης Αλαφούζος. Γι’ αυτό αναφέρουμε ότι μπορεί πλέον να κάνει βήματα προς τα εμπρός, να μειώνει το χρέος, ωστόσο, δεν πρόκειται να του δοθεί συγχωροχάρτι με τη μιζέρια και την απαξίωση, που ρίζωσε στον σύλλογο. Γνωρίζει ότι εκτός από την ομάδα, με τις επιλογές του έκανε ζημιά και στην τσέπη του. Και μπορεί αυτό να μην ενδιαφέρει τον κόσμο (μας αρέσει στην Ελλάδα να κάνουμε κουμάντο στο πορτοφόλι του άλλου), σίγουρα, όμως, απασχολεί τον ίδιο.

Στα τέλη του 2018 κι ενώ η ομάδα ήταν εντός του στόχου της πεντάδας, υπήρχαν πληροφορίες, ότι ο Παναθηναϊκός σκέφτεται να ζητήσει άρση της ποινής του αποκλεισμού του από την ΟΥΕΦΑ. Δεν το έπραξε κι επιπλέον δεν θα είχε και νόημα, αφού τελικά (για τους γνωστούς λόγους), δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τώρα, υπάρχουν πάλι σενάρια ότι σκοπεύουν τα στελέχη της ΠΑΕ ν’ απευθυνθούν στην ΟΥΕΦΑ, μήπως και πετύχουν να εξαλειφθεί η ποινή. Διότι με τα έως τώρα δεδομένα, ακόμα κι αν τερματίσει σ’ ευρωπαϊκή θέση ο Παναθηναϊκός στο νέο πρωτάθλημα, πάλι δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Απλώς θα έχει συμπληρωθεί η τριετία και θα μπορεί να πάρει μέρος από τη σεζόν 2021-22 σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε δύο καλοκαίρια, δηλαδή, θα μπορούν να δουν ευρωπαϊκή ομάδα εντός έδρας, σ’ επίσημο ματς, οι φίλοι του «τριφυλλιού»… Πώς να το χωνέψεις αυτό;

Τα επιχειρήματα, εφόσον ο Παναθηναϊκός επιδιώξει ακρόαση από την ΟΥΕΦΑ, είναι λογικά. Μείωση του μπάτζετ, μείωση του χρέους, τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς πρώην εργαζόμενους. Δεν είναι απλά, βέβαια, τα πράγματα. Για παράδειγμα, με μείωση του μπάτζετ και πάλι όλοι οι παίκτες δεν έχουν εξοφληθεί τη δόση του Φεβρουαρίου(κι ακολουθεί τέλος του μήνα η τελευταία που έχει περιθώριο η ΠΑΕ να την καταβάλει έως 30/6, διαφορετικά μετά έχουν όλοι δικαίωμα προσφυγής).

Δεν είναι όλες οι ελληνικές ομάδες συνεπείς, ακόμα και οι μεγάλες, αλλά στον Παναθηναϊκό έχει μείνει η στάμπα…

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσπαθήσει. Εφόσον, έχει υπάρχει μία σχετική ομαλότητα, εφόσον τηρούνται οι διακανονισμοί και δεν ανοίξουν νέα μέτωπα, θα πρέπει η ΠΑΕ να το παλέψει. Δεν έχει να χάσει τίποτα. Θα πρέπει το συντομότερο ο σύλλογος να επιστρέψει εντός συνόρων στην κορυφή και εκτός να αρχίσει ξανά ν’ ακούγεται. Τελευταία φορά που έκανε κάτι αξιόλογο ήταν η πρόκριση επί της Ρόμα τον Φλεβάρη του 2010. Εννέα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε.

Η απουσία από την Ευρώπη, έχει πολλές επιπτώσεις. Η ομάδα χάνει σημαντικά έσοδα (από την ΟΥΕΦΑ, χορηγούς, εισιτήρια), ο κόσμος δεν έχει ισχυρό κίνητρο, αφού και στην Ελλάδα δεν βλέπει άμεσα προοπτική, υπάρχει δυσκολία στο να πείσεις κάποιον να έρθει να παίξει σε σένα ή ακόμα και να παραμείνει, όταν νιώσει ότι είναι έτοιμος για κάτι άλλο. Οι ξένες ομάδες δεν σου δίνουν ιδιαίτερη σημασία για ν’ αγοράσουν παίκτες σου, διότι δεν ανταγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτά και πολλά άλλα συνοδεύουν τον αποκλεισμό.

Όταν έρθει η ώρα, γιατί δεδομένα θα ξαναέρθει, ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει από το απόλυτο μηδέν στην Ευρώπη. Με τη βαθμολογίας της χώρας. Πλήρως αδύναμος. Δεν πειράζει. Από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσει. Ας γίνει η αρχή και μετά αρκεί να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ο Παναθηναϊκός θα λάμψει ξανά. Απλώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πότε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ