«Στον Φίλιππο κάνω το αγροτικό μου!»

«Στον Φίλιππο κάνω το αγροτικό μου!»

Κάποτε ο Δημήτρης Ιτούδης έχασε τη θέση του στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης για μια δήλωση, πριν αρχίσει να μαζεύει τίτλους σε όποια ομάδα βρεθεί.

Πριν από 20 χρόνια, το 1999 έκανα ακόμη ρεπορτάζ μπάσκετ στον «Αγγελιοφόρο». Είχα επιφορτιστεί τον μπασκετικό Ηρακλή με προπονητή τον Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά έκανα και διάφορα άλλα ελεύθερα μπασκετικά θέματα, από ΝΒΑ και ΠΑΟΚ (δίπλα στον Γιάννη Βοϊτσίδη) μέχρι Α2 και Β’ Εθνική.

Τον Δημήτρη Ιτούδη τον είχα γνωρίσει από τη σεζόν 1995-96 όταν ήταν βοηθός προπονητή στον ΠΑΟΚ δίπλα πρώτα στον Κιουμουρτζόγλου και μετά στον Λούκαϊτς, πριν αναλάβει πρώτος τεχνικός στο τέλος της σεζόν. Μετά πήγε βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο και ακολούθησαν δύο χρόνια ως head coach σε Φίλιππο Θεσσαλονίκης και ΜΕΝΤ στην Α2 πριν πάει το καλοκαίρι του 1999 δίπλα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Τον θυμήθηκα τώρα ξανά που πήρε τη 2η Euroleague ως πρώτος προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός με δύο κατακτήσεις, γιατί γνωριζόμασταν από παλιά.

Μάλιστα μια συνέντευξη που μου είχε δώσει τα χρόνια που ήταν στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης στην Α2 κι εγώ στον Αγγελιοφόρο, στάθηκε αφορμή να απολυθεί!

Ήταν σαφέστατο ότι είχε τα φόντα να γίνει head coach σε μεγαλύτερη ομάδα και κατηγορία και σε μια ερώτηση που του είχα κάνει σχετική, μου είχε απαντήσει: «Στον Φίλιππο κάνω το αγροτικό μου!».

Αυτός ήταν και ο τίτλος της συνέντευξης, την οποία όταν διάβασε ο τότε πρόεδρος του Φιλίππου, ο Φραντζέσκος Φραντζέσκος «καθάρισε» τον Ιτούδη από τον πάγκο της ομάδας του, θεωρώντας ότι ήταν υποτιμητικές για τον Φίλιππο!

Προσέξτε κάτι: ο Δημήτρης Ιτούδης δεν αρνήθηκε τις δηλώσεις του για να κρατήσει τη θέση του, αλλά αποδέχθηκε μια αστεία απόφαση και έχασε τη δουλειά του για μια δήλωση που έκανε με χιουμοριστική διάθεση αλλά περιείχε μια μεγάλη αλήθεια. Όντως ένας προπονητής όπως ο Ιτούδης μόνο το αγροτικό του θα μπορούσε να κάνει σε ομάδες όπως ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει σχεδόν εξαφανιστεί πλέον από τον μπασκετικό χάρτη…

Πραγματικά χαίρομαι για την σπουδαία καριέρα που κάνει ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος πολύ σοφά έμεινε 13 χρόνια δίπλα στον Ομπράντοβιτς ως βοηθός του στον Παναθηναϊκό (1999-2012) πριν ξεκινήσει σόλο καριέρα στην Μπάνβίτ (2013-14) και ακολούθως στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (από το 2014 μέχρι σήμερα).

Στο 5ο διαδοχικό φάιναλ φορ Euroleague με την ΤΣΣΚΑ υπό τη δική του τεχνική καθοδήγηση, κατέκτησε το 2ο τρόπαιο ως πρώτος προπονητής ενώ έχει άλλα πέντε δίπλα στον Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009 και 2011). Κι αυτά πριν κλείσει ακόμη τα 50 του (είναι γεννημένος 8 Σεπτεμβρίου 1970).

Ακόμη έχει πάρει 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα με τον Παναθηναϊκό και τέσσερις τίτλους VTB League με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (λογικά θα πάρει και τον φετινό).

Θεωρώ (και του εύχομαι) ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί και στο NBA, διότι τέτοια μπασκετικά μυαλά αξίζουν να βρίσκονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ