Πρωτάθλημα δεν μπορεί, ας πετάξει τα βαρίδια

Πρωτάθλημα δεν μπορεί, ας πετάξει τα βαρίδια

Ο Παναθηναϊκός με το μπάτζετ που θα διαθέτει και τη νέα σεζόν είναι απίθανο να διεκδικήσει πρωτάθλημα, οπότε ας πετύχει τον στόχο εξυγίανσης.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή κι όποιος δεν σκέφτεται ρεαλιστικά δεν μπορεί να τη συνειδητοποιήσει. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με το μπάτζετ που θα έχει και τη νέα σεζόν.

Όσο βαριά κι αν είναι η φανέλα δεν μπορεί όχι την κορυφή να του δώσει, αλλά δύσκολα έστω και τη δεύτερη ή και την τρίτη θέση. Η λογική λέει ότι ταβάνι του και του χρόνου θα είναι η τέταρτη θέση. Ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Αλαφούζος δεν πρόκειται να εκτοξεύσει το μπάτζετ. Ούτε καν να το ανεβάσει σημαντικά. Η λογική λέει ότι θα έχει μία μικρή αύξηση, αλλά αυτή δεν είναι θα είναι ικανή, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο που μπορεί να κάνει το θαύμα.

Σε δέκα μήνες επίσης έβαλε το ποσό των 28,2 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ΑΜΚ και υπάρχει μία ακόμα που θα προκηρυχθεί άμεσα ύψους πέντε εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζει κανείς αν θ’ ακολουθήσουν κι άλλες, ώστε να τηρούνται οι διακανονισμοί που έχουν υπογραφεί. Μέσω των εσόδων του να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να συντηρεί το ρόστερ, να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα (ΠΑΕ), την Ακαδημία και να τηρεί και τους διακανονισμούς δεν υπάρχει περίπτωση. Άρα, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να βάζει συνεχώς χρήματα. Το να βάλει 28 εκατ. ευρώ και τον επόμενο χρόνο είναι απίθανο.

Όσα χρήματα και να βάλει ο Αλαφούζος, πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα πηγαίνουν κυρίως στο χρέος κι όχι για να φέρει ο Παναθηναϊκός συμβόλαια των 500.000 ευρώ και άνω, ώστε να κυνηγήσει αυτό που αρμόζει στην ιστορία του. Επομένως, ας πετύχει τον στόχο της εξυγίανσης. Να μπορέσει η ομάδα και το πρωτάθλημα να διεκδικήσει και παράλληλα να μειώσει τα χρέη της σε επταψήφιο νούμερο, είναι ουτοπία.

Το πιο εφικτό μοιάζει το δεύτερο. Μπορεί να μοιάζει παράλογο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αγωνιστικά το «τριφύλλι» μπορεί να διαθέτει μία αξιοπρεπή ομάδα, η οποία όμως θα έχει ταβάνι. Οικονομικά, ωστόσο, η όποια ενίσχυση πραγματοποιεί ο Αλαφούζος θα μπορεί να πηγαίνει σε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών κι έτσι να μειώνεται το χρέος. Ας επιτευχθεί, λοιπόν, αυτός ο στόχος. Και τα δύο μαζί δυστυχώς δεν γίνονται.

Όσο πιο γρήγορα, άλλωστε, φύγουν τα βαρίδια από το κορμί του Παναθηναϊκού, τόσο πιο εύκολο θα είναι στη συνέχεια να μπορέσει να ανέβει στην κορυφή. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, με τον Αλαφούζο στο τιμόνι και χωρίς γήπεδο, τα πράγματα δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Όταν εξαλειφθούν οι υποχρεώσεις ή φτάσουν σε απόλυτα διαχειρίσιμο επίπεδο για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, τότε δεδομένα θα υπάρξουν και επενδυτικές λύσεις… Ο Αλαφούζος ανέλαβε σε δύσκολες εποχές να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Έκανε πολλά λάθη και δυστυχώς καθυστέρησε με τρομερές συνέπειες για την εικόνα του Παναθηναϊκού εντός κι εκτός συνόρων. Τώρα δεν έχει άλλον δρόμο. Πρέπει να επιμείνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Όταν το πετύχει, θα βρεθούν διάδοχοι ή συμπαίκτες. Αφού δεν μπορεί να φέρει παικταράδες, ας κάνει αυτό που πρέπει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ