Το βάθος στο ρόστερ, θα δίνει πλεονέκτημα

Το βάθος στο ρόστερ, θα δίνει πλεονέκτημα

Το στερεότυπο που θέλει μια βασική ομάδα και δυο τρεις ακόμα για να καλύπτουν τα κενά και να εναλλάσσονται δεν έχει καμία σχέση με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Στο βαθμό μάλιστα που οι διεκδικητές του βρεθούν να συνεχίζουν στην Ευρώπη το ρόστερ θα παίζει κυρίαρχο ρόλο μαζί βέβαια με την διαχείρισή του από τους κόουτς.

Τι σημαίνει -ανάμεσα σε άλλα- το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος με πλέι οφ για την ανάδειξη και του πρωταθλητή; Σημαίνει ότι το πλεονέκτημα το έχουν οι ομάδες με μεγαλύτερο ρόστερ και ταυτόχρονα ποιοτικό. Εδώ μιλάμε για πραγματικό μαραθώνιο όπου η κανονική διάρκεια δίνει μεν πλεονέκτημα στην ομάδα που θα τερματίσει πρώτη, αλλά δεν της εξασφαλίζει τίποτα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα θα βρίσκεται στην ομάδα που θα καταφέρει να παρουσιάσει ρόστερ κάνοντας πράξη το χιλιοειπωμένο «δυο παίκτες για κάθε θέση». Κάτι τέτοιο είναι εύκολο να το λες μόνο που είναι κομμάτι δύσκολο να το πετύχεις. Ιδιαίτερα όταν ξεκινάς τη σεζόν με αβαρίες που προέκυψαν από την προηγούμενη.

Ο ΠΑΟΚ θα μπει στη νέα χρονιά και θα συνεχίσει σε αυτή μέχρι τον χειμώνα, έχοντας εκτός -λόγω τραυματισμού- δυο σπουδαίους και πολύτιμους παίκτες. Τον Βιεϊρίνια και τον Μαουρίσιο. Τι κάνει στην προκειμένη περίπτωση; Μένει με έναν αριστερό μπακ και έναν εσωτερικό χαφ περιμένοντας τις επιστροφές των προαναφερθέντων ή πάει σε επιπλέον αγορές παικτών; Το ερώτημα στα δικά μας μάτια μπορεί να φαντάζει απλό αλλά στα μάτια του Λουτσέσκου και των συνεργατών του δεν είναι.

Οι σχεδιασμοί των επιτελών των ομάδων θα διαφοροποιηθούν αναγκαστικά. Παίκτες με ικανότητα να καλύπτουν δυο και τρεις θέσεις θα έχουν προτεραιότητα για λόγους ευνόητους. Οσο πιο γρήγορα κλείσουν οι μεταγραφές τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν οι προπονητές να παρουσιάσουν ομοιογενή σύνολα. Το στερεότυπο που θέλει μια βασική ομάδα και δυο τρεις ακόμα για να καλύπτουν τα κενά και να εναλλάσσονται δεν έχει καμία σχέση με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Στο βαθμό μάλιστα που οι διεκδικητές του βρεθούν να συνεχίζουν στην Ευρώπη το ρόστερ θα παίζει κυρίαρχο ρόλο μαζί βέβαια με την διαχείρισή του από τους κόουτς. Γίνεται αντιληπτό ότι όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερο μπάτζετ.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό είναι να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στις ομάδες που ξοδεύουν και σε αυτές που κινούνται με περιορισμένα οικονομικά. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός φαίνεται πως μπαίνει στη μάχη με ένα θεωρητικό πλεονέκτημα. Δεν έχει τραυματίες βασικά γρανάζια της μηχανής του κι έχει ήδη ξεκινήσει την ενίσχυσή του σε θέσεις που θεωρεί ότι υπάρχουν κενά. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά. Μιλάμε πάντα με καθαρά αγωνιστικούς όρους γιατί όλα τα άλλα δεν αντέχουν σε συζήτηση με τέτοιους όρους.

Το νέο σύστημα οδηγεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον πρωτάθλημα όπου θα ελαχιστοποιηθούν μέχρι εξαφανίσεως τα αδιάφορα παιχνίδια. Στον βαθμό που δεν θα υπάρξουν ομάδες με προκαθορισμένη την τύχη τους σε παιχνίδια με συγκεκριμένους αντιπάλους, πάμε σε μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ