Θα υπέγραφαν και με τα δύο χέρια

Θα υπέγραφαν και με τα δύο χέρια

Σε έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή και οικονομικά ισχυρό, οι υποθέσεις των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Μαυρομμάτη θα είχαν κλείσει χωρίς πολλά πολλά…

Ο Παναθηναϊκός θέλει να επεκτείνει τα συμβόλαια των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Μαυρομμάτη, που λήγουν το καλοκαίρι του 2020. Και καλά κάνει.

Είναι η προτεραιότητά του να κρατήσει τα ελληνόπουλα, να έχει έναν κορμό, αν και στην περίπτωση που φέτος έρθει κάποια πρόταση ειδικά για τους Χατζηγιοβάνη, Μαυρομμάτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «πράσινοι» θα το καλοσκεφτούν. Αρκεί φυσικά τα οικονομικά ανταλλάγματα να είναι λογικά (όχι σαν αυτά που πρότεινε ο Παναθηναϊκός στην Ομόνοια) κι όχι στη μορφή του ξεπουλήματος. Δεν δείχνει, πάντως, διάθεση ο Νταμπίζας να «σκοτώσει» οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των παικτών, λοιπόν, βρίσκονται σ’ εξέλιξη. Σ’ αυτό το σημείο, να επαναλάβουμε ότι και οι τρεις νεαροί Έλληνες θέλουν να μείνουν. Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι εύκολα ή δύσκολα θα υπάρξει αίσιο τέλος. Οι μάνατζερ των παικτών, ζητούν κάτι παραπάνω και δικαίωμα του καθενός ν’ αξιολογεί τον πελάτη του όσο κρίνει.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του θέλει να αυξήσει τις αποδοχές των παικτών. Να ανταμείψει αυτά τα παιδιά, τα οποία στην πρώτη τους γεμάτη σεζόν στην καριέρα τους (ο Χατζηγιοβάνης φέτος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο) θα μπορούσαν να βάλουν την ομάδα στην πεντάδα και να εκτίσει την ποινή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Αλλά ήταν τόσο πολλά τα προβλήματα, όπως αφαιρέσεις βαθμών, τραυματισμοί, άσχημα αποτελέσματα που έφεραν κακή ψυχολογία κι έβγαλαν στην επιφάνεια την απειρία των ίδιων κι αρκετών ακόμα παικτών, που η προσπάθειά τους δεν ευοδώθηκε.

Το «τριφύλλι», λοιπόν, έκρινε ότι αυτά τα παιδιά χωρούν στην επόμενη μέρα. Θα τους δώσει περισσότερα χρήματα, αφαιρώντας τα μπόνους συμμετοχών. Διότι με αυτή την τακτική, τη σεζόν που τελείωσε, εκεί που η ΠΑΕ είχε προϋπολογίσει ένα κόστος 6 εκατ. ευρώ μεικτά, ξαφνικά ανέβηκε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, επειδή αυτοί οι τρεις παίκτες, αλλά και πολλοί άλλοι έπιασαν τα προσωπικά μπόνους. Ακόμα και πιο έμπειροι, όπως οι Κολοβέτσιος, Ινσούα, Κουρμπέλης…  Η αύξηση που θέλει ο Νταμπίζας είναι λίγο παραπάνω απ’ όσο έπιασαν με τα μπόνους οι παίκτες. Είναι λογικό. Ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάνης από τις 40.000 ευρώ πάγιες αποδοχές έφτασαν σχεδόν τις 90.000. Άρα, λίγο παραπάνω θα κινηθεί ο σύλλογος για τη σταθερή αμοιβή. Απλώς οι μάνατζερ θέλουν, όπως αναφέραμε, μία πιο μεγάλη αύξηση.

Ο Μπουζούκης θεωρείται πλέον ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και η αλήθεια είναι ότι έχει ποιότητα. Εξαιρετικό αριστερό πόδι, μακρινό σουτ, κάθετη πάσα, κράτημα της μπάλας με καλή πρώτη επαφή. Δεν είναι ταχυδυναμικός κι οφείλει να το βελτιώσει αυτό, όπως και την αυτοπεποίθησή του στο ένας εναντίον ενός, όταν χρειαστεί να παίξει στα άκρα. Σε κάθε περίπτωση έχει την πρώτη ύλη.

Διαφορετικά στοιχεία έχει ο Χατζηγιοβάνης. Ταχυδυναμικός, δεν διστάζει να πάει σε ατομική ενέργεια, έχει καλά στημένα, αλλά δεν έχει το εύκολο γκολ και υπάρχουν διαστήματα που χάνεται στο γήπεδο. Αυτό ήταν εμφανές στον δεύτερο γύρο σε αντίθεση με το πρώτο μισό, που ήταν φανταστικός. Ο Μαυρομμάτης είχε τα πάνω και τα κάτω του. Καλός στην αρχή, στη συνέχεια έπεσε, όπως και η όλη η ομάδα. Έκανε και ατομικά λάθη, όμως, μπορεί οποιοσδήποτε να του δώσει συγχωροχάρτι. Ήρθε από το πουθενά κι έπαιξε 20 ματς βασικός και θα ήταν περισσότερα, αν δεν είχε τον τραυματισμό στη μέση.

Αυτά τα τρία παιδιά, όμως, όσο καλά στοιχεία κι αν διαθέτουν, έχουν μπροστά τους μία σεζόν πραγματικό στοίχημα. Αναμένεται ν’ ανανεώσουν και τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι περισσότερα, αλλά ακόμα περισσότερες θα είναι και οι απαιτήσεις όλων απ’ αυτούς. Τη νέα σεζόν δεν θα υπάρχει -6, η ομάδα θα ενισχυθεί με ξένους, ανεξάρτητα τι θα προκύψει στο γήπεδο. Τη σεζόν που πέρασε οι δικαιολογίες ήταν πολλές. Αυτήν που έρχεται εκλείπουν.  Για όλους φυσικά ισχύει αυτό, όχι μόνο για τους παίκτες. Σ’ έναν βαθμό, βέβαια, διότι δεν μπορείς να έχει απαίτηση από το ρόστερ του Παναθηναϊκού να κοντράρει τους ανταγωνιστές που θα έχουν μπάτζετ από 2,5 έως και 4-5 φορές μεγαλύτερο. Αν πάει για παράδειγμα, ο Μπεργκ στον Ολυμπιακό με τα ποσά που ακούγονται, τότε θα κοστίζει μόνο αυτός και ο Φορτούνης με τον Ποντένσε, όσο όλο το «τριφύλλι»… Ο ΠΑΟΚ μία από τα ίδια.

Εκτός από μία σεζόν στοίχημα, ωστόσο, είναι και παιδιά που ακόμα δεν έχουν πετύχει τίποτα στην καριέρα τους. Είναι σημαντικό να φτάσεις να φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού, να έχεις μία γεμάτη χρονιά, αλλά αν δεν έχεις διάρκεια… Το είπε πρόσφατα και ο Γιώργος Καραγκούνης στα παιδιά της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Ταπεινότητα, πειθαρχία και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Πείσμα, επιμονή και πολλά άλλα χρειάζονται. Η επιτυχία ενός παίκτη, παράλληλα, δεν είναι αποκλειστικά οι τίτλοι. Σαφώς είναι απαραίτητοι. Και για τους ίδιους και πολύ περισσότερο για τον σύλλογο. Υπήρξαν  σπουδαίοι παίκτες που πήραν λίγους τίτλους. Πάντα, όμως, τους διεκδικούσαν. Έπαιζαν σε υψηλό επίπεδο. Μην πηγαίνετε μακριά. Δείτε πόσους τίτλους κατέκτησαν με το «τριφύλλι» οι Καραγκούνης, Μπασινάς, Σεϊταρίδης, Χένρικσεν και άλλοι παικταράδες του παρελθόντος. Δεν ήταν πολλοί. Οι λόγοι που δεν τα κατάφεραν φυσικά είναι γνωστοί. Πάντα, όμως, ξεχώριζαν. Και φαινόταν αυτό στο εξωτερικό και στην Εθνική.

Τα συγκεκριμένα τρία ελληνόπουλα, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία σε έναν προβληματικό Παναθηναϊκό να αναδειχθούν πρωταγωνιστές. Παίκτες πρώτης γραμμής. Το λες κι ευλογία. Ανεξάρτητα, όμως, τι μπορεί να ήθελε και να λέει ο Νταμπίζας, αν ο Αλαφούζος ή οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής, έλεγε ότι «ανεβάζω το κόστος του ρόστερ στα 30 εκατ. ευρώ, για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα», τότε αυτά τα παιδιά δύσκολα θα είχαν θέση στην ενδεκάδα. Στο ρόστερ είναι πολύ πιθανό, έως και βέβαιο. Αλλά για την ενδεκάδα, ειδικά οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης που είναι πιο ποιοτικοί, θα έπρεπε να ματώσουν… Επαναλαμβάνω, έχουν ποιότητα και είναι καλό σε μία ομάδα να υπάρχουν ελληνόπουλα, που πονάνε τον σύλλογο. Αν και πλέον το χρήμα μιλάει…

Σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό, λοιπόν, αυτόν που έζησαν στο παρελθόν και ονειρεύονται οι οπαδοί του να είναι ακόμα πιο δυνατός, αυτά τα παιδιά και πολλά άλλα, όχι μόνο θα μάτωναν για να παίξουν, αλλά στη διαδικασία ανανέωσης του συμβολαίου, θα υπέγραφαν και με τα δύο χέρια. Θα έκλειναν τα θέματα σε 2-3 μέρες. Τώρα, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη… Μία ακόμα απόδειξη ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να επιβάλει άμεσα τους κανόνες του. Σαφώς και μπορεί να τους ανανεώσει. Αν το καταφέρει θα είναι με τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει. Άρα, θα είναι επιτυχία. Απλώς αναφέρουμε το πώς άλλαξαν οι εποχές.

Στην εποχή του Καραγκούνη με μία γεμάτη σεζόν και χωρίς να έχει πετύχει κάποια διάκριση, κάθε παιδί ένιωθε ικανοποίηση μόνο που ο σύλλογος του πρότεινε να παραμείνει. Αν αυτά τα παιδιά έβγαζαν τον Παναθηναϊκό στο Τσάμπιονς Λιγκ, έπαιρναν το κύπελλο, ή το πρωτάθλημα σαφώς και με μία σεζόν να εξαργυρώσουν τις επιτυχίες. Αλλά εδώ μιλάμε μόνο για προοπτική. Αυτό θα πληρώσει ο σύλλογος. Επένδυση θα κάνει κι αν του βγει καλώς. Οι παλιοί είπαμε δεν έπαιρναν τίτλους, αλλά είχαν διάρκεια στην απόδοσή τους, ξεχώριζαν όταν μπορούσαν να έρθουν σπουδαίοι ξένοι στον σύλλογο κι επιπλέον με τη διάκριση στην Ευρώπη έφερναν χρήμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ