Ο «Looser Καρπουζάς» και οι «ειδικοί»

Ο «Looser Καρπουζάς» και οι «ειδικοί»

Ο Σάντος ήταν (και είναι) ΚΥΡΙΟΣ (όχι μόνο με το κάπα κεφαλαίο, αλλά με όλα τα γράμματα κεφαλαία) και μέγας ΔΑΣΚΑΛΟΣ του ποδοσφαίρου.

Πολλοί ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ θεωρούμε ότι ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε να βλέπουμε το ποδόσφαιρο με διαφορετικό μάτι. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που κάλυπτα το ρεπορτάζ του Δικέφαλου την τριετία του Πορτογάλου στην Τούμπα (2007-10) και είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά πράγματα από αυτόν σε αυτό το διάστημα.

Γι’ αυτό και χαίρομαι για τις επιτυχίες του με την Εθνική Πορτογαλίας γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι άξιζε πολύ περισσότερες επιτυχίες και τίτλους στην καριέρα του (όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ αλλά συνολικά) από όσους έχει κατακτήσει έως τώρα. Αλλά και γιατί απαντάει εμφατικά με ότι κερδίζει τα τελευταία χρόνια, σε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν άδικα τότε, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν με την παρουσία στην Εθνική Ελλάδας (2010-14), τις ικανότητές του και την ποιότητά του ως προπονητή.

Και δε μιλάω γι’ εκείνους που ασκούσαν κριτική, η οποία είναι πάντα απαραίτητη.

Μιλάω για εκείνους που «Looser» τον ανέβαζαν, «καρπουζά» τον κατέβαζαν!

Η κατάκτηση του Euro 2016 ήταν η πρώτη μεγάλη αναγνώριση στο πρόσωπό του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και τώρα ήρθε και η κατάκτηση του Nations League.

Οι άπιστοι Θωμάδες της χώρας μας, μπορεί ακόμη και τώρα, που έβαλαν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων αφού ο Σάντος οδήγησε την Εθνική Πορτογαλίας στην κορυφή της Ευρώπης (δις) στο Euro 2016 και στο φετινό Nations League, να μην παραδέχονται την αξία του.

Δικαίωμά τους είναι να συνεχίζουν να ξευτιλίζονται με τις εμμονές τους και την «αμπαλοσυνή» τους…

Ο Σάντος ήταν (και είναι) ΚΥΡΙΟΣ (όχι μόνο με το κάπα κεφαλαίο, αλλά με όλα τα γράμματα κεφαλαία) και μέγας ΔΑΣΚΑΛΟΣ του ποδοσφαίρου.

Είχε ανοιχτές τις προπονήσεις για το κοινό και τους δημοσιογράφους και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πάρα πολλές από αυτές στη Σουρωτή, στις εγκαταστάσεις του Γιώργου Λώλα. Μας άφηνε να βλέπουμε τη δουλειά του και πώς έβγαιναν αυτά που δούλευε στις προπονήσεις στο γήπεδο…

Μετά τις συνεντεύξεις Τύπου, όχι έπειτα από τους αγώνες, αλλά σε εκείνες που έδινε μεσοβδόμαδα, κάθονταν off the record και μας ανέλυε πολλά ποδοσφαιρικά θέματα ή θυμόνταν ιστορίες του παρελθόντος οι οποίες είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο Φερνάντο Σάντος κατάφερε να μας κερδίσει (όχι όλους, αλλά αυτούς που εκτιμήσαμε εξ αρχής τη διαφορετική φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο) από την πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ (2017-18), τη σεζόν που ο Δικέφαλος είχε τη χειρότερη πορεία του τα τελευταία 23 χρόνια (μετά τη σεζόν 1995-96).

Πολύς κόσμος (η πλειοψηφία τότε) ήθελε την απομάκρυνση του Πορτογάλου από τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Ζαγοράκης τον στήριξε και δικαιώθηκε. Τη δεύτερη χρονιά του Σάντος στην Τούμπα, η ομάδα πήρε +28 βαθμούς (από τους μόλις 35 πήγε στους 63!) και είχε την πιο μεγάλη βαθμολογική βελτίωση που παρουσίασε ποτέ. Και τη σεζόν 1996-97 είχε +28 πόντους από την προηγούμενη (από τους 38 πήγε στους 66) αλλά τότε στην πραγματικότητα οι επιπλέον κερδισμένοι βαθμοί ήταν +25 καθώς τη σεζόν 1995-96 υπήρχε και μια αφαίρεση τριών βαθμών για τιμωρία σε ματς που διακόπηκε.

Η 3η χρονιά του Σάντος στον ΠΑΟΚ ήταν εκείνη που η ομάδα έπρεπε να έχει κερδίσει το πρωτάθλημα του 2010, αλλά μας το έκλεψε ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός (το οικονομικό άνοιγμα εκείνης των χρόνων το πληρώνει ακόμη…) με 3-4 σφαγιαστικές διαιτησίες και αποκορύφωμα τη σφαγή του Σπάθα στο ματς με τον Άρη στο Χαριλάου.

Εκείνη ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του ΠΑΟΚ που δεν κέρδισε κανέναν τίτλο. Και ήταν δημιούργημα του Φερνάντο Σάντος μαζί με τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα.

Ο Σάντος μας έμαθε να βλέπουμε αλλιώς το ποδόσφαιρο και να το ξεχωρίζουμε από την μπάλα. Μας έμαθε να διαβάζουμε διαφορετικά τους αγώνες και να μπορούμε να εκτιμάμε καλύτερα τη σωστή τακτική προσέγγιση. Μας έμαθε πολλά πράγματα και τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και επειδή μας έκανε να πιστέψουμε ξανά μετά από πολλά χρόνια, ότι με σωστή και μεθοδική δουλειά ο ΠΑΟΚ μπορεί να επιστρέψει ξανά στην κορυφή.

Λίγα χρόνια μετά ο Δικέφαλος τα κατάφερε με έναν άλλο σπουδαίο προπονητή, τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Και όσοι μπορέσαμε να εκτιμήσουμε πιο νωρίς την αξία του Ρουμάνου, το κάναμε επειδή ο Σάντος μας είχε μάθει να εκτιμάμε καλύτερο το σωστό και οργανωμένο ποδόσφαιρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ