Τον κόσμο του ΠΑΟ θα τον καλμάρουν το γήπεδο και οι νίκες

Τον κόσμο του ΠΑΟ θα τον καλμάρουν το γήπεδο και οι νίκες

Ο Παναθηναϊκός ήταν λογικό ότι θα δυσκολευτεί να κλείσει μέτωπα, τη στιγμή που στους δύο ανταγωνιστές… σφυρίζουν τα εκατομμύρια.

Οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού το ανέφεραν εδώ και μήνες. Να μην περιμένει ο κόσμος κάτι σπουδαίο σε ό,τι αφορά το μπάτζετ και τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, έστω κι αν φέτος εξασφάλισε την άδεια.

Η ΠΑΕ επίσης το επικοινωνούσε και το ανέφερε και πρόσφατα και ο Νίκος Νταμπίζας. Ναι μεν ενίσχυση σε όλες τις γραμμές, αλλά όταν δεν έχεις τις οικονομικές δυνατότητες να ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο της επιλογής σου, υπάρχει και η ανησυχία ότι αυτή μπορεί να μην σε δικαιώσει στον αγωνιστικό χώρο.

Και τότε πάλι κάθε στέλεχος κυρίως, όμως, ολόκληρος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού θα έρθει αντιμέτωπος με την αδιαφορία ή τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην Ελλάδα δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή απάθεια, ή ξέσπασμα. Το δεύτερο μισό της σεζόν που πέρασε είχαμε κι από τα δύο… Η στήριξη είναι το ιδανικό. Είναι απαραίτητη κυρίως στα δύσκολα. Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό μένει στα λόγια και δεν γίνεται ποτέ πράξη.

Ο Νταμπίζας και ο Δώνης γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι στο χέρι τους να την αλλάξουν. Χρειάζεται παιδεία κι αυτοκριτική από τον κάθε οπαδό. Προσπαθούν για το καλύτερο, όμως, τα χρήματα δεν επαρκούν για να κάνουν αυτό που ονειρεύονται. Έχουν συμβιβαστεί, βέβαια, με τις συνθήκες, με τα εφόδια που τους παρέχει ο Αλαφούζος και προχωρούν. Αν δεν αντέχουν καλύτερα να το πουν τώρα. Μετά δεν χρειάζεται ο καθένας να βρίσκει δικαιολογίες. Ξέρουν με τι ταμείο έχουν να κάνουν.

Το ίδιο και ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Το σωστό είναι κανείς φίλος του «τριφυλλιού» να μην ασχολείται αν ο Μπεργκ θα πάει στον Ολυμπιακό. Είναι ένας ξένος ποδοσφαιριστής που δέθηκε με την ομάδα. Αλλά κοιτάει το συμφέρον του. Το πρόβλημα του κάθε οπαδού, όμως, καταλαβαίνω ότι δεν είναι αν θα πάει στον Ολυμπιακό ο Μπεργκ. Είναι ότι δεν μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να τον κρατήσει.

Δεν πήρε ούτε τα μισά χρήματα της πραγματικής του αξίας. Και τώρα βλέπει τον αντίπαλο να του τάζει εκατομμύρια. Να παίρνει τον Βαλμπουενά, να κυνηγάει ονόματα. Αυτό με τα ονόματα δεν χρειάζεται να τρελαίνει τον κόσμο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια από βαριά ονόματα, ο Παναθηναϊκός πικράθηκε. Έλα, όμως, που τρελαίνεται. Βλέπει τον ΠΑΟΚ να δίνει εκατοντάδες χιλιάδες ή κι εκατομμύρια ευρώ για να φέρει παίκτες, που δεν τους γνωρίζει το ποδοσφαιρικό κοινό.

Όλοι στο γήπεδο θα κριθούν. Και τα ονόματα και οι άγνωστοι κι αυτοί που θα φέρει και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ο οπαδός του «τριφυλλιού», ωστόσο, βλέπει το πώς κινούνται οι ανταγωνιστές κι ότι η δική του ομάδα δυσκολεύεται να πάρει έναν ταλαντούχο Κύπριο, που δεν είναι βασικότατο στέλεχος της Εθνικής του, ενώ και στην Ομόνοια τη σεζόν που πέρασε είχε μέτρια σεζόν. Βλέπει να μην μπορεί να αγοράσει (πόσο να κάνει στην ηλικία του;) τον 32χρονο στόπερ Ρομπέρζ του Απόλλωνα Λεμεσού, ο οποίος αρέσει στους Δώνη, Νταμπίζα.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ικανά και φυσιολογικό να τον τρελάνουν. Και μ’ αυτή τη τρέλα θα αντιμετωπίσει και την ομάδα μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όσες μεταγραφές κι αν κάνει ο Παναθηναϊκός, λογικά δεν θα προκαλέσουν ενθουσιασμό. Ο κόσμος θα περιμένει. Και τότε στο γήπεδο, όσοι αγωνίζονται κι όσοι τους πλαισιώνουν έξω απ’ αυτό (τεχνικό τιμ, στελέχη, ιατρικό τιμ και φυσικά διοίκηση) οφείλουν να γνωρίζουν ότι το κλίμα θ’ αλλάξει μόνο με νίκες. Αυτό θα καλμάρει τον κόσμο, που τώρα είναι δυσαρεστημένος. Οι νίκες θα τον τρελάνουν, αλλά με την καλή έννοια αυτή τη φορά.

Στην περίπτωση που δεν βοηθήσουν τα αποτελέσματα, για να μην έχουμε κάποιο ξέσπασμα πάλι από διάφορους μπερδεμένους της εξέδρας, η λύση είναι να προκύψει όραμα που έχει σχέση με το γήπεδο. Αν διαπιστωθεί ότι αυτό είναι εφικτό να προχωρήσει και μάλιστα το συντομότερο, τότε η λογική λέει ότι θα έχουμε κι αν αλλαγή σκυτάλης στο μετοχικό σχήμα του Παναθηναϊκού. Αυτό ναι. Είναι ένα όραμα που θα ηρεμήσει τον οπαδό κι ενδεχομένως να τον ενθουσιάσει. Τουλάχιστον, θα βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια.

Με ένα γήπεδο πολλά θ’ αλλάξουν. Ο κάθε Κατελάρης θα έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες. Ο κάθε Κουρμπέλης και Μπουζούκης θα ανανεώνει χωρίς πολλά πολλά. Οι μεταγραφικοί στόχοι θα είναι πιο υψηλοί.

Από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα (διότι έχουμε εκλογές και μετά διακοπές…) θα υπάρξουν εξελίξεις στο γηπεδικό. Αν είναι θετικές και πηγαίνει καλά και η ομάδα, τότε ο βαθμός συσπείρωσης θ’ αυξηθεί κατακόρυφα. Αν τίποτα από τα δύο δεν προχωράει, πάλι θα περικυκλωθεί ο σύλλογος από τη μιζέρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ