Η μέρα που ο Ολυμπιακός δεν «υποβιβάστηκε»

Η μέρα που ο Ολυμπιακός δεν «υποβιβάστηκε»

Στις 18 Ιουνίου 2010 ο Ολυμπιακός άλλαζε χέρια. Από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη. Με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει σε δοξασμένα χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι από τι έσωσε άμεσα τον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης.

Το πλάνο ήταν ξεκάθαρο και δεν αμφισβητήθηκε άλλωστε ποτέ από την τότε διοίκηση. Ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει 5ος στο πρωτάθλημα σε μια κάκιστη αγωνιστική χρονιά στην Ελλάδα όπου με το ζόρι κατάφερε να βγάλει τα πλέι οφ. Ο σύλλογος ήταν στην χειρότερη οικονομική κατάσταση που είχε ποτέ βρεθεί από τότε που ο Σωκράτης Κόκκαλης τον είχε πάρει στα χέρια του την δεκαετία του ΄90.

Καταχρεωμένος με «τρύπα» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ο Ολυμπιακός με την τότε διοίκηση να οδηγεί σε «μνημόνιο» τον σύλλογο. Με προπονητή τον Λίνεν και ποδοσφαιριστές είτε πιτσιρικάδες από την Ακαδημία είτε ποιότητας που δεν συνάδει με Ολυμπιακό. Εξαίρεση, στο τότε πλάνο, όπως αποδείχθηκε όμως στην πορεία ήταν ο Κέβιν Μιραλάς.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πριν αλλάξει χέρια στις 18 Ιουνίου, είχε ξεκινήσει προετοιμασία στη Γερμανία με στόχο να φτιάξει μια νέα ομάδα από την αρχή με όσο το δυνατόν χαμηλότερα συμβόλαια. Να φτιάξει μια ομάδα που ήταν δεδομένο πως δεν θα είχε καμία σχέση με τον κραταιό Ολυμπιακό που είχε δημιουργηθεί.

Η οικονομική κρίση άλλωστε ήταν στο απόγειο της στην Ελλάδα και ο Κόκκαλης ήταν αποφασισμένος είτε να βρει αγοραστή είτε να «υποβιβάσει» τον Ολυμπιακό.

Το πλάνο που ακολούθησε η ΑΕΚ την χρονιά που έπεσε, το πλάνο που ακολουθεί ο ΠΑΟ από πέρσι ήταν ουσιαστικά το πλάνο που θα «έτρεχε» στον Ολυμπιακό.

Με τον Παναθηναϊκό τότε πρωταθλητή και έτοιμο για την δική του αυτοκρατορία τίποτα δεν έδειχνε πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να γλιτώσει από τον «υποβιβασμό» του. Γιατί ο μπορεί ο Ολυμπιακός να μην υποβιβαζόταν κανονικά όπως συνέβη με την ΑΕΚ, όμως ο Ολυμπιακός θα έχανε την δυναμική του και την φυσική θέση που έχει στον ελληνικό αθλητισμό. Αυτή του πρωταγωνιστή.

Αν τότε λοιπόν, το καλοκαίρι του 2010, δεν βρισκόταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης να αναλάβει αυτό που δεν τόλμησε κανείς εν μέσω οικονομικής κρίσης που σάρωνε την Ελλάδα, τώρα τα 9 αυτά που χρόνια που κύλησαν θα είχαν μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη.

Αυτό που έκανε ο Μαρινάκης όταν στις 18 Ιουνίου 2010 αναλάμβανε το βάρος του κορυφαίου συλλόγου της χώρας, της ομάδας που λάτρεψε από παιδί, ήταν ιστορικής σημασίας για τον Ολυμπιακό. Αλλάζοντας την ρότα που είχε ξεκινήσει να παίρνει ο σύλλογος με τα νέα δεδομένα που έβαζε ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Το σημαντικότερο από όλα λοιπόν για τον Ολυμπιακό είναι πως πρωτίστως ο Μαρινάκης μπήκε μπροστά αναλαμβάνοντας τον σύλλογο, όχι απλά για να διαχειριστεί τα χρέη, όχι απλά για τα έσοδα-έξοδα, όχι απλά για να μην διαλύσει ο σύλλογος άλλα να φυτοζωεί έχοντας «υποβιβάσει» το dna του. Αλλά για να τον κάνει άμεσα ξανά πρωταγωνιστή.

Να τον φέρει ξανά στην κορυφή της Ελλάδας, να έχει στον πάγκο του ξανά τον προπονητή που πρέπει, να έχει ξανά τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, να έχει και πάλι την αίγλη της κορυφαίας ομάδας της χώρας.

Τα υπόλοιπα 9 χρόνια με τις δυσκολίες και τις «μάχες» που έδωσε και δίνει ο Μαρινάκης κατάφερε να πετύχει στον βασικό του στόχο. Να είναι ασφαλής ο Ολυμπιακός και να αποτελεί παράδειγμα διοίκησης για όλες τις ομάδες. Να βρίσκεται στους κορυφαίους της Ευρώπης με εξαιρετικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, να έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε όλα τα σημεία τα στενά ελληνικά σύνορα.

Να πάρει τίτλους που οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν, να κάνει σπουδαίες νίκες και πορείες στην Ευρώπη κρατώντας ουσιαστικά μόνος του την ελληνική σημαία ψηλά, να φέρει σπουδαίους προπονητές και ποδοσφαιριστές, να δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη Ακαδημία, να φτιάξει ένα από τα κορυφαία αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη, να εκσυγχρονίσει τον Ολυμπιακό σε όλα τα επίπεδα, από το πιο απλό στο πιο σύνθετο.

Σε αυτά τα 9 χρόνια ήταν μπροστάρης στις μεγάλες επιτυχίες αλλά και στις μεγάλες πίκρες. Ήταν αυτός που ποτέ δεν δίστασε να πάρει πάνω του την ευθύνη για όποιο λάθος συνέβη και να δώσει το όραμα για την συνέχεια. Να διορθώσει από την αρχή τα όποια κακώς κείμενα εμφανίστηκαν. Να «χτίσει» ξανά αναζητώντας το τέλειο για την αγάπη του, για τον Ολυμπιακό.

Μα πρώτα από όλα, 9 χρόνια πριν σαν σήμερα, το μεγαλύτερο καλό που έκανε η ανάληψη της ηγεσίας του Ολυμπιακού από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν πως σταμάτησε την πορεία του πρώτου συλλόγου της χώρας από τον «υποβιβασμό» του dna του!

Και έδωσε το δικαίωμα από την πρώτη μέρα της εποχής του σε όλους όσους αγαπούν τον Ολυμπιακό να μην σταματούν να ονειρεύονται!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ