Τι με κοιτάς;

Τι με κοιτάς;

Ήμουν στη Σμύρνη όταν πηδάγανε στα πλοία, σε ένα υπόγειο στο Ιράκ όταν γκρεμίστηκε, τριών χρονών με βομβαρδίσαν στη Συρία, στο Βελιγράδι έγινα στάχτη που σκορπίστηκε…

Τον Ιούνιο του 2015 κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά κοινωνικό.

Υπέρ του νομοσχεδίου (σε σύνολο 267 Βουλευτών που ήταν παρόντες) το οποίο δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν εγγραφεί στο δημοτικό σχολείο με την προϋπόθεση ότι ο ένας τουλάχιστον γονιός έχει συμπληρώσει πενταετία νόμιμης διαμονής στην χώρα μας πριν την γέννηση του παιδιού, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν οι ΝΔ, ΑΝΕΛ (εκτός του Ζουράρι) και Χρυσή Αυγή. Παρών ψήφισαν τέσσερις Βουλευτές του ΚΚΕ.

Κοινώς η Νέα Δημοκρατία και ο νυν αρχηγός της (και ίσως επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισαν κατά της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των αδερφών του!

Αυτοί είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Στον Γιάννη βέβαια (και στα αδέρφια του στη συνέχεια) δόθηκε πιο πριν η ελληνική υπηκοότητα , χαριστικά, γιατί είχε γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ. Και έπαιξε και στην Εθνική ομάδα και θα συνεχίσει να παίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τώρα τον Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο για την ανάδειξή του σε MVP του NBA. Κι ας είχε ψηφίσει πριν πέντε χρόνια «ΟΧΙ» στην απονομή ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Αν είσαι σούπερ σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ (ή «λεφτάς»…) είσαι ευπρόσδεκτος από αυτούς για να πάρεις και ελληνική υπηκοότητα και ελληνική ιθαγένεια και ότι άλλο θες.

Αν είσαι κανένας θαλασσοδαρμένος βιοπαλεστής «εργατάκος», φτωχούλης και χωρίς στον ήλιο μοίρα, που ψάχνεις ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά σου (είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω οικονομικών συνθηκών, είτε λόγω θρησκευτικών, κοινωνικών, ή πολιτικών διώξεων) τότε είσαι λαθρομετανάστης (ανεξάρτητα αν έχεις νόμιμα χαρτιά ως πρόσφυγας ή μετανάστης).

Ο… Ανετοκούμπο (όπως τον αποκάλεσε πριν λίγο καιρό ο Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας λανθασμένα και υποτιμητικά ότι γεννήθηκε δήθεν κάπου στην Αφρική, ενώ γεννήθηκε στην Ελλάδα) είναι πολύ πιο Έλληνας από όλους αυτούς που νομίζουν ότι μόνο αυτοί έχουν το κληρονομικό δικαίωμα να χαρακτηρίζονται Έλληνες.

Όπως έγραψε και ο συνάδελφος Γιώργος Κουβεντίδης: «Την ώρα που οι Κυρανάκηδες ψαρεύουν ψήφους σε ακροδεξιές λεκάνες, ο Αντετοκουνμπο διαφήμιζε στην άλλη άκρη του κόσμου, στην πιο σπουδαία στιγμή της ζωής του, τον Παρθενώνα, την Ελλάδα και την εποχή, που παρήγαγε πολιτισμό. Γίνε σαν τον Γιάννη. Βασικά, γίνε άνθρωπος».

Δε θα το ανοίξω άλλο το θέμα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απλά μας βοήθησε να δούμε για άλλη μια φορά πόσο καλοί γνώστες στις κωλοτούμπες είναι πολλοί Ελληναράδες συμπατριώτες μας.

Αντί επιλόγου θα αφήσω εδώ στην άκρη το εξαιρετικό κομμάτι του Σπύρου Γραμμένου «Τι με κοιτάς» που το έγραψε σε μια επίσκεψή του σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, όταν αντίκρυσε ένα μικρό προσφυγόπουλο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ