Ο πληρώνων έχει πάντα δίκιο

Ο πληρώνων έχει πάντα δίκιο

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον Άμπελ Φερέιρα. Τις αβάντες που θα έχει σαν προπονητής του ΠΑΟΚ αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Με τη διαχείριση της καθημερινότητας και τον Γιωργάκη.

ΡΗΤΡΑ έλαβε ο Ιβάν, ρήτρα έδωσε. Όπως «πούλησε» ο Λουτσέσκου τον ΠΑΟΚ, έτσι «πούλησε» ο Φερέιρα την Μπράγκα. Ποιό είναι το διάφορο; Την ίδια μέθοδο της Αλ Χιλάλ, εφάρμοσε ο ΠΑΟΚ. Πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Πλήρωσε και αγόρασε προπονητή. Άπαξ και υπάρχει ρήτρα, είτε για ποδοσφαιριστή πρόκειται, είτε για προπονητή, τα συμβόλαια γίνονται κουρελόχαρτα ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ να χάνεις τον για δύο χρόνια και απόλυτα πετυχημένο προπονητή σου στην τούρλα του Σαββάτου, είναι σαν να πέφτει το αεροπλάνο σε κενό αέρος. Ξαφνικά και για κάποια δευτερόλεπτα, χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου. Μέχρι να σταθεροποιηθεί, ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να σηκώνεται και να ξαναπάρει το ύψος του. Δεν κράτησαν για πολύ στον ΠΑΟΚ οι αναταράξεις. Αμέσως βρέθηκε ο Φερέιρα κι η ομάδα ξεκίνησε προετοιμασία χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα.

ΠΟΣΟ ψηλά θα φτάσει ο ΠΑΟΚ με τον Πορτογάλο; Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Το θέμα δεν είναι πόσο καλός ή κακός προπονητής είναι ο Φερέιρα. Το θέμα είναι αν θα κολλήσει, αν θα ταιριάξει στον ΠΑΟΚ. Θέλεις παράδειγμα; Ποιός είναι ο Νο1 προπονητής που πέρασε από την Ελλάδα; Ας πούμε ο Φερνάντο Σάντος. Στην ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη τη σεζόν 2001-02 χάνει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία και κατακτά το κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό τους ερυθρόλευκους 2-1.

ΤΟ καλοκαίρι του 2002 πάει στον Παναθηναϊκό με τον Άγγελο Φιλιππίδη. Δεν έκανε παρέλαση. Τρεις ήττες (1-4 στη Τούμπα, 1-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 0-1 από την Προοδευτική στη Λεωφόρο) στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές και τέλος. Δεν είναι καλός προπονητής ο Σάντος; Δε έκατσε. Η κάθε δουλειά, η κάθε ομάδα στο ποδόσφαιρο, είναι μοναδική. Έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ο Ρότσα την πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό πέτυχε το απόλυτο. Τη δεύτερη δεν έκανε τίποτα.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ. Το θέμα δεν είναι η αξία του Φερέιρα σαν προπονητή. Το θέμα είναι αν θα δέσει με τον ΠΑΟΚ. Η καθημερινότητα στο ποδόσφαιρο είναι δύσκολη. Από τα δέκα που συμβαίνουν γίνεται γνωστό, το ένα. Και αν. Οι ομάδες θωρακίζονται και κρατάνε στεγανά. Η σχέση διοίκησης-προπονητή δοκιμάζεται και περνάει από σαράντα κύματα. Η καθημερινότητα στον ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η εξαιρετικά πετυχημένη πορεία της ομάδας κάλυπτε τα πάντα. Από τα συμφραζόμενα ωστόσο στα γραφόμενα των ρεπόρτερς καταλαβαίνεις, ότι υπήρχαν θέματα.

ΚΟΙΝΟ μυστικό στη Θεσσαλονίκη ότι για τις μεταγραφές δεν αποφάσιζε ο προπονητής. Όπως οι περισσότερες περιπτώσεις προπονητών, δεν ήταν επιλογές των τεχνικών διευθυντών. Όπως έχει πει άλλωστε ο Νίκος Κανελλάκης, «ο πληρώνων, έχει πάντα δίκιο». Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Λουτσέσκου πήρε την απόφαση να φύγει μετά τις μεταγραφές Στοχ-Αουγκούστο, που έγιναν ερήμην του. Το να ζητάει άλλους ποδοσφαιριστές και άλλοι να αποκτούνται είναι για τον προπονητή casus belli. Κι από τη στιγμή που έχει πρόταση με πολλά περισσότερα λεφτά, βρίσκει την αφορμή για να φύγει.

Σ’ ΕΝΑ μήνα ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα crash test αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Μίνιμουμ. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά. Είναι ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί. Είναι οι εξετάσεις που καλείται να περάσει ο Φερέιρα. Που μπαίνει με τη μία στα βαθιά. Ο Σαββίδης δε διώχνει εύκολα προπονητές. Στηρίζει τις επιλογές του. Στήριξε τον Αναστασιάδη. Στήριξε και με το παραπάνω τον Τούντορ. Μοναδική εξαίρεση ο Στανόγιεβιτς. Που τον σχόλασε πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, το καλοκαίρι του 2017. Και καλώς τον σχόλασε.

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει εύλογα σαν Νο1 φαβορί στο πρωτάθλημα. Έχει πολύ καλή ομάδα. Έχει την ΕΠΟ. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων ομάδων. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες διαιτητές. Εκεί που πρέπει να πάρει σφυρίγματα τα παίρνει. Έχει κι ένα δίκιο δηλαδή και η οικογένεια Σαββίδη. Δεν το έκανες κύριε Ραζβάν το νταμπλ μόνος σου. Παρά το γεγονός ότι είχες εξαιρετικό ρόστερ. Βάλλαμε πλάτη κι εμείς. Σε όλα τα επίπεδα. Που είναι σήμερα οι προπονητές, που άλλαξαν τη μοίρα των ομάδων τους;

ΠΟΥ είναι ο Νιόμπλιας; Που είναι ο Χιμένεθ; Όπως δεν πήρε μόνος του, το πρωτάθλημα ο Λουτσέσκου, πολύ περισσότερο, δεν το πήρε ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Και γι αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε τα καλύτερα αποδυτήρια, παρ ότι ήτανε μία οικογένεια, του δώσανε το πούλο. Δεν το έκανε μόνος του ο Λουτσέσκου το αήττητο με 26 νίκες 4 ισοπαλίες. Βοηθήσανε κι άλλοι. Γι αυτό και όλοι έχουνε δίκιο. Και ο Ρουμάνος που ήθελε να κάνει όλες τις μεταγραφές και τα αφεντικά. Αν δεν ήτανε τα αφεντικά θα έμπαινε το σκουπιδάκι στο μάτι του Τσαμούρη, να μην δει το πέναλτι στο χέρι του Βιερίνια στη Λαμία; Θα είχε τις αβάντες ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με Πανιώνιο Αστέρα γιά το Κύπελλο;

ΟΤΑΝ βοηθάει η διοίκηση, βοηθάει σε όλα. Όλη αυτή η προίκα λοιπόν, που είχε ο Λουτσέσκου κληρονομεί και παραλαμβάνει ο Φερέιρα. Ο ΠΑΟΚ έπιασε πέρυσι ταβάνι. Ο Φερέιρα καλείται να αντικαταστήσει τον πλέον πετυχημένο προπονητή που πέρασε από την Τούμπα. Έχει όμως όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει κι αυτός. Και αγωνιστικά δεν υστερεί σ’ αυτό το πρωτάθλημα των δύο με τον Ολυμπιακό, και τις αβάντες του θα τις έχει. Η εσωτερική διαχείριση, η καθημερινότητα με τον Γιωργάκη, (στον τομέα που πήρε σχεδόν άριστα, ο παμπόνηρος Λουτσέσκου) είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι. Δε συμβαίνει μόνο στον ΠΑΟΚ αυτό, αλλά στον ΠΑΟΚ είναι έντονο. Κι ο Φερέιρα θα πρέπει να αποδεχθεί ευθύς εξ αρχής ότι ο πληρώνων έχει πάντα δίκιο…

Στη μουσική επιλογή, Jeff Beck ft Beth Hart – Going Down.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ