Ραϊόλα δεν μπορείς να τα αλώσεις όλα

Ραϊόλα δεν μπορείς να τα αλώσεις όλα

Οι «Ραϊόλες» με το χρήμα τους μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν, να εμπορευτούν οποιονδήποτε και οτιδήποτε από τον επαγγελματικό χώρο τους, εκτός από ένα.

Υπάρχει ακόμη ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο-και στο κορυφαίου  επαγγελματικού επιπέδου. Ευτυχώς. Γιατί δεν έχουν απομείνει λίγοι εκείνοι, που ακούνε ονόματα, όπως π.χ. ενός Ραϊόλα και ανατριχιάζουν με την σκέψη, ότι θα παραβιάσουν τα συναισθήματα τους  και θα  βγάλουν άχρηστους τους κωδικούς ασφάλειας. Θα κλέψουν με την ίδια ευκολία, όπως η συμμορία, που ξεσκαλίζει σπίτια επώνυμων  αθλητών και τους καταληστεύει ακόμη και για  δεύτερη φορά, αν πιστεύει, πως υπάρχει πολύτιμο υλικό, όπως στα συρτάρια ,ίσως και κάτω από το στρώμα, του άτυχου «ερυθρόλευκου» Μαχντί Κασελάς…

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ  για τον  Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα αυτό, που έζησε σε πρόσφατο αγώνα της Μίλαν, με οπαδούς να έχουν αναρτήσει  πανό, στην εξέδρα, και με επιθετικό περιεχόμενο να τον καλούν  «να τους αδειάσει την γωνιά, από το Σαν Σίρο»… Έβαλε και τα κλάματα ο τερματοφύλακας, σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση αυτή, με τον Γκατούζο να υψώνει τείχος προστασίας του.

ΑΙΤΙΑ αυτής της εχθρικής στάσης  των φίλων της Μίλαν, η εντύπωση, αν όχι η βεβαιότητα τους, πως ο ποδοσφαιριστής  μεθοδεύει  την προσπάθεια του για να αλλάξει επαγγελματική  στέγη. Δεν το δέχονται κάτι τέτοιο και δεν το συγχωρούν, γιατί νοιώθουν, πιστεύουν, λένε «Είμαστε ολόκληρη Μίλαν! Πού αλλού θα βρεις πιο ψηλά, πιο καλά, περισσότερη περηφάνια;»

ΕΤΣΙ το βλέπουν οι οπαδοί πράγματι μιας ομάδας από τις πιο ιστορικές, τις πιο επώνυμες στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Με κατακτήσεις , που αν μεταφραστούν… σε «τελεφερίκ» (!), θα σε ανεβάσουν στο άψε-σβήσε  σε κορυφή των Άλπεων!

ΕΙΝΑΙ μια πολύ  αντιπροσωπευτική έκφραση του ρομαντισμού, που έχει απομείνει ακόμη , όπως αναφέραμε στον πρόλογο. Ασφαλώς  οι οπαδοί, που έγραψαν και ανάρτησαν το πανό, κατά του Ντοναρούμα , ξέρουν ότι η τωρινή εποχή και στο ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένη με τον πολυδαίδαλο  και «σαρκοβόρο» επαγγελματισμό. Γνωρίζουν την ιστορία με την Παρί Σεν Ζερμέν και το  Νεϊμάρ, την πιο νωπή, παράλληλα την πιο υπερβολική, ως και σοκαριστική, από τις τόσες και τόσες, που έχουν γίνει η καθημερινότητα, η ρουτίνα, στον αθλητισμό. Όμως, εκείνοι αντιστέκονται.

ΚΑΙ ΔΕΝ είναι μόνο οι «τιφόζι» της Μίλαν, που δεν απεμπολούν , για χάρη του επαγγελματικού  (πρωτ)αθλητισμού, ό,τι διατηρείται μόνιμα ανθηρό στην καρδιά τους, στο μυαλό τους. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, που κυκλοφορεί η μπάλα (περιοριζόμαστε σε αυτή, γιατί το έναυσμα του θέματος μας είναι ποδοσφαιρικό) υπάρχουν «Μιλανέζοι»! Οι οποίοι συντηρούν, τρέφονται, με τις ιδέες ,που  οι «καρχαριομάνατζερς», τύπου Ραϊόλα (πελάτης του ο Ντοναρούμα) αποκαλούν «αναχρονιστικές-πεπαλαιωμένες». Αλλά οι οπαδοί  ασφαλίζουν και  με τα δέκα δάκτυλα των χεριών τους «την ταυτότητα», με την οποία μπήκαν στο ποδόσφαιρο , στην ομάδα της επιλογής τους, στα γήπεδα, στον δικό τους παράδεισο! Και αμύνονται , «επιτιθέμενοι», όπως στην περίπτωση του τερματοφύλακα της Μίλαν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ και μάλιστα πολλά υπάρχουν και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τους οπαδούς μιας ομάδας να έχουν  ξεσηκωθεί εναντίον  παικτών, οι οποίοι θέλησαν  να φύγουν ή και άλλαξαν τελικά σύλλογο. Και σε δικά μας γήπεδα έχουν αναρτηθεί πανό, σε συνάρτηση με φραστικά συνθήματα , που αναστάτωσαν, ως και δυσκόλεψαν την ζωή των «στόχων». Έχουμε άμεση εμπειρία από «τον πόλεμο», που κήρυξαν οι ΠΑΟΚτσήδες, για τον Γιώργο  Κούδα «ενόψει Ολυμπιακού». Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι»  για τον Στράτο Αποστολάκη, φευγάτο για Παναθηναϊκό. Οι Πανιώνιοι για τον Θωμά Μαύρο στην ΑΕΚ.

ΚΑΙ ΜΗ μας πείτε, ότι αυτές ήταν περιπέτειες από προηγούμενες  δεκαετίες, με την  τωρινή  εποχή, πως  είναι διαφορετική – σε τροχιά προς το Φεγγάρι… Θα το αντικρούσουμε αμέσως με το ακλόνητο, πως όλα μπορούν να αλλάξουν ή να έχουν αλλάξει ήδη, εκτός από ένα. Από τους οπαδούς- και βασικά κάνουμε λόγο για τους πολλούς, τους μη οργανωμένους. Για τους «ακρίτες», που ακόμη… και η Γη να γίνει ΄Αρης ή Αφροδίτη, εκείνοι θα παραμείνουν  αμετακίνητοι στην θέση τους και με τα συναισθήματα τους να είναι εξ ίσου ανθεκτικά και στις τέσσερις εποχές του έτους!

ΟΙ ΝΤΟΝΑΡΟΥΜΑ  έρχονται και παρέρχονται. ΟΙ «φύλακες των συνόρων» έχουν εσαεί το δάκτυλο στην σκανδάλη  στην υπεράσπιση των χρωμάτων, του εμβλήματος, του ονόματος, της ιστορίας «κάθε Μίλαν». Οι «Ραϊόλες» με το χρήμα τους μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν, να εμπορευτούν οποιονδήποτε και οτιδήποτε από τον επαγγελματικό χώρο τους- «κινούμενη άμμος», όμως  εκτός από ένα. Από το συναίσθημα των ρομαντικών οπαδών-  αυτό το «είδος», που, ευτυχώς, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ!

ΤΑ ΠΑΝΟ (φυσικά με κόσμιο περιεχόμενο) θα έχουν πάντοτε τον ρόλο «του λάβαρου» στους αγώνες του σωστού οπαδού για αθλητισμό, για ποδόσφαιρο, «με τον ρομαντισμό ως εκεί πάνω»! Μήνυμα βροντόφωνο, προς κάθε «Ραϊόλα», ότι «Δεν μπορείς να τα αλώσεις όλα»!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ