Ο Παναθηναϊκός απέχει από τα εκατομμύρια

Ο Παναθηναϊκός απέχει από τα εκατομμύρια

Το «τριφύλλι» έφτασε σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα και να νιώσει πιο δυνατό έναντι στους ανταγωνιστές. Τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να παραμείνει στη κρατική τηλεόραση με λίγους καλύτερους όρους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αν αυτοί αφορούν μία μικρή αύξηση από τα 4.150.000 (είτε και με ελάφρυνση φόρου) που έπαιρνε καθαρά ο σύλλογος, αν αφορούν μία γερή προκαταβολή, διότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι οι ανταγωνιστές επιδιώκουν και πετυχαίνουν καλύτερες συμφωνίες. Το να δίνονται 7,5 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, το να ζητάει η ΑΕΚ το ίδιο ποσό για να πάρει στην ΕΡΤ μπορεί ο καθένας να το θεωρήσει σκάνδαλο στις μέρες μας. Σε δύσκολες, αλλά και σε καλές, εποχές δεν είναι σωστό να βγαίνει κρατικό χρήμα για μία ανώνυμη εταιρία.

Ο Ολυμπιακός γκρινιάζει γιατί τα παίρνει ο ανταγωνιστής, αλλά δεν θα τον χαλούσε αν μπορούσε να τα εισπράξει κι αυτός. Στις… καλές εποχές σχεδόν αυτά τα χρήματα έπαιρνε. Όταν λήξει το συμβόλαιό του, αυτά και πολλά περισσότερα θα ζητήσει. Υπερβολικά τα ποσά για ένα προϊόν, μάλιστα, που αντί να αναβαθμίζεται συνεχώς απαξιώνεται. Μπορεί, βέβαια, να πει κάποιος «αφού πληρώνω την ΕΡΤ ας βλέπω έστω δωρεάν ποδόσφαιρο».

Το «τριφύλλι», όπως και να έχει, δεν γκρινιάζει, τουλάχιστον δημοσίως, ούτε και διεκδικεί. Συζητούσε με τη Nova δεν πήρε κάποια τρελή αύξηση κι έμεινε στην ΕΡΤ. Από το συνδρομητικό η ΑΕΚ, όπως διάβασα, παίρνει έξι εκατ. ευρώ. Σχεδόν δύο περισσότερα από τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ θα παίρνει 3,5 εκατ. ευρώ σχεδόν περισσότερα. Το μισό μπάτζετ των «πρασίνων» δηλαδή. Ή, το καθαρό του αν προτιμάτε… Μία ομάδα με εκατομμύρια οπαδούς, με μικρή διαφορά από τον πρώτο, θα έχει το τέταρτο καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Και με σημαντικές διαφορές. Αν οι υπόλοιποι έπαιρναν 100.000-200.000 ευρώ περισσότερα άντε να το χωνέψεις. Πόσο ανταγωνιστικός, λοιπόν, μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός;

Ακόμα κι αυτή την περίοδο που η αγορά έχει λυγίσει, τα εκατομμύρια… σφυρίζουν, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχει τη δύναμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό έχει ένα ακόμα αποτέλεσμα.

Αν ήταν δυνατοί οι «πράσινοι» θα ζητούσαν το ποσό που αναλογεί στο μέγεθός τους. Θα περίσσευαν, λοιπόν, τόσα χρήματα για τους υπόλοιπους; Αλλά οι «έμποροι» σου λένε «άφησέ τους αυτούς, αδύναμοι είναι, με την ανάγκη που έχουν θα βολευτούν και με τα 4 και κάτι ψιλά…». Και δεν είναι θέμα μόνο σχέσεων του μεγαλομετόχου με την κυβέρνηση. Είναι πόσο πειστικός μπορείς να γίνεις απέναντι στον συνομιλητή σου.

Είναι η πικρή πραγματικότητα και το πρόβλημα διογκώνεται από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ώστε να ελπίζει σε έσοδα. Σαφώς κι όταν θα παίξει προκριματικά θα είναι αδύναμος στη βαθμολογία, θα έχει δύσκολους αντιπάλους και στο Γιουρόπα Λιγκ για να μπει σε όμιλο, ωστόσο, κάτι θα έχει να περιμένει, να προσδοκά. Τώρα οι αντίπαλοί του έμαθαν ή θα μάθουν τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα και στον Παναθηναϊκό περιμένουμε αν θα κλειστεί ένα σπουδαίο φιλικό για να δούμε ένα δυνατό σύνολο και να πάρουμε μυρωδιά από Ευρώπη. Γι’ αυτό και υπάρχει ικανοποίηση που θα παίξει με τη Φέγενορντ στο Ντε Κάιπ και με τη Μπεσίκτας στη Πόλη. Φιλικά με κάποια αίγλη.

Ο σύλλογος δεν έχει τη δύναμη να αντιδράσει. Έχει περάσει στη σιωπή, που τον ανάγκασε και η στάση των υπόλοιπων όταν άλλαξε ο κανονισμός για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες τον Απρίλιο του 2018. Χωρίς Παναθηναϊκό, γνώριζαν ότι θα μειωνόταν το ενδιαφέρον και η εμπορικότητα. Τη τσέπη τους κοίταξαν, αλλά έχουν να σου λένε «θυμάσαι τότε που αν δεν επεμβαίναμε εμείς…».

Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός ακολουθεί παντού. Αδύναμος να πάρει ό,τι του αναλογεί στο τηλεοπτικό, αδύναμος χωρίς Ευρώπη, αδιάφορη η παρουσία του στα θεσμικά όργανα, ανίκανος να προσελκύσει χορηγούς, ανήμπορος να πάρει πιο ακριβούς, άρα και πιο ποιοτικούς παίκτες. Δυσκολεύεται να κλείσει ανανεώσεις με τα δικά του παιδιά με ποσά που φαντάζουν αστεία για τους υπόλοιπους κι επιπλέον δεν έχει τη δυναμική, δεν έχει μπει στο παιχνίδι της πώλησης δυναμικά, όπως οι ανταγωνιστές του. Τόσα χρόνια ο Παναθηναϊκός ξεπουλάει, αντί να πουλάει. Και δίνεται η αίσθηση ότι και τώρα αν έρθει πρόταση, όσο πείσμα κι επιμονή κι αν διαθέτει ο Νταμπίζας, πάλι για ξεπούλημα θα πρόκειται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ