Μία σεζόν γεμάτη ερωτηματικά στον Παναθηναϊκό

Μία σεζόν γεμάτη ερωτηματικά στον Παναθηναϊκό

Η ερχόμενη περίοδος είναι από τις πλέον κομβικές στη νεότερη ιστορία του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός έχει εννέα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Πέρασε δύο σεζόν στην απόλυτη μιζέρια και νωρίτερα είχε ορισμένες καλές στιγμές, αλλά και πολλές φουρτούνες.

Η σεζόν που θ’ ακολουθήσει είναι από τις πλέον κομβικές στη νεότερη ιστορία του συλλόγου. Καταρχάς, περιμένουμε εξελίξεις στο γηπεδικό και το ιδιοκτησιακό. Μέχρι να προκύψουν, που όλα δείχνουν ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι, υπάρχει το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί ο Παναθηναϊκός προσπαθεί με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αφού ο Αλαφούζος έχει ρίξει (έστω κι αργά) το βάρος στη μείωση των χρεών και σε έναν μεγάλο βαθμό καλά πράττει, να βάλει τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει σταδιακά να μπουν οι βάσεις, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης (εφόσον υπάρξει) και με τη προοπτική του γηπέδου, να έχει πιο εύκολο έργο για τη δημιουργία ενός Παναθηναϊκού, ο οποίος θα διεκδικεί αυτό που του αρμόζει. Πρωταθλήματα, κύπελλα κι ευρωπαϊκές διακρίσεις. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Έχουν περάσει 65 μέρες από τον τελευταίο αγώνα που έδωσε το «τριφύλλι» και νέος παίκτης δεν έχει έρθει. Αυτό σαφώς και θα αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν πηγή ειδήσεων αυτό το διάστημα, ωστόσο, στο εξής αναμένεται καταιγισμός εξελίξεων.

Ο Γιώργος Δώνης σταδιακά θ’ αρχίσει να παραλαμβάνει τα υλικά για να φτιάξει μία ομάδα καλύτερη, πιο ισχυρή από την περασμένη σεζόν. Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να κάνει μίνιμουμ έξι μεταγραφές. Αν πουλήσει κάποιον παίκτη, δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τις επτά και τις οκτώ. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα υπολογίστε ότι θα πρέπει να βρει λύση και με τους ποδοσφαιριστές που είναι εκτός πλάνων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός για τις θέσεις που κοιτάει να ενισχυθεί, εξετάζει μόνο ξένους ποδοσφαιριστές. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φέρει Έλληνες από την εγχώρια αγορά ή τη ξένη, που να κάνουν τη διαφορά. Δεν μπορεί ν’ αγοράσει από άλλους συλλόγους ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και ψάχνεται έξω. Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί στόχοι, ακριβώς γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει πολλά επιχειρήματα να τους δελεάσει.

Η νέα σεζόν, όμως, γνωρίζουν Νταμπίζας και Δώνης ότι είναι τεράστιο στοίχημα για τους ίδιους και τον Παναθηναϊκό συνολικά. Το ποσοστό των μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και η μία του Ιανουαρίου δεν ήταν αυτό που θα επιθυμούσαν. Λογικά με τόσο περιορισμένη… δεξαμενή.

Τώρα τα πράγματα πρέπει να διαφοροποιηθούν. Δεν είναι εύκολο να πετύχεις στο 100%, όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βάλει φέτος τις βάσεις. Κι αν οι περισσότερες κινήσεις αποδειχθούν κάτω του μετρίου, τότε θα έχει κάνει μία τρύπα στο νερό. Ακόμα και για την οικονομική του εξυγίανση, γιατί θα πρέπει πάλι να ξοδέψει για αποζημιώσεις και παράλληλα για αντικατάσταση.

Το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό, λοιπόν, είναι αυτό. Όπως είναι φυσικά κάθε χρόνο και για οποιαδήποτε ομάδα. Το «τριφύλλι», επίσης, έχει και ορισμένους Έλληνες νεαρούς παίκτες που ήδη έχουν κάνει καθοριστικά βήματα για να καθιερωθούν στον σύλλογο και στη συνείδηση των φίλων της ομάδας. Οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης (αν δεν πουληθεί τώρα), Μαυρομμάτης, Εμμανουηλίδης, θεωρούνται τα πιο σημαντικά πρότζεκτ.

Με έξι ξένους παίκτες που αναμένεται να έρθουν και οι οποίοι λογικά υπολογίζονται για βασικοί, το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο αυτά τα παιδιά θα βρουν χώρο. Και θα είναι ικανά να υπερασπιστούν τα κεκτημένα, αλλά και να δείξουν ακόμα περισσότερα. Με δύο εξτρέμ, έναν φορ και δύο χαφ, που ο ένας θα είναι οκτάρι και μπορεί το σύστημα να γυρίσει σε 4-3-3, ο συναγωνισμός θα είναι τεράστιος.

Πάμε και στο τρίτο ερωτηματικό-στοίχημα. Ήρθαν παίκτες πέρσι, όπως οι Πούγγουρας, Καμπετσής, Χατζηθεοδωρίδης, Βέργος. Ο τελευταίος είναι αμφίβολο αν θα μείνει, οπότε απομένουν οι άλλοι τρεις, οι οποίοι βρίσκονται στα πλάνα, αλλά επίσης θα χρειαστεί να δώσουν το κάτι παραπάνω για να σταθούν και τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουν;

Το ίδιο ισχύει, όμως και για τους πιο έμπειρους, όπως οι Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Διούδης, Κουρμπέλης, Μακέντα, Δώνης. Φέτος δεν θα περιστοιχίζονται μόνο από παιδιά της Ακαδημίας. Θα έχουν και πιο «ψημένους» παίκτες δίπλα τους. Θα μπορέσουν να είναι οι κολόνες του Παναθηναϊκού; Και σε ποιον βαθμό; Ο Μακέντα θα έχει καλύτερους αριθμούς και ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια; Ο Γιόχανσον θα μπορέσει να έχει διάρκεια σε υψηλό επίπεδο; Ο Δώνης θα καταφέρει με δύο ξένους χαφ που θα έρθουν και τον Κουρμπέλη να βρει τον δικό του χώρο. Καλούνται, λοιπόν, να δείξουν το ταβάνι τους.

Υπάρχουν επίσης και τα υπόλοιπα παιδιά της Ακαδημίας, που περιμένουν τη σειρά τους. Να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν το βήμα κι όχι ότι καλό θα είναι να δοθούν δανεικοί κάπου να ψηθούν και μετά να επιστρέψουν. Στο κοινό του Παναθηναϊκού, έστω και για λίγο, έχουν συστηθεί οι Κότσαρης, Αποστολάκης, Θεοχάρης, Αναστασόπουλος, Σέχου. Πόσοι απ’ αυτούς θα λογίζονται στο τέλος της νέας περιόδου ως μέλη του ρόστερ; Και υπάρχουν κι άλλοι που θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία για τη προετοιμασία κι ελπίζουν. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία χρονιά, που θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα. Όσο πιο θετικές οι απαντήσεις, τόσο το καλύτερο για το μέλλον του Παναθηναϊκού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ